Nyaralás

Hogyan érdemes megtervezni egy nyaralást?

Nyaralás

Hogyan érdemes megtervezni egy nyaralást?

Bank360 tartalom
2022-05-19 Frissítve: 2022-05-20
2022-05-19 Frissítve: 2022-05-20
22422559

A nyaralás nem igényel túlzott tervezést, ha csak besétálunk egy utazási irodába, és rábökünk az egyik ajánlatra. Más a helyzet, ha részben vagy egészen mi magunk találjuk ki és szervezzük meg az egészet. Ennek két hallatlan előnye van: szinte biztos, hogy olcsóbban jövünk ki és nem kell alkalmazkodnunk senkihez. Persze az érem másik oldala, hogy foglalkozni kell az üggyel, és ha adódik valami gond, azt nekünk kell megoldani.

 

A korábbi években a járvány miatt meglehetősen hektikusan alakultak a repülőjáratok, leegyszerűsítve vagy ment a gép vagy nem. Ezért szinte mindent az utolsó pillanatban volt célszerű szervezni - az utolsó pillanat a légitársaságok esetében két hetet jelent, ezen időszakon belül már nagy valószínűséggel megmarad a járat. A két hét azért vízválasztó, mert az induláshoz mért két héten belüli törlésre már kártérítést kell fizetni, ezt pedig nyilván nem akarják a cégek.

 

A helyzet annyit változott az idén, hogy hasonló ritkítás már biztosan nem lesz. Csak az a kérdés, mikor érdemes jegyet venni. Hogy mikor a legolcsóbb a jegy, arra nincs szabály. A két ultra, vagyis a Wizz Air és a Ryanair esetében az idén ismét nagyjából áll az a korábbi trend, hogy mínusz két hónapnál jellemzően a legolcsóbb a jegy. Kivéve főidényben, kivéve, ha az orrunk előtt bevásárol egy focicsapat cseresorral együtt, szóval ez se szentírás. Ezért érdemes jegyvásárlás előtt átlapozni az árakat akár több hétre előre is, így nagyjából képet kaphatunk az árakról. Arról is, hogy vannak-e olcsóbb napok - hétköznap általában olcsóbb a jegy, mint hétvégén. Aztán ehhez lehet viszonyítani.

Mielőtt azonban lecsapnánk a jegyre, mindenképpen érdemes végiggondolni az autó kérdését. Az autóbérlés előre hozása azért fontos, mert a világpiacon kialakult csiphiány az autóiparban is érezteti hatását, aminek következtében sokkal drágább lett az autóbérlés. Már ha találunk egyáltalán autót. Nagyon kellemetlen, ha megvan a repjegy, de jó, olcsón megcsíptük, aztán egy vagyont kell kifizetni a bérautóra, vagy ami még rosszabb, buszozhatunk egy olyan környéken, ahol gyér a közösségi közlekedési hálózat. A covid alatt a korábbi ár duplájáért lehetett autóhoz jutni, és már ez is kivételezett helyzetet jelentett, mert a legtöbb turista nem is kapott autót. Ez a helyzet valamelyest javult, de még mindig megakaszthatja a szervezést.

 

Az alábbi kérdéseket kell feltenni a közlekedéssel kapcsolatban. Szeretnénk-e bérelni egyáltalán? Ha igen, akkor az egész nyaralás idejére vagy csak pár napra, amikor messzebbre mennénk? Ott adnánk le, ahol felvettük, vagy egy másik városban? Aztán ha ez megvan, nézzük meg, milyen ajánlatok vannak. Érdemes árösszehasonlító oldalakat nézni és nem az egyes cégek oldalait túrni, mert sokkal áttekinthetőbb lesz a kép.

 

Ha megvan az autó - vagy ha inkább letettünk róla - érdemes még egy kört tenni a szállással. Ezt még nem kell lefoglalni, csak jó tudni, mire számíthatunk. Azért is jobb az autózás kérdését hamarabb tiszázni, mert ez befolyásolhatja a majdani szállás kiválasztását is. Autóval nem biztos hogy jó egy zsúfolt belvárosba menni, ideális ugyanakkor egy félreeső falu vagy tanya esetében.

 

Ha minden megvan, indulhat a foglalás. Az autó jó, ha megvan azonnal, a szállást viszont csak akkor fontos korán foglalni, ha elfogyhatnak a szabad helyek - kis szigeteken, gyéren lakott vidéken fordulhat elő. A repjegyet leszámítva semmit se foglaljunk le úgy, hogy az nem lemondható. A légitársaságok machinálhatnak a menetrenddel, de ők visszautalják a jegyárat, ha törlik a járatot (vagy ha más napra, reggelről estére teszik, vagy fordítva, és az valamiért nem jó nekünk). Járattörlésre azonban nem hivatkozhatunk se az autóbérlés, se a szállás esetében. Ezért fontos, hogy azok lemondhatók legyenek, és ha bármi gond adódik, legfeljebb az előleget bukjuk. 

 

Annak érdekében, hogy semmiképp ne bukjuk a pénzünket, ha valami mégsem a terv szerint haladna, köthetünk sztornóbiztosítást. Vannak olyan utasbiztosítások, amelyben már eleve van útlemondási kiegészítés, de megköthető külön is a sztornóbiztosítás. Mindig nézzük meg alaposan, hogy mire is terjed ki pontosan, és válasszunk olyat, ami a mi kockázatainkat fedi le. Emellett azt is tartsuk fejben, hogy mire fizet a biztosító. Gyakori ugyanis, hogy puszta információhiány miatt olyan káreseményre, szolgáltatásra sem vesszük igénybe a megkötött utasbiztosításunkat, ami pedig benne van.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!