Utasbiztosítás terhesség alatt

Milyen utasbiztosítás érhető el terhesség alatt?

Utasbiztosítás terhesség alatt

Milyen utasbiztosítás érhető el terhesség alatt?

Bank360 tartalom
2019-09-16 Frissítve: 2022-01-18
2019-09-16 Frissítve: 2022-01-18
4886415

Az utasbiztosítás az egyik legegyszerűbben megköthető biztosításfajta. Egy utasbiztosítás kalkulátor oldalon néhány perc alatt megtalálható a legjobb ajánlat. Személyre szabott kalkulációt végezhetünk: a legegyszerűbb városnézős programtól kezdve akár a vadvízi evezésig számos variáció közbeiktatásával szabhatjuk személyre a biztosításunkat.

 

Nagyon magasak lehetnek a költségek

 

Valamelyest bonyolítja a helyzetet az, ha terhesen szeretne valaki utazni és utasbiztosítást kötni. A terhesség nem betegség, és nem is kezelik annak a biztosítók. Az is igaz ugyanakkor, hogy egy esetleges komplikáció jelentős mértékben befolyásolja a biztosítás kockázatát. Vagyis maga a terhesség nem jelent többletkockázatot, ám egy terhességgel kapcsolatos komplikáció gyakorlatilag végeláthatatlan költséget generálhat.

 

Nehéz beárazni a kockázatot

 

Az extrém sportokat viszonylag egyszerű beárazni, hiszen az adott tevékenység tipikus kockázatokkal jár. Helikopteres mentés, szállítás, törés, trauma, kihűlés. Viszonylag jól be lehet határolni, mi mekkora költséggel jár, és azt hogyan lehet beépíteni a biztosítás díjába. Az is behatárolható, hogy milyen kockázatot vállal a biztosító és milyet nem – ez tipikusan a mentés, szállítás esetében lehet fontos szempont.

 

A terhesség esetében más a helyzet, hiszen a komplikációk sora gyakorlatilag végtelen, ennek fényében a költségek között is nagyon nagy a szórás. A kérdés tehát valójában az, hogy mennyiben árazható be ez a rendkívül alacsony, ámde adott esetben felettébb költséges kockázat. Erre a biztosítótársaságok eltérő stratégiát alkalmaznak, ezért mindenképpen érdemes még a kötés előtt utána nézni, milyen ajánlatokkal állnak elő az egyes cégek.

 

A vége az igazán kockázatos

 

Alapvetően egy átlagos, vagyis nem veszélyeztetett terhesség három trimesztere az alábbiak szerint alakul kockázat szempontjából:

 

Az első trimeszter az embrió, később magzat életképességének időszaka. Az esetek többségében az ebben az időszakban fellépő komplikációk ambulánsan is kezelhetők – sajnos ebben az időszakban a magzat megtartása nagyon nehéz.

 

A második trimeszter a legalacsonyabb kockázatú időszak. Sok gyermekáldás előtt álló fiatal pár dönt úgy, hogy a baba születése előtt még egyszer elutaznak kettesben nyaralni - ez az úgynevezett babymoon jelenség. Ennek az ideális időpontja a második trimeszterre esik, mert a kismamáknak ebben az időszakban már kevésbé kell tartani a rosszullétektől, , reálisan nem kell komplikációkkal számolni, illetve a mozgás sem annyira nehéz még a negyedik és a hatodik hónap között.

 

A harmadik trimeszter a legmagasabb kockázatú – ez értelemszerű, hiszen ez a szülés időszaka.

 

A légitársaságok nem szeretik a terheseket

 

Az egyes biztosítók azonban eltérően határozzák meg, meddig vállalják az esetleges szüléssel járó kockázatot. A legegyszerűbb, ha sehogy. A legtöbb társaság utasbiztosítása egyszerűen nem érvényes a harmadik trimeszterben bekövetkező kockázatok esetére. Hogy hol húzzák meg a határt, az eltérő, de általában a 24. és a 28. hét között.

 

Fontos tényező, hogy a légitársaságok se vesződnek szívesen a terhes utasokkal, a legtöbb vállalat ugyanis csak orvosi igazolással engedi felszállni a várandós utasokat. Erre az igazolásra nagyon fontos figyelni utazás előtt, az orvos pillanatok alatt kiállítja.

 

Vannak bevállalósabb biztosítók

 

A legtöbb esetben természetesen semmi sem történik a 28. héten, sőt a 32-dikben sem. Ám ha mégis, az a biztosítónak költség. Vagy ambuláns – ha a szülés problémamentes – vagy megjósolhatatlan összegű – ha valamilyen probléma adódik. Ezt néhány biztosító vállalja, többen azonban nem.

