Utasbiztosítás extrém sportokra

Utasbiztosítás extrém sportokra

Utasbiztosítás extrém sportokra

Utasbiztosítás extrém sportokra

Bank360 tartalom
2019-11-08 Frissítve: 2023-03-25
2019-11-08 Frissítve: 2023-03-25
5608023

 

Az utasbiztosítások jellemzően rugalmas konstrukciók, az utas a maga igényei szerint alakíthatja a biztosítását, aszerint, hogy mi számára a fontos. Lehet, hogy nem kell semmi extra kiegészítés, ám az is elképzelhető, hogy külön figyelmet fordít az utas egyes értéktárgyakra, az autóra vagy akár az utazás közben végzett tevékenységre.

 

Aktív pihenésre nem mindig jó az alap

 

Különösen igaz ez akkor, ha nemcsak nyaralni, pihenni megyünk. Nem mindenki tudja, de az átlag utasbiztosítás nem terjed ki minden balesetre, eseményre. Egy városnézés, tengerparti nyaralás alatt előforduló balesetekre igen - vagyis ha kimegy a bokánk a macskakövön vagy tengeri sünbe lépünk, fizet a biztosító -, de sportbalesetekre nem. Éppen ezért, ha aktív kikapcsolódást tervezünk, nézzük végig, mire vonatkozik az utasbiztosítás és mire nem.

 

A legtöbb biztosító megkülönböztet amatőr vagyis hobbisportolást és extrém, illetve versenysportot. Leegyszerűsítve az amatőr sportok űzése közben esett balesetekre a legtöbb biztosítónál lehet kötni biztosítást, az extrém sportoknál viszont jól meg kell nézni az ajánlatokat. Lesz, amire találunk megoldást, de tudomásul kell venni, hogy bizonyos sportok biztosítását nem vállalják a társaságok - vagy ha igen, akkor is egyedileg kell egyezkedni velük, mert az alapcsomagban nincs benne.

 

Amatőr vs extrém sport

 

Az amatőr sportok közé az alábbiak tartoznak: kerékpározás (nem terepen), futás, túrázás, vontatott tengeri banán, motorcsónakkal vontatott korong és siklóernyő használata. Az amatőr sportok között van feltüntetve, de nem minden biztosításban van benne a vízisí, a szörf, a jetski, a rafting, a kanyoning, a búvárkodás, a wakeboard, a hydrospeed, a kajak és a kenu. 

 

Extrém sportnak minősül a bungee jumping, a hőlégballonozás, az íjászat, a mélytengeri halászat, a tenisz (tényleg), a vitorlázás, a hegyi kerékpározás, a quad és a lovaglás. Ha az adott sportot versenyszerűen űzi a biztosított, illetve ha 18 év alatti, akkor minden esetben az extrém besorolás alá kerül a tevékenység. Érdemes tisztázni a biztosítóval azt is, hogy kapcsolódik-e a biztosításhoz egészségügyi kockázatelbírálás, illetve orvosi vizsgálat, és ha igen, akkor pontosan milyen esetekben.

 

Egy alap utasbiztosítás öt napra már 4000 forint alatt elérhető, ehhez képest a sportkiegészítés már inkább 5000 forint körüli díjat jelent, ezen belül is a hegymászást is tartalmazó csomag díja meghaladja a 8000 forintot is. Mielőtt kiválasztjuk a biztosításunkat, érdemes végiggondolni, mire van szükségünk és mi az, amit mindenképpen tisztázni kell a biztosítóval a szerződéskötés előtt. Érdemes úgy beállítani a biztosításkalkulátort, hogy eleve a kedvenc sportunkra szűrünk. Ha evezni szeretnénk, felesleges fizetni a síbiztosításért és viszont. 

