10 dolog, ami lassítja a hitelfelvételt

Ezen a 10 dolgon csúszik el leggyakrabban a hiteligénylés

Foto Daróczi Renáta
2019.05.13.
Frissítve: 2019-10-15 Létrehozva: 2019-05-13
3844614

Egy hiteligénylés benyújtásakor rengeteg dokumentum szükséges, és ebben a feszült helyzetben gyakran előfordul, hogy csak felületesen nézzük át őket. Ezek a hibák akár több hetes csúszást is jelenthetnek a hitelbírálatnál, ezért célszerű a benyújtás előtt alaposan átnézni a szükséges papírokat. Több éves hitelfolyósítási tapasztalat alapján összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát a hiteligénylésnél.

 

 1. Lejárt személyi okmányok

  Bármennyire is furcsán hangzik, de ez a hiba fordul elő a leggyakrabban a személyi kölcsön igényléskor. Ha nem vagyunk biztosak okmányaink érvényességében – vagy a hitelkérelmünk leadását követő hetekben jár le az okmányunk – célszerű egy másik érvényes fényképes azonosító okmány (jogosítvány vagy útlevél) fénymásolatát is leadnunk. Ezzel elkerülhető, hogy a lejárt okmány miatt csússzon a hitelbírálat.

   
 2. Hibás adatok a szerződésben

  Ez a hiba főleg a lakáshiteleknél fordul elő. Ehhez ugyanis adásvételi szerződés is szükséges, ami rengeteg hibalehetőséget rejt magában - szerződő felek adatai, ingatlan adatai, stb. Ezeknek a fokozott ellenőrzése nem csupán a hitelbírálatot gyorsíthatja meg, de a költségeinket is csökkenti, hiszen ezzel elkerülhetjük azt, hogy a szerződés módosítása miatt újabb ügyvédi költségeket kelljen fizetnünk.

   
 3. Olvashatatlan dokumentumok

  Egyre több banknál lehetőség van arra, hogy hitelszerződéshez szükséges dokumentumokat fotózott formában nyújtsuk be. Ez nyilván kényelmesebb, mint ha 1-1 hiányzó papír miatt kellene a bankfiókba rohangálni, de gyakran ezeken a dokumentumokon az adatok nem olvashatók, homályosak. Tehát ha lehetőségünk van arra, hogy fotózva adjuk be a dokumentumokat, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az ezeken lévő adatok legyenek jól olvashatók. Ellenkező esetben a bankok ezeket nem tudják figyelembe venni és újra bekérik ezeket a papírokat.

   
 4. Nem jó a bankszámlakivonat

  Ahhoz, hogy a bankok felmérjék a hitelképességünket meg a személyi kölcsön igényléskor is muszáj igazolni a jövedelmünket, amihez bankszámlakivonatot is be kell nyújtanunk. A kivonatokat beszerezhetjük a számlavezető bankfiókban, de a legtöbb banknál az internetbankról is letölthetjük. Amennyiben az utóbbi megoldást választjuk, mindenképp figyeljünk ezekre: 
   
  1. A számlakivonaton legyen látható a munkáltatónktól beérkező jövedelem.
  2. A letöltött kivonatok teljes hónapokra vonatkozzanak, azaz a hónap első és utolsó napja is jelenjen meg rajtuk.

    
 5. Hiányzó CSOK dokumentumok

  Amennyiben hitelünkhöz CSOK-ot is igénybe szeretnénk venni, akkor ügyeljünk arra, hogy az ehhez szükséges dokumentumok mindegyikét benyújtsuk. Ha ugyanis a támogatás elfogadása csúszik, vagy valamilyen hiányosság miatt elutasítja a bank, akkor a támogatott hitelt sem vehetjük igénybe. Így csúszhat a teljes hiteligénylésünk, nem beszélve arról, hogy mennyi plusz költséget jelent, ha emiatt módosítani kell a beadott szerződéseken.

   
 6. Nincs lakásbiztosítás

  Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor a bank elvárja, hogy a fedezetként felajánlott ingatlanra az általuk meghatározott értékben (HBÉ) lakásbiztosítást kössünk. A személyes adatok mellett a biztosítás összegét kell ellenőriznünk.

   
 7. Hibás adatok a közjegyzői okiratban

  Ha jelzáloghitelt veszünk igénybe, akkor a bank kérni fogja a szerződés közjegyzői okiratba foglalását. Ez ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a szerződés. Ennél hasonló hibákra kell figyelni, mint a szerződéseknél - személyes adatok, hitel adatai stb. Ez talán a legdrágább hiba, mert az új közjegyzői okiratért ugyanúgy fizetnünk kell, mint a hibásért.

   
 8. Hiányzó aláírás

  Ellenőrizd le akár többször is, hogy minden helyen aláírtad-e a dokumentumokat. Ennek a hiánya ugyanis késlelteti a pénz kiutalását, illetve újra be kell menned a fiókba ennek a pótlása miatt.

   
 9. Nincsenek otthon, amikor jön az értékbecslő

  Az ingatlan állapotának felmérését a bankok rendelik meg, de nagyon fontos, hogy a megbeszélt időpontban az igénylő otthon is tartózkodjon. Ellenkező esetben csúszik az értékbecslés időpontja, ami hatással van a bírálatra is.

   
 10. Sokat késik a megbeszélt időpontról

  Hihetetlen, de sokszor előfordul, hogy az ügyfél nem jön el a megbeszélt időpontra vagy rengeteget késik. Egy banki ügyintéző minden perce be van osztva, ezért például egy félórás késés már azt jelentheti, hogy nem tudják befejezni a hiteligénylési folyamatot. Ez fokozottan igaz olyan időszakokra, amikor várhatóan nagy az érdeklődés, például a babaváró hitel indulásakor.

 

Ha fentiekre odafigyelünk, akkor a hiteligénylés folyamata sokkal gördülékenyebbé válik, nem utolsó sorban magunknak is időt és pénzt spórolunk meg azzal, hogy nem kell hiánypótlások miatt újra és újra a bankfiókba fáradnunk vagy szerződést módosítanunk.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!