10 dolog, ami lassítja a hitelfelvételt

Ezen a 10 dolgon csúszik el leggyakrabban a hiteligénylés

10 dolog, ami lassítja a hitelfelvételt

Ezen a 10 dolgon csúszik el leggyakrabban a hiteligénylés

Daróczi Renáta
2019-05-13 Frissítve: 2022-02-25
2019-05-13 Frissítve: 2022-02-25
3844614

Egy hiteligénylés benyújtásakor rengeteg dokumentum szükséges, és ebben a feszült helyzetben gyakran előfordul, hogy csak felületesen nézzük át őket. Ezek a hibák akár több hetes csúszást is jelenthetnek a hitelbírálatnál, ezért célszerű a benyújtás előtt alaposan átnézni a szükséges papírokat. Több éves hitelfolyósítási tapasztalat alapján összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát a hiteligénylésnél.

 

  1. Lejárt személyi okmányok

    Bármennyire is furcsán hangzik, de ez a hiba fordul elő a leggyakrabban a személyi kölcsön igényléskor. Ha nem vagyunk biztosak okmányaink érvényességében – vagy a hitelkérelmünk leadását követő hetekben jár le az okmányunk – célszerű egy másik érvényes fényképes azonosító okmány (jogosítvány vagy útlevél) fénymásolatát is leadnunk. Ezzel elkerülhető, hogy a lejárt okmány miatt csússzon a hitelbírálat.

     
  2. Hibás adatok a szerződésben

    Ez a hiba főleg a lakáshiteleknél fordul elő. Ehhez ugyanis adásvételi szerződés is szükséges, ami rengeteg hibalehetőséget rejt magában - szerződő felek adatai, ingatlan adatai, stb. Ezeknek a fokozott ellenőrzése nem csupán a hitelbírálatot gyorsíthatja meg, de a költségeinket is csökkenti, hiszen ezzel elkerülhetjük azt, hogy a szerződés módosítása miatt újabb ügyvédi költségeket kelljen fizetnünk.

     
  3. Olvashatatlan dokumentumok

    Egyre több banknál lehetőség van arra, hogy hitelszerződéshez szükséges dokumentumokat fotózott formában nyújtsuk be. Ez nyilván kényelmesebb, mint ha 1-1 hiányzó papír miatt kellene a bankfiókba rohangálni, de gyakran ezeken a dokumentumokon az adatok nem olvashatók, homályosak. Tehát ha lehetőségünk van arra, hogy fotózva adjuk be a dokumentumokat, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az ezeken lévő adatok legyenek jól olvashatók. Ellenkező esetben a bankok ezeket nem tudják figyelembe venni és újra bekérik ezeket a papírokat.

     
  4. Nem jó a bankszámlakivonat

    Ahhoz, hogy a bankok felmérjék a hitelképességünket meg a személyi kölcsön igényléskor is muszáj igazolni a jövedelmünket, amihez bankszámlakivonatot is be kell nyújtanunk. A kivonatokat beszerezhetjük a számlavezető bankfiókban, de a legtöbb banknál az internetbankról is letölthetjük. Amennyiben az utóbbi megoldást választjuk, mindenképp figyeljünk ezekre: 
     
    1. A számlakivonaton legyen látható a munkáltatónktól beérkező jövedelem.
    2. A letöltött kivonatok teljes hónapokra vonatkozzanak, azaz a hónap első és utolsó napja is jelenjen meg rajtuk.

       
  5. Hiányzó CSOK dokumentumok

    Amennyiben hitelünkhöz CSOK-ot is igénybe szeretnénk venni, akkor ügyeljünk arra, hogy az ehhez szükséges dokumentumok mindegyikét benyújtsuk. Ha ugyanis a támogatás elfogadása csúszik, vagy valamilyen hiányosság miatt elutasítja a bank, akkor a támogatott hitelt sem vehetjük igénybe. Így csúszhat a teljes hiteligénylésünk, nem beszélve arról, hogy mennyi plusz költséget jelent, ha emiatt módosítani kell a beadott szerződéseken.

     
  6. Nincs lakásbiztosítás

    Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor a bank elvárja, hogy a fedezetként felajánlott ingatlanra lakásbiztosítást kössünk az általuk meghatározott értékben (HBÉ). A személyes adatok mellett a biztosítás összegét kell ellenőriznünk.
     
  7. Hibás adatok a közjegyzői okiratban

    Ha jelzáloghitelt veszünk igénybe, akkor a bank kérni fogja a szerződés közjegyzői okiratba foglalását. Ez ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a szerződés. Ennél hasonló hibákra kell figyelni, mint a szerződéseknél - személyes adatok, hitel adatai stb. Ez talán a legdrágább hiba, mert az új közjegyzői okiratért ugyanúgy fizetnünk kell, mint a hibásért.

     
  8. Hiányzó aláírás

    Ellenőrizd le akár többször is, hogy minden helyen aláírtad-e a dokumentumokat. Ennek a hiánya ugyanis késlelteti a pénz kiutalását, illetve újra be kell menned a fiókba ennek a pótlása miatt.

     
  9. Nincsenek otthon, amikor jön az értékbecslő

    Az ingatlan állapotának felmérését a bankok rendelik meg, de nagyon fontos, hogy a megbeszélt időpontban az igénylő otthon is tartózkodjon. Ellenkező esetben csúszik az értékbecslés időpontja, ami hatással van a bírálatra is.

     
  10. Sokat késik a megbeszélt időpontról

    Hihetetlen, de sokszor előfordul, hogy az ügyfél nem jön el a megbeszélt időpontra vagy rengeteget késik. Egy banki ügyintéző minden perce be van osztva, ezért például egy félórás késés már azt jelentheti, hogy nem tudják befejezni a hiteligénylési folyamatot. Ez fokozottan igaz olyan időszakokra, amikor várhatóan nagy az érdeklődés, például a babaváró hitel indulásakor.

 

Ha fentiekre odafigyelünk, akkor a hiteligénylés folyamata sokkal gördülékenyebbé válik, nem utolsó sorban magunknak is időt és pénzt spórolunk meg azzal, hogy nem kell hiánypótlások miatt újra és újra a bankfiókba fáradnunk vagy szerződést módosítanunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!