 

Síbiztosítások

 

Szinte az összes biztosítónál van síbiztosítás, ami a síelés mellett kiterjed egyéb téli sportokra. például a snowboard és a szánkó használatára is. Ha sceletonozni vagy bobozni akarunk, azért inkább kérdezzünk rá a biztosítónál, elfogadják-e vagy sem. Amit a síelés biztosításánál érdemes megnézni, hogy az a felszerelésre is érvényes-e vagy sem. Minden biztosító lehoz a hegyről, fizet, ha eltörik a lábunk, de van amelyik egy fillért sem szán a tönkrement ruhára vagy lécre. Más ugyanakkor a síbérletre is kiterjeszti a fedezetet.

 

Búvárkodás

 

Szintén az a kategória, ami a legtöbb biztosítónál megvan. Az Aegon kivételével 40 méterig érvényes a biztosítás, az alatt már nem - az Aegon csak 18 méterig tarja amatőr sportnak a búvárkodást. Ha 40 méter alá is mennénk, egyezkedni kell a biztosítókkal és külön feltételekkel kell búvárbiztosítást kötni. 

 

A snorkeling is benne van a búvárkodás csomagban, ilyenkor a búvár palack nélkül, maszkban, pipával úszik és nézi a halakat (azaz szippancs és kukkancs van rajta). A felszerelést illetően van amelyik biztosító fizet, van amelyik nem, ezt érdemes megnézni még a szerződéskötés előtt.

 

Extrém vízisportok

 

Az úszás nem szerepel sem az amatőr, sem az extrém sportok között sem a Groupama, sem az Union tájékoztatójában, az Allianznál azonban igen, az amatőr sportok között. Ha tehát bármilyen nyílt vízi úszósportot űzünk, érdemes rákérdezni a biztosítónál, milyen paraméterek mentén biztosított a tevékenység.

 

Egyes társaságoknál amatőr sportnak számít, másoknál extrémnek a vízisí, a rafting, a jetski vagy a vitorlázás. Ezeket tehát vagy bevonják a csomagba vagy nem. Az Aegon még 9000 forint feletti díjért is csak egyezkedés árán vonja be a vízisít, a vitorlázást és a kajak-kenut - nem zárja ki a biztosításból ezeket, de nem is vonja automatikusan be a biztosított tevékenységekbe - a jetskit viszont kizárja. 

 

Az Allianz a vitorlázást bevonja, ha legfeljebb 50 mérföldre távolodunk el a parttól a tengeren (ez tengeri mérfölddel számolva 90 kilométer), a kajakot pedig 50 méterre engedi a parttól. Az Union mindent enged, de csak Európában, a Gorupama pedig nem tesz semmilyen kivételt, érvényes a biztosítás mindenfajta vízi sportra - igaz, ez majdnem 11 ezer forintba kerül hat napra. Ami a raftingot illeti, egy tisztázó kérdést mindenképpen megér, hogy mit takar az “amatőr” szintű rafting, de a vezetővel végigcsinált túra bizonyosan ebbe a kategóriába tartozik.

 

Extrém hegyi sportok

 

Mindenképpen kellő körültekintést követel a hegyi sportokra kötött biztosítások áttanulmányozása. Nem lehet minden túrát, kihívást egyértelműen besorolni adott kategóriába, ezért célszerű először kérdezni. Alapvetően a hegyi sportokat magasság szerint kategorizálják a biztosítók. Ez egyrészt érthető, hiszen nem mindegy, hogy milyen magasságban kell adott esetben egy mentést levezényelni, illetve milyen veszélyt jelent az adott magasság. Általánosan elmondható, hogy ha van biztosító, amelyik bevonja ezeket a sportokat, akkor azt 3500 méter alatt teszi meg. Vagyis e szint alatt lehet hegyi bringázni, via ferrata túrát csinálni, hegyet mászni, sziklát mászni biztosítás mellett, e szint felett viszont nem - egyedi megállapodásokat biztosan lehet kötni még e szint felett is, de az alapcsomagokban nincs benne. 

