TB és egészségbiztosítás

Kiegészíti-e egymást a magán egészségbiztosítás és a TB?

TB és egészségbiztosítás

Kiegészíti-e egymást a magán egészségbiztosítás és a TB?

Bank360 tartalom
2020-09-24 Frissítve: 2023-02-06
2020-09-24 Frissítve: 2023-02-06
10255280

Amikor egészségünk hatékony kezeléséről van szó, mindenki a körülményeihez képest a lehető legjobb és legszínvonalasabb szolgáltatást szeretné igénybe venni. Annak ellenére, hogy a magyar társadalombiztosítás a hazai egészségügyi kezelések egy viszonylag széles spektrumát lefedi, a mindennapi tapasztalatok alapján számos kényelmetlenséget is tud okozni. De nézzük meg, hogy érdemes-e magán egészségbiztosítást kötni a TB mellé?

 

A társadalombiztosítás sem ingyenes

 

A TB alapvető célja az egészségügyi biztonság megteremtése, mely univerzális módon a társadalom minden rétege számára próbál lehetőséget teremteni a szolgáltatás igénybevételére jellemzően kötelező jelleggel. A társadalombiztosítás idehaza sem ingyenes, havidíja 2020. július 1-jétől havi 7 710 forint, amit vagy a munkáltató fizet be az alkalmazott után, vagy a magánszemély teszi havonta. Abban az esetben, ha a hátralék meghaladja a 46 260 forintot, térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást nem tudunk igénybe venni a tartozás rendezéséig.

 

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal közleménye szerint változott a járuléki utalás számlaszáma is. A júliust követő időszakban már az alábbiak szerint kell utalni a havi járulékunkat: 

 

  • Számla megnevezése: NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla
  • Számlaszám: 10032000-06055826
  • Adónemkód: 408

 

Sürgős kezelésre, ügyeletre

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának augusztus végén hozott rendelete szerint azoknak, akiknek július után hat hónapnál régebbi TB tartozásuk van, és nem érvényes a taj számuk, fizetniük kell a sürgősségi ellátásért is. Ha életmentő beavatkozásról van szó, akkor lehetőség van arra, hogy az összeget ezután rendezzük - előtte tájékoztatást kap a beteg és a hozzátartozók is arról, hogy várhatóan mennyibe kerül az ellátás. Ha huzamosabb idő után rendezzük adósságunkat, úgy a taj számunk ismét érvényes lesz. 

 

Lehetne gyorsabban?

Az egészségügyi rendszer leterheltsége főleg a járvány idején még rendezett jogviszony esetén is okozhat akár több hetes várakozási időket, vagy a kórházi felépüléshez szükséges nyugalom hiányát, ráadásul bizonyos beavatkozások esetén több hónapos várólista előzhet meg műtétet. Ha az államinál magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, érdemes lehet elgondolkodni egészségbiztosításon. 

 

Mit kínál a magán egészségbiztosítás?

 

A magán egészségbiztosítás konstrukciója szerződéses és önkéntes rendszeren alapszik. Ellenben a TB-vel, az ellátás a szerződésben rögzített feltételek szerint történik, és szoros kapcsolat van a befizetett összeg, illetve a szolgáltatás között. Az opció lényege, hogy az ügyfél havonta fizeti a megállapított díjat a biztosító társaságnak és ennek fejében a cég fedezi az ellátás anyagi költségeit, amikor szükség van rá. Az állami egészségügyi ellátással szemben a hosszú várólisták helyett akár néhány nap alatt sorra kerülhetünk, megválaszthatjuk orvosunkat és kényelmes, nyugodt környezetben kaphatunk orvosi ellátást többek között az alábbiakra:

  • Szülészet
  • Baleseti csonttörés
  •  Műtétek
  • Gyógyulási támogatás
  • Égés
  • Laborvizsgálatok
  • Kórházi napi térítés
  • Diagnosztika (CT, MRI)
  • Kiemelt kockázatú betegségek
  • Bőrgyógyászat
  • 24 órás orvosi asszisztencia szolgáltatás

 

Előfordulhatnak olyan biztosítási konstrukciók is, ahol az alap csomag mellé kiegészítő csomagokat is kérhetünk többleti díj megfizetésével, mint például fizioterápiás kezelésre vagy fogászati kezelésre. Akad természetesen olyan ellátás is, ami hiányzik a magán egészségbiztosítás lefedettségéből. Ilyenek lehetnek például tüdőgyógyászati gondozásra, sürgősségi okból életveszély elhárítása céljából végzett ellátásra, intenzív betegellátásra vonatkozó szolgáltatások.

 

A díjak korosztály alapján is változhatnak

 

A szolgáltatás díja határozza meg, milyen káreseményre és mennyit fizet egy biztosítás. Így a magán egészségbiztosítás által  fedezett orvosi szolgáltatások listája leginkább a választott biztosítási csomagtól függ. Minél szélesebb körben, minél nagyobb összeggel szeretnénk védeni magunkat vagy szeretteinket, annál magasabb havidíjat kell fizetnünk. Tehát ha csonttörés kezelésére magán egészségügyi ellátást veszünk igénybe, akkor a biztosítónk a szerződésben rögzítettek alapján fogja fizetni.

 

Magán egészségbiztosításnál figyeljünk azokra a kitöltésekre, melyek egy bizonyos életkor elérésére vonatkoznak, hiszen ebben az esetben a kockázatviselés akár meg is szűnhet. Azonban arra is van mód, hogy megállapodás szerinti magasabb havidíjért cserébe továbbra is igénybe vehessük a szolgáltatásokat. Például egy 25-35 év közötti személynek a befizetett díja évente 28 000 forint is lehet, addig egy 65 év körüli személy ennek akár a dupláját is fizetheti.

 

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a havonta befizetett összeg nagysága az életkorunkon felül a káros szenvedélyeink, fennálló betegesünk, illetve életmódunktól is függhet.

 

A szolgáltatások igénybevétele

 

Amennyiben konkrét elképzelésünk van arról, hogy milyen magán egészségbiztosítási szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, győződjünk meg róla, hogy az adott opció lakó, vagy munkahelyünk környékén rendelkezésre áll-e. Elképzelhető, hogy bizonyos magán egészségügyi ellátások például csak Budapesten érhetőek el.  

 

Kössünk vagy ne?

 

Amikor magán egészségbiztosítást kötünk, akkor nehéz olyan csomagot találni, ami minden problémát lefed. Mindenképpen azt a lehetőséget válasszuk, amely az élethelyzetünk szükségleteihez leginkább alkalmazható, máskülönben fölöslegesen terheljük pénztárcánkat. Hiába univerzálisabb a társadalombiztosításunk, mellé érdemes lehet megkötni a magán egészségbiztosítást is, hiszen a rövidebb várólistáktól kezdve a jobb körülményekig ez sok előnnyel járhat.

 

Szintén érdemes elgondolkodni az egészségpénztári tagságon. A konstrukció egyik előnye a befizetett összeg után járó szja-visszatérítés. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!