A hiteligényléshez szükséges dokumentumok listája

Milyen dokumentumokra van szükségem, ha kölcsönt akarok felvenni?

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2017.09.11
Frissítve: 2019-01-02 Létrehozva: 2017-09-11
381242


Gondolj bele, mennyivel könnyebb lenne a dolgod hiteligényléskor, ha már eleve azokkal a dokumentumokkal állítanál be a bankfiókba, amelyeket a bank egyébként is be fog kérni hitelbírálathoz. Már csak azért is érdemes előre gondolkodni és beszerezni a szükséges papírokat, mert ezek kiállítása sem megy mindig egyik napról a másikra. Lakásvásárlásnál például kifejezetten fontos lehet, hogy minden időben kézben legyen, hogy flottul menjen az adás-vétel.
 

Ebben a cikkben összegyűjtjük, hogy általában milyen dokumentumokra van szükséged, ha hitelt akarsz felvenni. Hiszen nem mindegy, hogy alkalmazottként, vállalkozóként vagy nyugdíjasként kell a kölcsön: más és más papírokra lesz szükséged, hogy a bank el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat.

 

Megvannak a szükséges papírok? Akkor ismerd meg a piac teljes kínálatát, legyen szó akár személyi kölcsönről, akár jelzáloghitelről! A Bank360 hitelkalkulátorával minden célhoz megtalálhatod a legideálisabb kölcsönt!

 

Személyazonosító okiratok: ami mindenképp kell a hitelfelvételhez
 

Mindegy, hogy autóhitelt, személyi kölcsönt vagy lakáshitelt veszel fel, egyes dokumentumokra értelem szerűen feltétlenül szükséged lesz, de ezekkel rendelkezel is. Ilyenek a személyazonosító okmányaid: 
 

 • személyi igazolvány (vagy útlevél, illetve jogosítvány)
 • adókártya (vagy egy NAV által igazolt dokumentum az adóazonosító jelről)
 • személyi azonosító jel (a lakcímkártyán lévő "személyi szám")
   

Ezek azok az alapvető papírok, amelyek nélkül el sem kezdődhet a hiteligénylés folyamata. Amire viszont még szükséged lesz, azok a jövedelmeddel kapcsolatos dokumentumok és a kiadásokról, vagy más hitelek törlesztéséről szóló igazolások, amelyeket a bank szintén lemásol.
 

Jövedelemigazolás: így szerezheted be
 

Ma már törvény kötelezi a bankokat arra, hogy csak jövedelemigazolás ellenében adjanak hitelt, elkerülve ezzel a felelőtlen kölcsönfelvételt. Azt, hogy van fizetésed, amiből tudod majd fizetni a törlesztőt, jövedelemigazolással ellenőrzik a bankok, tehát erre a dokumentumra is mindenképp szükséged lesz. Viszont nem mindegy, hogy alkalmazottként, vállalkozóként vagy esetleg nyugdíjasként akarsz hitelt. 
 

Alkalmazottként a banktól kapott formanyomtatvány segítségével egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást kell kiállítani. Ebből kiderül, hogy munkahelyed van, ahol fizetést kapsz. Mellé még szükséged lesz egy - általában 6 hónapra visszanyúló - bankszámlakivonatra, amelyen látszik, hogy érkezik fizetés a számlára. Egyes bankok megelégednek a három hónapos kivonattal is, amennyiben már az ügyfelük vagy, de nem kaphat hitelt az, aki próbaidőn van, tehát három hónapnál kevesebb ideje dolgozik valahol. Ez alól kivétel lehet a munkahelyváltás, ám ekkor is igazolni kell a folytonosságot: nem telhet el 3 hónapnál hosszabb idő a munkahelyváltás és a kezdés között. A legjobb, ha határozott idejű munkaszerződésed van, egyes bankoknál azonban elfogadják a határozott idejűt is. 
 

Tehát jövedelemigazolás feltétlenül kelleni fog a munkáltatódtól.
 

Tipp: Szinte esélytelen, hogy hitelt szerezzen az, akinek nem áll 3 hónapnál régebb óta munkaviszonyban. Kisebb összegű kölcsön esetén azonban például a Providentnél már egy hónapos munkaviszonyra is lehet hitelt felvenni. Használd a hitelkalkulátorunkat és keresd meg a neked megfelelő hitelt. Csak néhány kattintás!
 

Nyugdíjasként van talán a legegyszerűbb dolga az embernek: öregségi nyugdíjkorhatár elérésével elég a nyugdíjas igazolvány, nyugdíjszelvény és egy bankszámlakivonat (12 hónapnál nem régebbi), ám ügyfélként gyakran még ez utóbbit sem kérik a bankok. Rokkantnyugdíjasként az erről szóló véglegesítő iratot kell bemutatni.
 

Vállalkozóknak egy fokkal bonyolultabb: egyéni vállalkozóknak a NAV állít ki jövedelemigazolást. Nekik és a cégtulajdonosoknak szükségük van egy olyan igazolásra is, amelyből kiderül, hogy nincs adótartozásuk. A cégnek működnie kell, így gyakran kérnek még előző üzleti évre vonatkozó mérleget vagy éves beszámolót is. 
 

