Lakáshitel koronavírus

Hogyan befolyásolja a koronavírus a hiteligénylést?

Foto Daróczi Renáta
2020.03.26.
Frissítve: 2020-04-30 Létrehozva: 2020-03-26
7759886

A koronavírus miatt a banki ügyintézések nagy részét átterelték a digitális térbe. Ilyen módon intézhetjük többek között a számlanyitást vagy akár a személyi kölcsön igénylést is. De mi a helyzet akkor, ha mondjuk folyamatban van egy lakáshitel igénylésünk? Mire számíthatunk az általános ügyintézésben?

 

A járvány miatt az egyik legfontosabb könnyítés a bankok által bevezetett úgynevezett törlesztési moratórium. Ennek értelmében december 31-ig felfüggesztésre kerülnek a folyamatban lévő törlesztések. A lehetőség kiterjed a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is, így a már meglévő szerződéseket szüneteltethetjük. Ezzel nem kerül a hitelünk a nem fizető hitelek közé és mi sem kerülünk fel emiatt a negatív KHR listára. Ez a rendelet elsősorban a munkahelyüket elvesztő családoknak jelent hatalmas segítséget, hiszen nem kell a törlesztőrészletek fizetése miatt aggódniuk, így könnyebben vészelhetik át ezt az időszakot.

 

A törlesztési moratórium természetesen nem jelenti azt, hogy a szüneteltetés alatt esedékes törlesztőrészletek eltűnnének vagy már megfizetetté válnak. Ez az időszak csupán egy törlesztési szüneteltetés, amely a futamidő meghosszabbításával jár együtt, így elkerülve, hogy a moratórium lejárta után a törlesztőrészletünk megemelkedjen. A moratórium alatt felgyűlt kamatot a meghosszabbított futamidő alatt arányosan elosztva kell majd fizetni, ez pedig a Magyar Nemzeti Bank elvárásai szerint nem okoz majd emelkedést a törlesztőrészletben.

 

Fontos megemlíteni, hogy a törlesztési moratórium csak a már fennálló hiteltartozásokat érinti. A 47/2020-as kormányrendelet szerint “a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.” Tehát azoknál a hiteleinknél élhetünk a törlesztési szüneteltetéssel, amelyeket még a fent említett dátum előtt folyósítottak számunkra.

 

Mit tehetünk, ha lakáshitelre van szükségünk?

 

Mivel a lakáshitelek nem tartoznak a fogyasztási hitelek közé, így ott hiába is keressük az 5,9%-os THM-et ígérő kedvezményes konstrukciót. Viszont ha összehasonlítjuk a jelenleg elérhető lakáshiteleket a Bank360.hu hitelkalkulátorával, akkor láthatjuk hogy a legtöbb hitelnél még az 5%-ot sem éri el a THM értéke, a kamat pedig még ennél is lényegesen kedvezőbb.

A kalkulátorban megnéztük, jelenleg melyik a 3 legkedvezőbb THM-ű lakáshitel ajánlat 10 millió forintos hitelösszegre, 20 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódussal. Mint látható, a kamatok és a THM-ek is kisebbek, mint a személyi kölcsönöknél megadott 5,9%-os küszöbérték.

Kedvező lakáshitelek


Láthatjuk tehát, hogy továbbra is kedvező feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt a válság ellenére is.
 

 

Ezeknél is van lehetőség törlesztés szüneteltetésére?

 

Ha a lakáshitelünk március 18-a előtt folyósították, akkor a válasz igen. Ha azonban most igénylünk lakáshitelt, akkor nem vonatkozik rá a törlesztési moratórium. A fizetési nehézségeket enyhíteni lehet a hitel mellé kötött ún. hitelfedezeti biztosítással. Ezzel keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válás esetén a biztosító rendezi a bank felé a törlesztőnket, így nem esünk késedelembe.

 

Ha most veszünk fel hitelt, egyelőre nem lesz értékbecslés

 

Más jellegű könnyítést határozott meg a Magyar Nemzeti Bank azoknak az ügyfeleknek, akik most állnak hitelfelvétel előtt. A 2020. március 19-i stabilitási tanácsi ülésén úgy határoztak, hogy 

 

“a folyamatban lévő lakossági jelzáloghitel ügyletek vonatkozásában az MNB átmenetileg felmentést ad az értékbecslések és a közjegyzői okiratok elkészítése alól, amit a folyósítást követően pótolni kell.” 

 

Azaz az eddigi folyamattól eltérően az értékbecslés és a közjegyzői okirat elkészítése a folyósítás utáni időszakra tolódik. Így ha például az értékbecslés a járvány miatti korlátozások okán nem lehetséges, emiatt nem fog csúszni a hitelünk bírálata. Ugyanez vonatkozik a közjegyzői okiratok megkötésére is, ennek hiánya sem fogja akadályozni a hitelhez jutásunkat.

 

Online lakáshitel - létezik ilyen?

 

A személyi kölcsönökkel ellentétben a lakáshitel igénylést még nem tudjuk online intézni, így az igénylés és a szerződéskötés is személyesen, a választott bankfiókban történik. Jelen helyzetben a bankok azt tanácsolják, hogy csak szükséges esetben válasszuk a személyes ügyintézést. Ezért célszerű még az igénylés előtt összeszedni a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat, hogy csökkentsük a személyes ügyintézés idejét és számát.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!