 

Itt is kétfajta eljárás van: jellemzően azok a társaságok, amelyek vállalják a terhes nők utasbiztosítását a 28. héten túl is, a teljes időszakra biztosítást adnak. Reálisan úgysem utazgatnak már a mindenórás nők, vagyis nem jelent kiemelt kockázatot egy utazás a 36. hétben, ezt a terhet elbírja a kockázatközösség. Előfordul azonban olyan eset is, amikor az utolsó hetet, heteket már nem biztosítja a társaság: vagyis csak a 35. hétig lehet a terhességi sürgősségi ellátásra is érvényes biztosítást kötni.

 

Terhesgondozásra nem vonatkozik

 

Minden esetben fontos tényező, hogy az ellátás csak a sürgősségi beavatkozásokra vonatkozik. Vagyis a terhesgondozást egyik esetben sem finanszírozza a biztosító. Ez azt is jelenti, hogy a rendszeres konzultációt, a CTG-t ultrahang vizsgálatokat nem lehet egy utasbiztosítás keretében kérni. Már azért sem, mert ezek az ellátások nem minden országban ingyenesek, nem az alapellátás részei.

 

Az Aegon Biztosító a terhesség 27. hetének végéig fizeti a felmerülő költségeket, ha szülészeti ellátásra, terhességmegszakítással kapcsolatos beavatkozásra vagy a terhességgel kapcsolatos ellenőrző vizsgálatokra előre nem látható okból kerül sor. A térítés feltétele, hogy a kismama utazásához itthon írásban is hozzájárult a szakorvos. 

 

Az Allianz Biztosító egy kicsivel rövidebb ideig, a terhesség 26. hetének végéig téríti meg a betegségbiztosítási limiten belül a terhességgel összefüggésben a sürgősségi ellátás költségét. Attól függően, hogy melyik csomagot választja a biztosított, a maximális térítés összege változik. A 27. hét után pedig a terhességgel összefüggésbe hozható sürgősségi ellátás költségét a biztosító egymillió forintig téríti meg, illetve ugyanez a felső összeghatár a hazaszállítás költségeire nézve is. 

 

Veszélyeztetett terhesség és tervezett terhességmegszakítás esetén nem térít a biztosító.

 

Az Európai Utazási Biztosító (EUB) a sürgősségi terhességi és szülészeti ellátás után fizet, legfeljebb a terhesség 24. hetének végéig - más esetekben, tehát a 25. héttől bekövetkező és terhességgel összefüggő költségeket, illetve az előre egyeztetett vizsgálatokat sem téríti.

 

A Genertel Biztosító szintén a terhesség 24. hetéig vállalja a terhességgel kapcsolatos térítéseket, de csak a Városnéző csomagnál. A többi esetben csak a hazaszállítás költségeit téríti meg a biztosító. A 24. hét után már nem térít a biztosító. 

 

A Groupama Biztosító egészen a terhesség 28. hetéig bekövetkezett spontán vetéléssel vagy koraszüléssel kapcsolatos kórházi és orvosi költségekre is térítést biztosít, a rutinvizsgálatok és terhesgondozás azonban nem esik bele ebbe a körbe. 

 

Az Union a Groupamához hasonlóan a terhesség 28. hetéig bekövetkezett spontán vetéléssel és koraszüléssel kapcsolatos költségeket fizeti meg, azonban a terhességgel kapcsolatos ellenőrző vizsgálatokra és terhességmegszakításra nem térít.

 

Rá kell kérdezni

 

Ha kifejezetten fontos, hogy az utasbiztosításban benne legyen a terhességi sürgősségi ellátás, érdemes erre külön rákeresni, az utasbiztosítási ajánlatokból ugyanis alapesetben nem derül ki erről semmi. Sem a biztosítók egyedi ajánlatai, sem bizonyos összehasonlító oldalak nem térnek ki erre. Ez nem jelenti azt, hogy a biztosítás nem tartalmazza ezt, csak nem derül ki, hogy mit tartalmaz a biztosítás. 

 

Ezért érdemes rákérdezni, illetve olyan kereső, összehasonlító oldalt választani, amelyik ezt a szűrést is tartalmazza. Elképzelhető, hogy az általános baleseti, illetve egyéb egészségügyi kezelés csomagban benne van a terhességi, szülészeti ellátás is, de ha nem egyértelmű a dolog, jobb megbizonyosodni róla.

 

A büdzsébe belefér

 

A terhességi sürgősségi ellátás kérése, illetve megléte nem dobja meg érezhetően a biztosítás díját. Egy háromnapos európai városlátogatás biztosítása két főre már négyezer forint alatt is megköthető, és ebben adott esetben már benne van a terhességi ellátás biztosítása is. 

 

Milyen segítséget nyújt az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az európai egészségbiztosítási kártya (kék kártya) kiváltása kifejezetten hasznos lehet, ha állapotosan utazunk külföldre, mivel a terhességgel összefüggő összes kontrollvizsgálat és ellátás igénybe vehető a segítségével, akár az idő előtti, nem tervezett szülés levezetése is. 

 

Fontos azonban, hogy a kék kártyával általánosságban csak az állami egészségügyi rendszer szolgáltatásai vehetők igénybe, a magán egészségügyi szolgáltatás nem.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!