Kötelező biztosítás moratórium

Lehet-e moratóriumot kérni kötelező biztosításra?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.04.21.
Frissítve: 2020-05-07 Létrehozva: 2020-04-21
8332892

A törlesztési moratórium lehetővé teszi, hogy elcsúsztathassuk a törlesztést néhány hónappal. Akkor érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha az állásunk elvesztése, vállalkozói bevételeink elapadása miatt nagy nehézséget okoz a törlesztés, hiszen így nem kerülünk adósságspirálba. De mi a helyzet a biztosítással? Vajon arra is lehet moratóriumot kérni?

 

Nem

 

Alapvetően nem, de vannak lehetőségek, ha nagyobb lenne a baj. A moratórium csak a banki hitelekre vonatkozik, tehát semmilyen más fizetnivalót, tartozást nem tudunk eltolni, szüneteltetni vagy halasztva kiegyenlíteni. Így a biztosítást is fizetni kell, legyen szó akár lakásbiztosításról, akár a kötelező biztosításról vagy cascóról.

 

A kötelező biztosítás esetében egyetlen esetben van lehetőség arra, hogy felfüggessze a biztosító a díjfizetést, ez pedig az, ha kivonják az autót a forgalomból. Addig, amíg az autó újra forgalomba helyezhető, nem kell utána fizetni a biztosítást. Ez nyilvánvalóan nem jelent megoldást abban az esetben, ha használjuk az autót, vagyis ezzel a megoldással általánosságban nem tudunk élni.

 

Ha nem tudjuk fizetni a díjat

 

Ez azt jelenti, hogy ha nem tudjuk fizetni a biztosítási díjat, akkor számolnunk kell a következményekkel. A casco esetében ez azt jelenti, hogy ha nem fizetjük a díjat, a biztosítást fel fogja mondani a biztosító. Ha lízingelt autónk van, és nincs beépítve a lízingdíjba a casco biztosítás, figyelnünk kell rá, hogy a biztosítást ne mondja fel a biztosító, hiszen a lízingszerződés része a kötelező casco-biztosítás.

 

A kötelezőnél sokkal kellemetlenebb a helyzet, hiszen ha azt felmondja a biztosító hátralék miatt, akkor ahhoz, hogy autóba ülhessünk, új biztosítást kell kötni. Ám ez csak abban az esetben lehetséges, ha előzőleg megfizetjük a korábban felhalmozott díjhátralékot is. Vagyis nem nyerünk vele semmit, sem időt, sem költséget.

 

Ha ugyanannál a biztosítónál van a casco és a kötelező biztosításunk, és nem tudjuk a teljes összeget befizetni, a biztosító először a kötelező díját rendezi, így ez a biztosítás megmaradhat. A cascót viszont fedezetlenség miatt felmondhatja a társaság. Nagyon fontos, hogy az autóhitelhez kapcsolódó hitelfedezeti biztosítást is fizetni kell, még akkor is, ha magát a hitelt a moratórium miatt nem. Vagyis ebben az esetben nem lehet a teljes fizetnivalót eltolni: a hitelt nem kell törleszteni, de a hitelfedezeti biztosítást továbbra is fizetni kell.

 

Összegezve

 

Egyik fajta biztosítás esetében sem vonatkozik a moratórium, vagyis a kötelezőt, cascót is fizetni kell. Ha a cascót nem fizetjük, a legrosszabb, ami történik, hogy felmondják a biztosítást. A kötelező biztosítás esetében rosszabb a helyzet, hiszen ha azt felmondja a biztosító, nem ülhetünk az autóba, új biztosítást kell kötni. Ez esetben azonban a be nem fizetett díjat is meg kell fizetni.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!