 

A 3500 méter kritikus határ. A levegő oxigénszintje már 2100 méter felett érezhetően elkezd csökkenni, de ezt képes még a szervezet kompenzálni. 3500 méter felett már nagyon nagy magasságba kerül az ember (e fölött van még az extrém magasság majd a halálzóna), aminek már lehetnek egészségügyi hatásai. Összehasonlításképpen: Tenerife (és Spanyolország) legmagasabb pontja, a Teide 3718 méter magas, vagyis ha ide felmászunk, azt már nem biztosítja egy kiterjesztett utasbiztosítás. Pedig a felvonó egész magasra felvisz, ahonnan csak pár száz méter séta a csúcs. A húszpercenként kitörő, teljesen kietlen Stromboli vulkánra viszont bátran felmászhatunk, mert az csak 924 méter. A Grossglockner a maga 3798 méterével már nem biztosított csúcs, a Zugspitze viszont még igen, mert az csak 2962.

 

A hegymászás esetében persze érthető, hogy bizonyos magasság feletti túrára nem lehet biztosítást kötni, részben igaz ez a hegyi kerékpárra is. Más a helyzet azonban a via ferrata vagy a sziklamászás esetében, ahol a nehézséget nem elsősorban a magasság adja, hanem a terep. Erre azonban általában nincs kikötés a biztosítások között. Az Allianz 7920 forint díjú biztosítása az egyetlen, ahol van erre nézve tiltás: via ferrata csak 3000 méter alatt és legfeljebb C fokú pálya esetében lehet a biztosítás része. A hegymászás és sziklamászás ugyanakkor ki van zárva a körből.

 

Az egyetlen biztosító, amelyik bevállalja a hegymászást és sziklamászást, a kanyoningot és minden egyéb őrültséget, a Groupama - persze csak 3500 méter alatt. A hegymászós biztosításért legalább 9000 forintot kell fizetni. Ugyanakkor ebben az esetben is érdemes rögzíteni, hogy az adott túránk bizonyosan beleesik a biztosításba, igaz ez különösen az olyan extrém sportok esetében, mint az ultrafutás, triatlon vagy különösen nehéz sziklamászás.

 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy extrém sportunk beletartozik-e a biztosításba vagy sem, érdemes átnézni az Axa listáját. Elképesztően részletes a lista arról, hogy milyen nehézségű pályák tartoznak a körbe és melyek vannak kizárva. Így a B-E besorolású via ferrata extrémnek minősül, vagyis az A-pálya alapszintű biztosítással is megjárható, a WW1 és WW2 szintű kajak, kenu és rafting alap, a WW3 és WW5 extrém biztosítással művelhető, a WW6 szint viszont már nem biztosított. Ki van zárva egyebek mellett a síugrás, a Spartan Race, az óceáni vitorlázás és az extrém időjárási körülmények között, kietlen, kiterjedt lakatlan területen, sivatagban, jégmezőn végzett tevékenység.

 

Típusok és egyedi ajánlatok

 

A sportbiztosítások esetében a legfontosabb az, hogy biztosan tudjuk, fizet-e a biztosító vagy sem. Ezek az alapcsomagok úgy vannak összeállítva, hogy a tipikus ügyeket érinti. Vagyis szaladgálunk a turistautakon, kerékpározunk a kerékpárúton, úszkálunk az öbölben és felkirándulunk a közeli hegyekbe, esetleg evezünk itt-ott. 

 

Minden olyan esetben, ami ettől az alaptól jelentősen eltér, érdemes kikérni a biztosító pontos válaszát, hogy adott eseményre érvényes-e a biztosítás vagy sem. Futásnál milyen terepen, milyen távon? Úszásnál a parttól milyen távolságra? Evezésnél milyen vízen? Mászásnál mennyire nehéz terepen? Adott esetben a biztosító egyedi ajánlatot adhat vagy kerek perec elutasíthatja a kérésünket. De ez még mindig jobb, mint utólag szembesülni azzal, hogy biztosítás nélkül maradtunk a bajban.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!