Moratórium meghosszabbítása

Öt kérdés és válasz a meghosszabbított hitelmoratóriumról

Moratórium meghosszabbítása

Öt kérdés és válasz a meghosszabbított hitelmoratóriumról

Veres Patrik
2020-12-24 Frissítve: 2022-06-18
2020-12-24 Frissítve: 2022-06-18
11556122

Nagyon gyorsan, szinte napról napra változik, hogy milyen moratórium áll majd az adósok rendelkezésére 2021-től. Mivel az ügyfelek egy jelentős részének már kiküldték a bankok a Moratórium2-re vonatkozó szabályokat, de azóta már kiderült, hogy ez nem aktuális, segítünk rendet tenni abban, hogyan folytatódik majd a moratórium napokon belül. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy a hetek óta komoly előkészületekkel járó Moratórium2 megy a levesbe: a kiemelt társadalmi csoportok helyett minden érintettnek megy tovább az általános moratórium további fél évig. Mivel a bankok a Moratórium2-re készültek és már napok óta megkezdődött az ügyfelek tájékoztatása levélben a teendőkről, nem csoda, ha sokan nem tudják követni, hogy mi lesz a teendő 2021-től. Itt foglaltunk össze minden részletet a moratóriummal kapcsolatban, de nézzük azokat a kérdéseket, amelyek a legtöbb zavart okozhatják most:

 

  1. Csak a gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők hitelei maradhatnak a moratórium hatálya alatt 2021-től?

Nem. A legfrissebb, december 19-i javaslat alapján a mostani általános moratórium megy tovább. Azaz mindenki, aki most élhet a moratóriummal, 2021. június végéig szüneteltetheti a törlesztést. 

 

  1. A napokban kaptam egy levelet a bankomtól, ott azt írják, hogy adjak le igazolást és tegyek nyilatkozatot, ha akarok élni a moratóriummal.

Nincs szükség se nyilatkozatra, sem pedig igazolásra. A bankokat is váratlanul érte a kormány döntése, van olyan pénzintézet, amely már megkezdte a teendők kommunikálását az ügyfelek felé, ezért lehetséges, hogy olyan tartalmú levelet kapott az ügyfél, hogy dokumentumokat kell leadnia, ha azt szeretné, hogy hitele továbbra is a moratóriumban maradjon. Ezek a levelek már nem aktuálisak, nem kell leadni semmilyen további dokumentumot, a hitelmoratórium automatikusan megy tovább a legfrissebb döntés értelmében.

 

  1. Mi lesz a vállalkozásom hiteleivel? Még mindig várnom kell arra, hogy milyen esetekben maradhatok bent a moratóriumban? 

Nem kell várni semmire. Az általános hitelmoratórium a vállalati hiteleket is érinti, így árbevétel-változástól függetlenül 2021. június végéig a vállalkozások is élhetnek a törlesztési szüneteltetéssel, számukra is automatikusan megy tovább a moratórium, azt nem kell külön kérni a banknál. 

 

  1. Ez akkor egy új hitelmoratórium? Beléphetek a friss kölcsönömmel, amit nemrég vettem fel? 

Nem, az általános hitelmoratórium továbbra is a március 18. fennálló szerződések alapján már folyósított hitelekre vonatkozik és szinte minden kölcsönt érint, például a személyi kölcsönöket, lakáshiteleket, áruhiteleket, csok-ot vagy babaváró hitelt is. Ha a később felvett hitel visszafizetését szeretnénk szüneteltetni, érdemes felvenni a kapcsolatot a hitelező bankkal és megegyezni az esetleges lehetőségekről.

 

  1. Szeretnék inkább törleszteni. Van erre mód? 

Igen, 2021. június végéig bármikor kiléphetünk a moratóriumból és folytathatjuk szerződés szerint a törlesztést, ráadásul, ha ez alatt az idő alatt fizetési nehézségeink támadnak, arra is van lehetőség, hogy visszalépjünk hitelünkkel a moratórium hatálya alá. 

 

Ha további kérdés merül fel a moratóriummal kapcsolatban, érdemes a hitelező bankunkat keresni. Végül pedig, hogy minden kétséget eloszlassunk afelől, hogy meddig tart a hitelmoratórium, készítettünk egy számlálót, mely azt jelzi, mennyi idő van hátra a moratórumból:

 
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!