Utazó nő

Helyettesítheti-e az Európai Egészségbiztosítási Kártya az utasbiztosítást?

Utazó nő

Helyettesítheti-e az Európai Egészségbiztosítási Kártya az utasbiztosítást?

Bank360 tartalom
2020-08-18 Frissítve: 2022-05-27
2020-08-18 Frissítve: 2022-05-27
9948833

Szükséges-e utasbiztosítást kötnünk valamely biztosítónál az utazást megelőzően, ha már rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával? Elmondható, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fed le számos olyan kockázatot amire egy utasbiztosítás garanciát nyújt. Nyaralás, síelés, vagy hosszabb külföldi tartózkodás esetén mindenképp fontoljuk meg az utasbiztosítás megvásárlását.
 

Mi az Európai Egészségbiztosítási Kártya?
 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) tulajdonképpen az EU-s TAJ-kártya, ami megillet minden olyan Uniós állampolgárt, akinek rendezett társadalombiztosítása van. Ennek előnye, hogy amennyiben rendelkezésünkre áll a kártya, akkor átmeneti külföldi tartózkodásunk alatt bármely EGT tagországban (ide tartozik továbbá Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is) olyan ingyenes egészségügyi ellátásban részesülhetünk, ami az adott tagállam biztosítottjait is megilleti. 
 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a külföldön bekövetkezett balesetünk kezelési költsége a magyar egészségbiztosításunk anyagi terhére vehető igénybe. 
 

Nem biztosít teljes ellátást
 

A kártya hátránya, hogy számos kockázatra nem biztosít anyagi fedezetet, tehát utasbiztosítás hiányában mi álljuk a csekket. Az ellátások köre és díja országonként eltérő lehet, de az alábbi eseteket alapvetően nem fedezi az EU-s TAJ-kártya: 
 

  • Kórházi napidíjak összege (fekvőbeteg-ellátásnál)
  • Hegyi baleseti mentés
  • Kezelés hajóutakon
  • Beteg hazaszállításának költsége
  • Halott hazaszállításának költsége
  • Gyógyszerek
  • Asszisztencia szolgáltatás
  • Járatkésés miatti kártérítés
  • Magánpraxisok, magánrendelők igénybevétele
     

Továbbá az utasbiztosításokkal szemben az EEK kártya nem tartalmaz biztosítást poggyászra, jogvédelemre, sofőrre, repülőjegyre és felelősségbiztosításra. A fogászati kezelésre is korlátozottak a lehetőségeink. A kártya nem használható akkor sem, ha konkrét egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazunk egy másik EGT tagországba. 
 

Mire figyeljünk?
 

Mivel országonként alaposan eltérhet az egészségügyi szolgáltatások spektruma, az utazást megelőzően mindenképpen tájékozódjunk az elérhető opciókról. Ausztriában és Olaszországban például csak azok az orvosok és kórházak nem számolnak fel díjat, akik szerződésben állnak az osztrák, illetve az olasz egészségbiztosítási alapkezelővel. 
 

Mire elég síbalesetnél?
 

Ausztriai síelésünket megelőzően kifejezetten érdemes utasbiztosítást kötnünk, ugyanis egy baleset következtében az osztrák hegyi helikopteres baleseti mentésre már nem terjed ki az EEK kártya által nyújtott fedezet. A síközpontok környékén jellemzően magánkórházak és rendelők találhatók, melyek igénybevételét szintén csak az utasbiztosítás nyújtotta szolgáltatások teszik lehetővé. A piaci kínálatot böngészve akár 5.520 forintért is találhatunk olyan egy hetes síbiztosítási opciót, ami fedezetet biztosít ezekre a helyzetekre. 
 

Visszafizetés
 

A költségtérítés módja is eltérő lehet országonként. Ha egy olyan országban ér bennünket baleset, ahol az adott egészségügyi szolgáltatás ingyenes, abban az esetben nem kell sem fizetéssel, sem költségtérítéssel bajlódnunk. Amennyiben az orvosi szolgáltatás díjhoz kötött, akkor ebben a helyzetben két dolgot tehetünk:
 

  1. Vegyük fel a kapcsolatot az adott ország egészségbiztosítási pénztárával és nyújtsuk be utólagos költségtérítési kérelmünket. Ekkor a külföldi és a magyar szolgáltatók felveszik egymással a kapcsolatot. 
  2. Keressük fel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK) és nyújtsuk be rajtuk keresztül a költségtérítési kérelmünket. 
     

Figyeljünk arra, hogy minden esetben őrizzük meg az egészségügyi számlákat, mivel a későbbi költségtérítés során szükségünk lesz rá. Az EEK kártya költségtérítésének hátránya, hogy ez az adott külföldi ország szabálya alapján történik. Előfordulhat tehát, hogy a költségek bizonyos hányadát nem kapjuk vissza. 
 

Hogyan igényelhetek Európai Egészségbiztosítási Kártyát?
 

Ha Magyarországon rendezett a társadalombiztosítási jogviszonyunk, akkor Európai Egészségbiztosítási Kártyát ingyenesen igényelhetünk bármely kormányablaknál, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő irodájában, illetve ezt személyes jelenlét nélkül is megtehetjük az online ügyfélkapun keresztül. A személyes ügyintézés helyett könnyítés, hogy a kérelmet meghatalmazotton keresztül is beadhatjuk. Az EEK kártya igényléséhez az alábbi dokumentumok szükségesek:
 

  • Magyar lakcímkártya
  • TAJ kártya
  • Személyi igazolvány
  • Igénylőlap Európai Egészségbiztosítási Kártyához
  • Ha meghatalmazottként járunk el, akkor természetesen meghatalmazás is szükséges.
     

Ügyeljünk továbbá arra, hogy EU-s TAJ kártyánk a kiállítási dátumot követően csak 36 hónapig érvényes, ezt követően forduljunk a kiállító hatósághoz újbóli igénylés céljából. 
 

Igényeljek vagy ne?
 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya egyáltalán nem helyettesíti az utasbiztosítást. Amennyiben nyaralás, síelés vagy egyéb sporttevékenység miatt indulunk útnak, mindenképpen fontoljuk meg az utasbiztosítás megkötését, hiszen számos olyan költség adódhat, amit az EEK kártya nem fedez. Asszisztencia szolgáltatás hiányában ráadásul, ha nem ismerjük az adott ország nyelvét, akkor a partnerirodák sem tudnak segítségünkre lenni. 
 

A legcélszerűbb forgatókönyv az lehet, ha EEK kártyánk mellé olyan utasbiztosítási szolgáltatásokat kötünk, amit az adott ország TB-je nem fedez. Mindenképpen ügyeljünk arra is, hogy a legtöbb EGT tagország nem biztosít olyan széleskörű ingyenes orvosi ellátást, mint a magyar. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!