Biztosítás bankkártyához

Mire elég a bankkártyába épített biztosítás?

Biztosítás bankkártyához

Mire elég a bankkártyába épített biztosítás?

Bagyinszki Dániel
2021-06-02 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-02 Frissítve: 2022-01-18
14546305

Az emberek többsége külön köti meg az utasbiztosítását az utazás előtt, pedig sokan már eleve rendelkeznek utasbiztosítással, még ha erről nem is feltétlenül tudnak. Több magasabb presztízsű bank- és hitelkártya ugyanis tartalmaz beépített utasbiztosítást, ami fedezi azoknak a káreseményeknek egy részét, amelyeket az utasbiztosítások is - mint például a járatkésés, a poggyászkésés, illetve a különböző téli és nyári sportok során elszenvedett balesetek. A biztosítások között azonban jelentős eltérések lehetnek, a Bank360 elemzői annak jártak után, hogy melyek ezek.

 

A Budapest Bank kártyáihoz tartozó szolgáltatás poggyászkésésre fizet. Ha a késedelem meghaladja a 12 órát, Bázis 5 és Komfort 10 csomag esetén 50 ezer, Prémium 50 csomagnál pedig 100 ezer forintig térít a biztosító. A kártyáihoz tartozó biztosítások közül a magasabb értékű csomagok nyújtanak fedezetet extrém sportokra, de többek között raftingra és amatőr búvárkodásra az összes csomagjuk térít.

A CIB Bank kártyáiba épített utasbiztosítása poggyászkésés és járatkésés esetén fizet. A biztosító poggyászkésésnél 6 órát meghaladó késedelemnél 50 ezer forintig, 12 órát meghaladó késedelemnél pedig a kártyához tartozó csomagtól függően 70 ezer vagy 100 ezer forintig térít. Járatkésés esetén szintén 100 ezer forint a térítési limit.  

Azon sportok űzéséből eredő orvosi költségeket téríti a bank beépített biztosítása, amelyek szervezett program keretein belül vagy saját szervezésben valósulnak meg. Sportversenyek sem a részvétel, sem az edzés tekintetében nem tartoznak ebbe a körbe. 

 

A biztosítás továbbá nem terjed ki az alább felsorolt sporttevékenységekre: bármilyen légi vagy motoros járművel kapcsolatos sport, különleges felszerelés (kötél, jégcsákány, hágóvas) használatát igénylő túrázás, illetve a nagy felkészültséget, magas szintű technikai tudást, gyakorlatot igénylő sporttevékenységek.

 

Hozzátették a Bank360 kérdésére, hogy: “A fenti kizárásoktól függetlenül, a Biztosító kockázatot vállal minden alkalomszerűen, szolgáltatásként nyújtott sport jellegű tevékenységre, amelyhez nem szükséges semmilyen előképzettség, képzett vezető vagy kísérő közreműködésével zajlik, és amelyen a Biztosított, mint fizető ügyfél vesz részt.”

 

Járat- és poggyászkésés esetén fizet a K&H Bank prémium kártyáihoz tartozó utasbiztosítása. A négy órát meghaladó utazási és a 10 órát meghaladó poggyászkésedelemre egyaránt 40 ezer forint a térítési limit.

 

A nyári sportok közül a bankkártyák beépített biztosításai kiterjednek a mostanában népszerűvé vált SUP-ozásra és a kerékpározásra, képzettséget, motoros járművet vagy egyéb különleges felszerelést igénylő extrém sporttevékenységekre viszont nem. Az extrém sportokra kiegészítő biztosítást lehet kötni, külön díj ellenében.

Poggyászkésésre fizet az MKB Bank prémium kártyáiba épített biztosítása három kategóriában, a késedelem mértékétől függően. A vásárlásokat számlával kell igazolni, emellett az is meg van szabva, hogy milyen típusú árukat lehet elszámolni - az MKB tájékoztatása szerint “a legszükségesebb ruházat és tisztálkodó szerek” vásárlására van lehetőség, az alábbiak szerint:

 

  • 4-8 órás késés esetén 150 euró (kb. 53 ezer forint)
  • 8 óránál több, de 12 óránál kevesebb késedelem esetén 300 euró (kb. 107 ezer forint)
  • 12 órás vagy annál hosszabb késedelem esetén 500 euró (kb. 178 ezer forint)

 

A banktól közölték, hogy a bankkártyás utasbiztosításaik védelmet biztosítanak a szabadidősportokra, extrém sportokra ugyanakkor csak a legmagasabb szintű védelmet biztosító MKB Elite csomag terjed ki.

Az OTP Bank kártyáihoz tartozó biztosítás poggyász- és járatkésésre, illetve járattörlésre is fizet. A biztosító járattörlés esetén akkor fizet, ha a lefoglalt és visszaigazolt járatot törlik és emiatt a késedelem meghaladja a 6 órát. 

 

  • Poggyászkésésnél a térítési limit: 
    • 6-8 óra késedelem esetén 50 ezer forint, 
    • 8 órát meghaladó késedelem esetén 100 000 forint.
  • Járatkésés esetén, ha az meghaladja a 6 órát, 100 ezer forint a biztosítási összeg,
  • Járattörlésre pedig a 6 óránál hosszabb járatkésésnek megfelelő biztosítási összeg vonatkozik.

 

Nyári sportokra is kiterjed a bank beépített biztosítása. Azokat a tevékenységeket fedi le az utasbiztosítás, amelyek a bank tájékoztatása szerint nem jelentenek az egészségre a szokásosnál nagyobb veszélyt. Ezen veszélyes sportok közé tartozik többek között a kitesurf, a lovaglás vagy éppen a vadászat. Az OTP Bank által kínált biztosítás ennek megfelelően a következő sportokra térít:

A Takarékbank utasbiztosítási csomagjai közül a Business és Gold téríti a 6 órát elérő vagy azt meghaladó poggyász- és járatkésést. Ilyen szolgáltatások a lakossági csomaghoz nem tartoznak.

 

A bank beépített utasbiztosítása a következő nyári sportok esetén térít:

+1: Megvásárolható biztosítás

A Bank360 kérdésére a Sberbanktól azt közölték, hogy kártyáik nem rendelkeznek beépített utasbiztosítással. A biztosítási csomagjaik az alábbi táblázatban szereplő sportok űzéséből eredő orvosi költségekre biztosítást nyújtanak. Biztosításuk fedezi továbbá a 6 óránál hosszabb járatkésést is.

Mindig érdemes ellenőrizni indulás előtt, hogy ha tartozik a kártyádhoz beépített utasbiztosítás, az pontosan mire biztosít védelmet. Az itt felsorolt bankok betéti- illetve hitelkártyáiba beépített utasbiztosítások természetesen nem csak a fent felsorolt káreseményekre biztosítanak, azok fedezik például azt is, ha valaki a koronavírus-járvány miatt sürgősségi orvosi ellátásra szorul. 

 

Karantén-fedezetet azonban a fentiek közül egyik utasbiztosítás sem tartalmaz, aki ilyennel szeretne rendelkezni, annak kiegészítő biztosítást kell kötnie. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!