Amennyiben még érvényesek az itthoni személyazonosító okmányok külföldön dolgozóként is van lehetőség hitelt felvenni. Ehhez szintén munkáltatói igazolásra van szükség, amelyet már német vagy angol nyelven is elfogadnak a bankok. Külföldről érkező jövedelem esetén vállalkozóknak szintén a NAV igazolására van szükségük.
 

Kisebb összegű személyi kölcsön igénylésekor másra nincs is szükséged: a személyes okiratok kellenek a banknak és egy jövedelemigazolás, mivel a személyi kölcsönök fedezete legtöbbször csak a fizetésed, a hitelező nem kér jelzálogfedezetet a kölcsönért cserébe. Ugyanez vonatkozik a személyi kölcsönökhöz hasonló gyorskölcsönökre is, de autóhitelt is tudsz már igényelni ilyen feltételekkel.

Kiegészítő jövedelem: papír az extrákról
 

Vannak jövedelemtípusok, amelyeket a jegybank rendelete szerint elfogadhatnak a bankok, ám mindenképp csak kiegészítő jelleggel, tehát önmagukban nem jelenthetnek fedezetet. Ilyenek a béren kívüli juttatások, az osztalékként kapott kifizetések, GYES, GYED, ösztöndíj, családi pótlék stb. Ezeket a jövedelmeket szintén hiteles dokumentummal tudod a bank felé igazolni.
 

Te tudod mennyit költesz? Így igazolhatod a kiadásaidat
 

Nem csak a bevételeidre, a kiadásaidra is kíváncsi a bank, hiszen csak a szabadon fennmaradó, nem elköltött pénzed alapján tud neked hitelt adni. Ahhoz, hogy tájékozódjon a kiadásaidról, a bankszámlakivonatodra van szüksége. Ha nem tud elég pontos képet festeni a költési szokásaidról, akkor közüzemi számlákat is bekérhet, illetve névre szóló telefonszámlákat több hónapra visszamenőleg. Túlnyomó többségben csak a papíralapú, postai csekkes elszámolóra van szükség.
 

Ha más hiteled is van, amelyet még törlesztesz, szükséged lesz egy tőketartozásról szóló igazolásra is. Ezt az a bank adja ki, amelytől felvetted ezt a korábbi hitelt, a dokumentum pedig tartalmazza, hogy mekkora a teljes tartozásod (beleértve a tőkét, a kamatot, a kezelési költséget, esetleges járulékos díjakat és egyéb költségeket), és annak devizanemét. Ez az igazolás sem lehet 30 napnál régebbi.
 

Amikor a jövedelem nem elég: milyen dokumentum kell a jelzáloghitel igényléséhez?
 

A fedezet nélkül személyi kölcsönöknél speciálisabb a jelzáloghitel-igénylés menete. Ilyenkor ugyanis a bank meg akar győződni a fedezetként felajánlott ingatlan értékéről, amely időigényes lehet, hiszen azt is több dokumentummal kell alátámasztanod, hogy egyáltalán a te tulajdonodban van ingatlan. Nézzük, milyen iratokra van szükség ilyenkor:
 

 • banki követelményeknek megfelelő adásvételi szerződés (kérdezd meg a bankot)
 • tulajdoni lap (bank kéri le)
 • helyszínrajz vagy térképmásolat (szintén a bank kéri le)
 • építési engedély és tervdokumentáció
 • alaprajz
 • letéti igazolás (ügyvéd által)
 • értékbecslés
 • ingatlan-nyilvántartási kérelem
   

A lista legtöbb eleme beszerezhető a Földhivataltól, illetve a bank letöltheti a TakarNet rendszerből. Csak a hiteles 30 napnál nem régebbi dokumentumokat fogadják be.
 

Minél hamarabb felkészülsz, annál jobb
 

Mindezek beszerzése persze nem egy nap alatt történik. Érdemes ezért minél hamarabb elkezdeni begyűjteni a hivatalos papírokat, hogy ezzel is felgyorsuljon a folyamat és minél előbb pénzhez juss. Vannak bonyolultabb esetek, amikor a bank ügyfélre szabva kér be dokumentumokat, mint például őstermelőké vagy profi pókerjátékosoké. 
 

Érdemes ezért minél hamarabb tájékozódni, hogy mire van szükség. Jó irány a banki hirdetmények böngészése, amelyek megtalálhatók a bank weboldalán, vagy bankfiókban, bővebb tájékoztatást az egyedi esetekről pedig a bankfiókban tudnak adni, vagy telefonon. Kifejezetten a személyi kölcsönök érdekelnek? Vagy csak szeretnél jobban eligazodni a hitelfajták között, mielőtt belevágsz az igénylésbe? Olvasd el összefoglalóinkat és kerülj képbe percek alatt, hogy ne okozzon gondot a jó döntés!

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve