Törlesztési moratórium felmérés

Bank360.hu felmérés: az adósok fele tovább törlesztené a hitelét

Törlesztési moratórium felmérés

Bank360.hu felmérés: az adósok fele tovább törlesztené a hitelét

Vrazsovits Rita
2020-04-01 Frissítve: 2020-04-07
2020-04-01 Frissítve: 2020-04-07
7928426

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a törlesztési moratórium lehetőségével - derül ki a Bank360.hu online felméréséből, melyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek. Az eredményekből az is kiderül, hogy a jelzáloghitelek vagy a fogyasztási kölcsönök törlesztését tervezik-e többen a moratórium idején.

 

A törlesztési moratórium 2020. március 19-én lépett életbe, és vonatkozik valamennyi lakossági és vállalati hitelszerződésre. A moratórium nem kötelező jellegű, az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy tovább törlesztik-e a hitelüket; ezt minden esetben a hitelező bank felé kell jelezni. A Bank360.hu arra volt kíváncsi, hogy milyen arányban vannak az adósok között azok, akik élnének ezzel a lehetőséggel, és azok, akik nem. 

 

Fele-fele az arány

 

Az online kérdőív közül azoknak a válaszait vette figyelembe a szakportál, akik jelenleg rendelkeznek valamilyen hitelszerződéssel - ők több mint 1250 főt tettek ki. Ha az összes válaszadót nézzük, akkor közülük 51 százalék válaszolta azt, hogy élni fog a moratórium lehetőségével, 49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslésében 3 szcenáriót vázolt fel a moratoriumot igénybe vevők arányát tekintve. A  Bank360.hu felmérésének eredménye a 3. szcenárióhoz áll a legközelebb, ami 50% volt (Nagy Márton MNB alelnök tájékoztatójában). Az MNB számítása szerint az 50%-os moratórium igénylés 25 milliárd forint profit kiesést jelent a pénzügyi szektornak.. 

 

Más eredményt kapunk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valaki csak egy, vagy több különböző hitelt is törleszt. Az egy hitellel rendelkezők többsége lemondana a moratóriumról (54%), más a helyzet viszont azoknál, akik több kölcsönt is fizetnek egyidőben: közülük csak 38 százalék látja biztosítottnak a törlesztést, azaz szintén lemondaná a moratóriumot, a többség tehát ebben az esetben inkább kihasználná a moratóriumot. 

 

 

 

Személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt fognak többen törleszteni?

 

A kitöltők körülbelül fele törleszt személyi kölcsönt, a másik felének jelzáloghitele van, illetve olyan ügyfelek is vannak, akiknek mindkettő van (194 fő). Az eredmények alapján a jelzáloghitelek további törlesztését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét. A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitel felfüggesztés lehetőségével, a jelzáloghitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék. 

 

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek (tehát más típusú kölcsönt nem), még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzáloghitel esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.

 

Érdemes utánaszámolni a döntés előtt, hogy megéri-e

 

A moratórium alapvetően azoknak nyújt segítséget, akiknek a koronavírus járvány terjedése közvetlenül vagy közvetve bevételkiesést, rosszabb esetben a munkahely elvesztését okozta - nekik nagy segítséget jelent, hogy a következő hónapokban nem kell aggódniuk a hitelük miatt. Azoknak viszont érdemes mérlegelni a tovább törlesztés lehetőségét, akik biztosnak érzik a jövedelmüket, hiszen így megkímélik magukat a moratórium miatt felmerülő plusz költségtől és a futamidő kitolódásától is. A Bank360.hu oldalán elérhető törlesztési moratórium kalkulátorral néhány kattintással kiszámítható, hogy a moratórium esetén mennyivel kell többet fizetni összességében a hitelért, illetve azt is, hogy mennyivel lesz hosszabb futamidő az eredetileg tervezetthez képest.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!