Utasbiztosítás terhesség alatt

Milyen utasbiztosítás érhető el terhesség alatt?

Utasbiztosítás terhesség alatt

Milyen utasbiztosítás érhető el terhesség alatt?

Bank360 tartalom
2019-09-16 Frissítve: 2021-05-25
2019-09-16 Frissítve: 2021-05-25
4886415

Az utasbiztosítás az egyik legegyszerűbben megköthető biztosításfajta. Egy utasbiztosítás kalkulátor oldalon néhány perc alatt megtalálható a legjobb ajánlat. Személyre szabott kalkulációt végezhetünk: a legegyszerűbb városnézős programtól kezdve akár a vadvízi evezésig számos variáció közbeiktatásával szabhatjuk személyre a biztosításunkat.

 

Nagyon magasak lehetnek a költségek

 

Valamelyest bonyolítja a helyzetet az, ha terhesen szeretne valaki utazni és utasbiztosítást kötni. A terhesség nem betegség, és nem is kezelik annak a biztosítók. Az is igaz ugyanakkor, hogy egy esetleges komplikáció jelentős mértékben befolyásolja a biztosítás kockázatát. Vagyis maga a terhesség nem jelent többletkockázatot, ám egy terhességgel kapcsolatos komplikáció gyakorlatilag végeláthatatlan költséget generálhat.

 

Nehéz beárazni a kockázatot

 

Az extrém sportokat viszonylag egyszerű beárazni, hiszen az adott tevékenység tipikus kockázatokkal jár. Helikopteres mentés, szállítás, törés, trauma, kihűlés. Viszonylag jól be lehet határolni, mi mekkora költséggel jár, és azt hogyan lehet beépíteni a biztosítás díjába. Az is behatárolható, hogy milyen kockázatot vállal a biztosító és milyet nem – ez tipikusan a mentés, szállítás esetében lehet fontos szempont.

 

A terhesség esetében más a helyzet, hiszen a komplikációk sora gyakorlatilag végtelen, ennek fényében a költségek között is nagyon nagy a szórás. A kérdés tehát valójában az, hogy mennyiben árazható be ez a rendkívül alacsony, ámde adott esetben felettébb költséges kockázat. Erre a biztosítótársaságok eltérő stratégiát alkalmaznak, ezért mindenképpen érdemes még a kötés előtt utána nézni, milyen ajánlatokkal állnak elő az egyes cégek.

 

A vége az igazán kockázatos

 

Alapvetően egy átlagos, vagyis nem veszélyeztetett terhesség három trimesztere az alábbiak szerint alakul kockázat szempontjából: az első az embrió, később magzat életképességének időszaka. Az esetek többségében az ebben az időszakban fellépő komplikációk ambulánsan is kezelhetők – sajnos ebben az időszakban a magzat megtartása nagyon nehéz. A második trimeszter a legalacsonyabb kockázatú időszak, vagyis reálisan nem kell komplikációkkal számolni. A harmadik trimeszter a legmagasabb kockázatú – ez értelemszerű, hiszen ez a szülés időszaka.

 

A légitársaságok nem szeretik a terheseket

 

Az egyes biztosítók azonban eltérően határozzák meg, meddig vállalják az esetleges szüléssel járó kockázatot. A legegyszerűbb, ha sehogy. A legtöbb társaság utasbiztosítása egyszerűen nem érvényes a harmadik trimeszterben bekövetkező kockázatok esetére. Hogy hol húzzák meg a határt, az eltérő, de általában a 24. és a 28. hét között.

 

Fontos tényező, hogy a légitársaságok se vesződnek szívesen a terhes utasokkal, a legtöbb vállalat ugyanis csak orvosi igazolással engedi felszállni a várandós utasokat. Erre az igazolásra nagyon fontos figyelni utazás előtt, az orvos pillanatok alatt kiállítja.

 

Vannak bevállalósabb biztosítók

 

A legtöbb esetben természetesen semmi sem történik a 28. héten, sőt a 32-dikben sem. Ám ha mégis, az a biztosítónak költség. Vagy ambuláns – ha a szülés problémamentes – vagy megjósolhatatlan összegű – ha valamilyen probléma adódik. Ezt néhány biztosító vállalja, többen azonban nem.

 

Itt is kétfajta eljárás van: jellemzően azok a társaságok, amelyek vállalják a terhes nők utasbiztosítását a 28. héten túl is, a teljes időszakra biztosítást adnak. Reálisan úgysem utazgatnak már a mindenórás nők, vagyis nem jelent kiemelt kockázatot egy utazás a 36. hétben, ezt a terhet elbírja a kockázatközösség. Előfordul azonban olyan eset is, amikor az utolsó hetet, heteket már nem biztosítja a társaság: vagyis csak a 35. hétig lehet a terhességi sürgősségi ellátásra is érvényes biztosítást kötni.

 

Terhesgondozásra nem vonatkozik

 

Minden esetben fontos tényező, hogy az ellátás csak a sürgősségi beavatkozásokra vonatkozik. Vagyis a terhesgondozást egyik esetben sem finanszírozza a biztosító. Ez azt is jelenti, hogy a rendszeres konzultációt, a CTG-t ultrahang vizsgálatokat nem lehet egy utasbiztosítás keretében kérni. Már azért sem, mert ezek az ellátások nem minden országban ingyenesek, nem az alapellátás részei.

 

A nagy biztosítótársaságok közül az Allianz és az Aegon ad a terhesség teljes idejére biztosítást, ám az Allianz a 26. hét után legfeljebb egymillió forintig téríti meg a költségeket. Ezzel végeredményben egy korábban jött, de komplikációk nélküli szülés még belefér a csomagba. Az Aegon nem alkalmaz hasonló megkötést, esetében a teljes időszakra korlátlanul érvényes a biztosítás. Az Union, a Köbe, a Groupama és a Waberer a terhesség 28., az Uniqa a 24. hétig biztosítja a terhességi ellátást.

 

Rá kell kérdezni

 

Ha kifejezetten fontos, hogy az utasbiztosításban benne legyen a terhességi sürgősségi ellátás, érdemes erre külön rákeresni, az utasbiztosítási ajánlatokból ugyanis alapesetben nem derül ki erről semmi. Sem a biztosítók egyedi ajánlatai, sem bizonyos összehasonlító oldalak nem térnek ki erre. Ez nem jelenti azt, hogy a biztosítás nem tartalmazza ezt, csak nem derül ki, hogy mit tartalmaz a biztosítás. 

 

Ezért érdemes rákérdezni, illetve olyan kereső, összehasonlító oldalt választani, amelyik ezt a szűrést is tartalmazza. Elképzelhető, hogy az általános baleseti, illetve egyéb egészségügyi kezelés csomagban benne van a terhességi, szülészeti ellátás is, de ha nem egyértelmű a dolog, jobb megbizonyosodni róla.

 

A büdzsébe belefér

 

A terhességi sürgősségi ellátás kérése, illetve megléte nem dobja meg érezhetően a biztosítás díját. Egy háromnapos európai városlátogatás biztosítása két főre már négyezer forint alatt is megköthető, és ebben adott esetben már benne van a terhességi ellátás biztosítása is. 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!