A hiteligényléshez szükséges dokumentumok listája

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok listája

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok

Veres Patrik
2017-09-11 Frissítve: 2023-01-24
2017-09-11 Frissítve: 2023-01-24
381242

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok beszerzése nem megy mindig egyik napról a másikra. Lakáshitel vagy egyéb jelzálog-alapú kölcsön esetében például kifejezetten fontos lehet, hogy minden időben kézben legyen, hogy flottul menjen az adás-vétel. Személyi kölcsön igénylésekor pedig hitelt érdemlően kell tudni igazolnunk a rendszeres havi nettó jövedelmünket. Segítünk, hogy  már eleve azokkal a dokumentumokkal állíts be a bankfiókba, amelyeket a bank egyébként is be fog kérni hitelbírálathoz.

 

Nem mindegy, hogy alkalmazottként, vállalkozóként vagy nyugdíjasként kell a kölcsön: más-más papírokra lesz szükséged, hogy a bank el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat. Mindent elmondunk.

 

Tipp: Megvannak a szükséges papírok? Akkor ismerd meg a piac teljes kínálatát, legyen szó akár személyi kölcsönről, akár jelzáloghitelről! A Bank360 hitelkalkulátor minden célhoz megtalálja az ideális kölcsönt!

 

 Személyazonosító okiratok

 

Mindegy, hogy szabad felhasználású hitelt vagy lakáshitelt veszel fel, egyes dokumentumokra értelem szerűen feltétlenül szükséged lesz, de ezekkel rendelkezel is. Ilyenek a személyazonosító okmányaid: 

 

  • Érvényes személyi igazolvány (vagy útlevél, illetve jogosítvány)
  • adókártya (vagy egy NAV által igazolt dokumentum az adóazonosító jelről)
  • személyi azonosító jel (a lakcímkártyán lévő "személyi szám")
     

 

Amire viszont még szükséged lesz, azok a jövedelmeddel kapcsolatos dokumentumok és a kiadásokról, vagy más hitelek törlesztéséről szóló igazolások, amelyeket a bank szintén lemásol.

 

Jövedelemigazolás hiteligényléshez

 

Ma már törvény kötelezi a bankokat arra, hogy csak jövedelemigazolás ellenében adjanak hitelt, elkerülve ezzel a felelőtlen kölcsönfelvételt. Azt, hogy van fizetésed, amiből tudod majd fizetni a törlesztőt, jövedelemigazolással ellenőrzik a bankok, tehát erre a dokumentumra is mindenképp szükséged lesz. Viszont nem mindegy, hogy alkalmazottként, vállalkozóként vagy esetleg nyugdíjasként akarsz hitelt. 

 

Munkáltatói jövedelemigazolás

 

Alkalmazottként a banktól kapott formanyomtatvány segítségével egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást kell kiállítani. Ebből kiderül, hogy munkahelyed van, ahol fizetést kapsz. Mellé még szükséged lesz egy - általában 6 hónapra visszanyúló bankszámlakivonatra, amelyen látszik, hogy érkezik fizetés a számlára. 

Egyes bankok megelégednek a három hónapos kivonattal is, amennyiben már az ügyfelük vagy, de nem kaphat hitelt az, aki próbaidőn van, tehát három hónapnál kevesebb ideje dolgozik valahol. Ez alól kivétel lehet a munkahelyváltás, ám ekkor is igazolni kell a folytonosságot: nem telhet el 3 hónapnál hosszabb idő a munkahelyváltás és a kezdés között. A legjobb, ha határozott idejű munkaszerződésed van, egyes bankoknál azonban elfogadják a határozott idejűt is.

 

Tipp: Szinte esélytelen, hogy hitelt szerezzen az, akinek nem áll 3 hónapnál régebb óta munkaviszonyban. Kisebb összegű kölcsön esetén azonban például a Providentnél már egy hónapos munkaviszonyra is lehet hitelt felvenni.

 

 Hiteligénylés nyugdíjasként

 

Nyugdíjasként van talán a legegyszerűbb dolga az embernek, mert öregségi nyugdíjkorhatár elérésével elég: 

 

  • a nyugdíjas igazolvány
  • nyugdíjszelvény
  • bankszámlakivonat (12 hónapnál nem régebbi). Banki ügyfélként gyakran még ez utóbbit sem kérik a bankok. Rokkantnyugdíjasként az erről szóló véglegesítő iratot kell bemutatni

 

Hiteligénylés vállalkozóként

 

Vállalkozóknak egy fokkal bonyolultabb: egyéni vállalkozóknak a NAV állít ki jövedelemigazolást. Nekik és a cégtulajdonosoknak szükségük van egy olyan igazolásra is, amelyből kiderül, hogy nincs adótartozásuk. A cégnek működnie kell, így gyakran kérnek még előző üzleti évre vonatkozó mérleget vagy éves beszámolót is. 

