számológép

Itt az első kalkulátor, amivel kiszámolhatjuk a törlesztési moratórium hatását

számológép

Itt az első kalkulátor, amivel kiszámolhatjuk a törlesztési moratórium hatását

Veres Patrik
2020-03-31 Frissítve: 2022-01-18
2020-03-31 Frissítve: 2022-01-18
7852331

 

A Bank360.hu készítette el az első kalkulátort, amivel néhány másodperc alatt kiderül, hogy mennyivel nyúlik meg a futamidő és mennyivel változik a hitelünk visszafizetendő összege a moratórium miatt.

 

Nagy segítség a bajba került hiteleseknek a koronavírus-járvány miatti átmeneti törlesztési hitelmoratórium, aminek elsődleges célja, hogy a veszélyhelyzet idejére fizetési könnyítést adjon a hitelfelvevőknek és ezt az összeget a mindennapi szükségleteikre fordíthassák. A moratórium lényege,  hogy 2020. március 19. és december 31. között az adósoknak nem kell megfizetniük a törlesztőrészleteiket. Az így összegyűlt nem megfizetett kamatokat az adósok 2021. január 1. után fogják egyenlő részletekben megfizetni oly módon, hogy a törlesztőrészletük nem fog változni a moratórium előtti összeghez képest, hanem a futamidő fog növekedni. A hosszabb futamidő miatt viszont a kamatfizetési kötelezettség növekedni fog. A Bank360.hu kalkulátorával itt könnyedén kiszámolhatjuk, hogy meddig és mennyivel kell az eredeti szerződéshez képest tovább és többet fizetni most, ha szüneteltetjük az év végéig a kölcsönünk törlesztését.

 

A kalkulátor megmutatja, hogy mennyi kamat gyűlik fel a szünet alatt, és ez végül milyen hosszú futamidő alatt oszlik el úgy, hogy ne emelkedjen a törlesztőrészlet az eredetihez képest. Ehhez csak meg kell adnunk, hogy melyik banknál milyen típusú hitelt vettünk fel, mekkora a fennálló tőketartozásunk, a hátralevő futamidő és a hitel kamata. A folyamat rövid, az adatok ismeretében kevesebb mint egy perc alatt kiszámolhatjuk az új futamidőt és a teljes visszafizetendő összeget.

 

A szakportál annak is utánajárt, hogy mit jelent a moratórium például egy 3 millió forintos személyi kölcsön fizetésénél, illetve egy 10 millió forintos jelzáloghitel és egy 99 millió forintos vállalati hitel esetében, amennyiben azok annuitás szerint ütemezett hitelek. A példakalkulációban látható számok azt feltételezik, hogy az ügyfél törlesztésének felfüggesztése 2020. március 19-én megkezdődött (ekkor indult a moratórium) és az annuitás számítás ütemezése évente 12 egyenlő részletben történik. 

 

 

A kalkulációban vegyünk figyelembe a pénz időértékét is, azaz a moratórium kérése esetén a törlesztőrészletek összegét már 2020-ban fel tudjuk használni, de a futamidő hosszabbítása okán keletkezett plusz kamatokat majd csak az elkövetkezendő években kell megfizetni.

 

A fentiek alapján tehát érdemes időt szánni arra, hogy döntsünk a moratóriumról. Ha kérni akarjuk, akkor nincsen teendőnk, mert a rendelet szerint a bankok ezt automatikusan, kérés nélkül beállítják. Ha úgy döntünk, hogy mégis fizetjük a kölcsönt, azaz nem kérjük, akkor azt jeleznünk kell a bankoknak, amit mindenhol megtehetünk telefonon vagy netbankon keresztül, de azonnal jelezhetünk a kalkuláció után is a Bank360.hu-n keresztül. Az alábbi szempontok segíthetnek még a döntésben: 

 

Kérjük a moratóriumot

 

 

Lemondhatjuk a moratóriumot

 

 

Ezek a leggyakoribb kérdések a törlesztési moratóriumról

 

A Bank360.hu szakértőihez is folyamatosan érkeznek megkeresések a törlesztési moratóriummal kapcsolatban, ezek közül összefoglalták a hat leggyakrabban elhangzó kérdést:

 

 

A bankok többsége folyamatosan tájékoztatja a weboldalán és az internetbankon keresztül az ügyfeleket a moratóriummal kapcsolatos információkról. Ez néhány bank esetében azt jelenti, hogy a türelmet kérnek, amíg idolgozzák a folyamatát a moratóriumról történő lemondásnak, míg másoknál ezt már meg lehet tenni az internetbankban vagy telefonon keresztül. 

 

 

Igen. Ha valaki most lemond a moratórium lehetőségéről, mert biztosnak látja a hiteltörlesztést, később dönthet másképp, ha megváltoznak a körülmények. Ezt úgy tudja megtenni, hogy visszavonja a korábban tett nyilatkozatot. Erre a rendelet szerint 2020. december 31-ig lehetősége van minden adósnak.

 

 

A fentebb bemutatott kalkulátor segítségével ez kiszámolható, ahogyan az is, hogy a moratórium idején összegyűlt kamat miatt mennyivel hosszabb futamidőre számíthatunk.

 

 

Nem, rájuk ez az intézkedés nem vonatkozik.

 

 

A babaváró hitellel együtt fizetendő kezességvállalási díj a rendeletben leírtak szerint a moratórium fennállásának időtartama alatt elengedésre kerül.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!