Utasbiztosítás módosítás

Módosítható-e az utasbiztosítás?

Utasbiztosítás módosítás

Módosítható-e az utasbiztosítás?

Bank360 tartalom
2020-09-04 Frissítve: 2022-05-18
2020-09-04 Frissítve: 2022-05-18
10095836

A nyaralás, pihenés megszervezése néha nem egyszerű, sokszor a helyszínen dől el, milyen szórakozási lehetőségek közül lehet választani, illetve milyen aktív pihenésre van lehetőségünk. Elképzelhető, hogy a nyaralóhelyen kipróbálhatjuk a kite-ozást, a vízisít vagy túrázhatunk a hegyekben. Talán nem azonnal jut eszünkbe, mégis fontos lehet: ezeket a tevékenységeket vajon fedezi az utasbiztosítás? És ha nem, akkor tehetünk ezzel bármit?

 

Alap biztosítás

Az alap utasbiztosítás jellemzően nem terjed ki veszélyesebb tevékenységekre. Így a kite, a vízisí vagy a canyoning nem lesz benne az egyszerű nyaralós csomagban. Ezekre ki kell terjeszteni a biztosítást. Ha a poggyászunk alapvető felszereléséhez tartozik a búvármaszk és a békatalp, illetve a túrabakancs vagy terepfutócipő, akkor célszerű már indulás előtt olyan biztosítást keresni, amelyikben ezek is benne vannak.

 

A legolcsóbb biztosítások klasszikus városnézős, tengerparton heverős nyaralásokra vonatkoznak, de olyan csomag is van, amelyikben bizonyos amatőr sportok is benne vannak. Ha szeretnénk aktívan tölteni a vakációt, érdemes úgy választani biztosítást, hogy alapvető sportokra kiterjedjen.

 

Tipikusan ilyen a könnyűbúvárkodás - jellemzően 40 méterig, de van, ahol csak 18 méterig -, a rafting, a canyoning, a kerékpározás. Természetesen mindez csak amatőr szintig. A Bank360.hu szerint érdemes úgy keresnünk az ideális biztosítást, ha kifejezetten a sportkiegészítéseket hasonlítjuk össze. Amit itt mérlegelni kell, az például a búvárfelszerelés, illetve télen a sífelszerelés biztosítása. Ha van saját felszerelésünk, fontos lehet annak védelme. Ám ha bérelni fogjuk, akkor nem szükséges külön biztosítani a felszerelést.

 

Módosítható?

Ha nem tudjuk, mit is szeretnénk csinálni a nyaralás alatt, felmerülhet bennünk, hogy majd ott, helyszínen módosítunk az utasbiztosításon, de ez nem fog menni. Az utasbiztosítás speciális termék, mert csak akkor érvényes, ha Magyarországon kötik meg, és csak külföldi balesetekre, károkra fizet. Módosítani nem lehet rajta - esetleg a lejáratát lehet meghosszabbítani. Tehát ha nem tudjuk, mit is szeretnénk csinálni, célszerű egy sportosabb csomagot választani.

 

Ezek nem kerülnek sokkal többe, mint az alapcsomag. Két fő részére egyhetes utazást alapul véve a legolcsóbb ajánlata az Aegonnak van, akár 8200 forintból megúszhatjuk a biztosítást. Ebben azonban nincs sok kiegészítés, így se a kerékpározás, se a jetski, se a via ferrata nincs benne - és a felszerelés biztosítása sem. 

 

Ennél érdemes kicsit drágábbat választani, ha sportolni is szeretnénk. Az Union kevesebb, mint 12 ezer forintért ajánl olyan csomagot, amelyben a sziklamászást leszámítva mindenfajta sport benne van, és még a kerékpár és a búvárfelszerelés is biztosítva van - igaz csak 50, illetve 100 ezer forintig, ami nem feltétlenül fedezi a teljes költségét egy szettnek. 

 

A hegymászás emeli az árat

Jellemzően nincs nagy különbség a szerint, hogy vízisportokat vagy búvárkodást szeretnénk biztosítani. Az alap biztosításhoz képest csak néhány ezer forint a különbség, és máris nyugodtan evezhetünk, merülhetünk. Az egyetlen tevékenység, amelyik sokkal többe kerül, az a hegymászás. A futás, túrázás szinte sehol nincs nevesítve, vagyis elvileg ezek az alapcsomagban is benne vannak. Ám érdemes megnézni a részletes biztosítási feltételeket is, hogy semmiképp ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. 

 

Annyi bizonyos, hogy a hegyi sportok esetében a fő kockázatot a nehéz mentési körülmények jelentik, így a sziklamászás mellett a magasság is döntő szempont. A biztosítók jellemzően 3500 méteres magasságig vállalják a hegyi sportok biztosítását, egy átlagos túra azért ennél alacsonyabb tengerszint szerinti magasságon zajlik.

 

A kifejezetten hegymászó biztosítások jóval drágábbak, ilyet a Groupama kínál, 20-30 ezer forintért. Persze az nem túl valószínű, hogy hirtelen döntés eredményeként a vakáció alatt hegyet mászni indulunk, hiszen ehhez a sporthoz megfelelő felszerelésre is szükség van, amit eleve vagy viszünk vagy sem.

 

Eltérő tételek

Az utasbiztosítások természetesen nem csak a sportbalesetekre fizetnek. Így ha összehasonlítjuk az egyes ajánlatokat, azt is figyelembe kell venni, hogy az olyan tételek is, mint légikatasztrófa esetén fizetendő összeg vagy a kórházi napidíj, a poggyászkár értéke jelentősen eltérhetnek. Vagyis lehet, hogy a búvárruhánkat 500 ezer forintig biztosítják, de légikatasztrófa esetén csak 2,5 millió forintot kap a családunk - más csomagban nincs ugyan biztosítva a búvárruha, de 8 milliót ér, ha lezuhanunk.

 

Ebben az esetben azt érdemes mérlegelni, hogy mire nagyobb az esély: ha lezuhan a gépünk vagy ha túrázás közben kimegy a bokánk, tönkremegy a felszerelésünk. És annak alapján dönteni, hogy melyiket szeretnénk inkább biztosítani.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!