 

Külföldi munkavállalóként

 

Amennyiben még érvényesek az itthoni személyazonosító okmányok külföldön dolgozóként is van lehetőség hitelt felvenni. Ehhez szintén munkáltatói igazolásra van szükség, amelyet már német vagy angol nyelven is elfogadnak a bankok. Külföldről érkező jövedelem esetén vállalkozóknak szintén a NAV igazolására van szükségük.
 

 

Kisebb összegű személyi kölcsön igénylésekor másra nincs is szükséged: a személyes okiratok kellenek a banknak és egy jövedelemigazolás, mivel a személyi kölcsönök fedezete legtöbbször csak a fizetésed, a hitelező nem kér jelzálogfedezetet a kölcsönért cserébe. Ugyanez vonatkozik a személyi kölcsönökhöz hasonló gyorskölcsönökre is, de autóhitelt is tudsz már igényelni ilyen feltételekkel.

 

Kiegészítő jövedelem igazolása

 

Vannak jövedelemtípusok, amelyeket a jegybank rendelete szerint elfogadhatnak a bankok, ám mindenképp csak kiegészítő jelleggel, tehát önmagukban nem jelenthetnek fedezetet. Ilyenek a béren kívüli juttatások, az osztalékként kapott kifizetések, GYES, GYED, ösztöndíj, családi pótlék stb. Ezeket a jövedelmeket szintén hiteles dokumentummal tudod a bank felé igazolni.

 

Így igazolhatod a kiadásaidat

 

Nem csak a bevételeidre, a kiadásaidra is kíváncsi a bank, hiszen csak a szabadon fennmaradó, nem elköltött pénzed alapján tud neked hitelt adni. Ahhoz, hogy tájékozódjon a kiadásaidról, a bankszámlakivonatodra van szüksége. Ha nem tud elég pontos képet festeni a költési szokásaidról, akkor közüzemi számlákat is bekérhet, illetve névre szóló telefonszámlákat több hónapra visszamenőleg. Túlnyomó többségben csak a papíralapú, postai csekkes elszámolóra van szükség.

 

Meglévő hitelek

 

Ha más hiteled is van, amelyet még törlesztesz, szükséged lesz egy tőketartozásról szóló igazolásra is. Ezt az a bank adja ki, amelytől felvetted ezt a korábbi hitelt, a dokumentum pedig tartalmazza, hogy mekkora a teljes tartozásod (beleértve a tőkét, a kamatot, a kezelési költséget, esetleges járulékos díjakat és egyéb költségeket), és annak devizanemét. Ez az igazolás sem lehet 30 napnál régebbi. 

 

A meglévő és a felvett hitelnek együttesen bele kell férnie a jövedelemarányos törlesztési mutatóba.

 

 Milyen dokumentum kell a jelzáloghitel igényléséhez?

 

A fedezet nélkül személyi kölcsönöknél speciálisabb a jelzáloghitel igénylésének a menete. Ilyenkor ugyanis a bank meg akar győződni a fedezetként felajánlott ingatlan értékéről, amely időigényes lehet, hiszen azt is több dokumentummal kell alátámasztanod, hogy egyáltalán a te tulajdonodban van ingatlan.

 

Nézzük, milyen iratokra van szükség ilyenkor:

 

  • banki követelményeknek megfelelő adásvételi szerződés (kérdezd meg a bankot)
  • tulajdoni lap (bank kéri le)
  • helyszínrajz vagy térképmásolat (szintén a bank kéri le)
  • építési engedély és tervdokumentáció
  • alaprajz
  • letéti igazolás (ügyvéd által)
  • értékbecslés
  • ingatlan-nyilvántartási kérelem

 

A lista legtöbb eleme beszerezhető a Földhivataltól, akár online is, illetve a bank is letöltheti a TakarNet rendszerből. Csak a hiteles 30 napnál nem régebbi dokumentumokat fogadják be.

 

Államilag támogatott hitelek igénylése

 

Többféle, államilag támogatott hitelt is fel lehet ma venni Magyarországon. A szokásos dokumentumokon kívül sok más egyéb igazolásra is szükséged lesz az igényléskor, ezért külön cikkekben foglalkozunk a CSOK-kal, Falusi CSOK-kal és a babaváró hitellel és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával.

 

 

Minél hamarabb felkészülsz, annál jobb

 

Minden dokumentum beszerzése persze nem egy nap alatt történik. Érdemes ezért minél hamarabb elkezdeni begyűjteni a hivatalos papírokat, hogy ezzel is felgyorsuljon a folyamat és minél előbb pénzhez juss. Vannak bonyolultabb esetek, amikor a bank ügyfélre szabva kér be dokumentumokat, mint például őstermelők vagy akár profi pókerjátékosok estében. Ilyenkor jó irány a banki hirdetmények böngészése, amelyek megtalálhatók a bank weboldalán, vagy bankfiókban, bővebb tájékoztatást az egyedi esetekről pedig a bankfiókban vagy telefonon tudnak adni.

 

Szeretnél jobban eligazodni a hitelfajták között mielőtt belevágsz az igénylésbe? Olvasd el összefoglalónkat és kerülj képbe percek alatt, hogy ne okozzon gondot a jó döntés!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!