Kötelező biztosítás moratórium

Lehet-e moratóriumot kérni kötelező biztosításra?

Kötelező biztosítás moratórium

Lehet-e moratóriumot kérni kötelező biztosításra?

Bank360 tartalom
2020-04-21 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-21 Frissítve: 2022-01-18
8332892

A törlesztési moratórium lehetővé teszi, hogy elcsúsztathassuk a törlesztést néhány hónappal. Akkor érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha az állásunk elvesztése, vállalkozói bevételeink elapadása miatt nagy nehézséget okoz a törlesztés, hiszen így nem kerülünk adósságspirálba. De mi a helyzet a biztosítással? Vajon arra is lehet moratóriumot kérni?

 

Nem

 

Alapvetően nem, de vannak lehetőségek, ha nagyobb lenne a baj. A moratórium csak a banki hitelekre vonatkozik, tehát semmilyen más fizetnivalót, tartozást nem tudunk eltolni, szüneteltetni vagy halasztva kiegyenlíteni. Így a biztosítást is fizetni kell, legyen szó akár lakásbiztosításról, akár a kötelező biztosításról vagy cascóról.

 

A kötelező biztosítás esetében egyetlen esetben van lehetőség arra, hogy felfüggessze a biztosító a díjfizetést, ez pedig az, ha kivonják az autót a forgalomból. Addig, amíg az autó újra forgalomba helyezhető, nem kell utána fizetni a biztosítást. Ez nyilvánvalóan nem jelent megoldást abban az esetben, ha használjuk az autót, vagyis ezzel a megoldással általánosságban nem tudunk élni.

 

Ha nem tudjuk fizetni a díjat

 

Ez azt jelenti, hogy ha nem tudjuk fizetni a biztosítási díjat, akkor számolnunk kell a következményekkel. A casco esetében ez azt jelenti, hogy ha nem fizetjük a díjat, a biztosítást fel fogja mondani a biztosító. Ha lízingelt autónk van, és nincs beépítve a lízingdíjba a casco biztosítás, figyelnünk kell rá, hogy a biztosítást ne mondja fel a biztosító, hiszen a lízingszerződés része a kötelező casco-biztosítás.

 

A kötelezőnél sokkal kellemetlenebb a helyzet, hiszen ha azt felmondja a biztosító hátralék miatt, akkor ahhoz, hogy autóba ülhessünk, új biztosítást kell kötni. Ám ez csak abban az esetben lehetséges, ha előzőleg megfizetjük a korábban felhalmozott díjhátralékot is. Vagyis nem nyerünk vele semmit, sem időt, sem költséget.

 

Ha ugyanannál a biztosítónál van a casco és a kötelező biztosításunk, és nem tudjuk a teljes összeget befizetni, a biztosító először a kötelező díját rendezi, így ez a biztosítás megmaradhat. A cascót viszont fedezetlenség miatt felmondhatja a társaság. Nagyon fontos, hogy az autóhitelhez kapcsolódó hitelfedezeti biztosítást is fizetni kell, még akkor is, ha magát a hitelt a moratórium miatt nem. Vagyis ebben az esetben nem lehet a teljes fizetnivalót eltolni: a hitelt nem kell törleszteni, de a hitelfedezeti biztosítást továbbra is fizetni kell.

 

Összegezve

 

Egyik fajta biztosítás esetében sem vonatkozik a moratórium, vagyis a kötelezőt, cascót is fizetni kell. Ha a cascót nem fizetjük, a legrosszabb, ami történik, hogy felmondják a biztosítást. A kötelező biztosítás esetében rosszabb a helyzet, hiszen ha azt felmondja a biztosító, nem ülhetünk az autóba, új biztosítást kell kötni. Ez esetben azonban a be nem fizetett díjat is meg kell fizetni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!