Ha van egészségbiztosításunk egyszerűbbek a magánorvosi vizsgálatok is

Így lehet ma Magyarországon gyorsan és kényelmesen bejutni az orvoshoz

Ha van egészségbiztosításunk egyszerűbbek a magánorvosi vizsgálatok is

Így lehet ma Magyarországon gyorsan és kényelmesen bejutni az orvoshoz

Vrazsovits Rita
2023-01-29 Frissítve: 2023-03-01
2023-01-29 Frissítve: 2023-03-01
31298966

Hiába kell sokat fizetni a magán egészségügyben, egyre többen inkább erre spórolják össze a pénzt, minthogy az ingyenes állami ellátásra várjanak - évek óta ezekkel a tendenciákkal találkozhatunk az egészségügy helyzetét mutató felmérésekben. A drága szolgáltatások kifizetését azonban sokan saját napi kiadásaikból állják, pedig több lehetőség is lenne arra, hogy a magán orvosi költségeket kedvezményesen vehessük igénybe. 

 

Az egészségünk mindennél fontosabb - szoktuk mondani, a gyakorlatban mégsem teszünk meg érte mindent, és csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már baj van. Ez nemcsak az egészségünknek, hanem a pénztárcánknak sem tesz jót, hiszen a prevenció általában jóval olcsóbb is, mintha az időközben kialakult betegséget kellene kezelni.

 

A szakorvosi és diagnosztikai vizsgálatoknál egyre nagyobb szerepe van a magánszektorban dolgozó rendelőknek, sokan ugyanis így kerülik ki az állami ellátásra jellemző hosszabb várakozási időt. Emellett a rendelőkben is rendezettebb környezet fogadja a pácienseket, mint amikor egy állami intézménybe mennek el vizsgálatra. Ezeknek a vizsgálatoknak a díja azonban nem olcsó, akár több tízezer forint is lehet, amit az ügyfelek többsége a napi kiadásként kezel és fizet ki.

 

Van kényelmesebb megoldás is a finanszírozásra

Több olyan szolgáltatás is van, amelyek segítséget nyújthatnak a magán orvosi vizsgálatok, kezelések finanszírozásában. Dönthetünk például a privát egészségbiztosítás mellett, amellyel az állami egészségbiztosítást lehet kiegészíteni. Ennek általában fix havidíja van, amiért cserébe gyorsabban és kényelmesebben juthatunk el például az egészségbiztosítónkkal szerződött magánrendelők szakrendeléseire.

 

Az egészségbiztosítás nagy előnye ezen felül, hogy nem nekünk kell foglalkozni az időpontfoglalással, hanem a biztosító megteszi ezt helyettünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint megkeresni a biztosítót, és egy rövid konzultáció után ők szervezik meg az orvosi vizsgálatot abban a városban, ahová azt kéri az ügyfél - vagy a lakhelyéhez a lehető legközelebb eső településre. Ezután a vizsgálat helyéről és időpontjáról tájékoztatást küld, ahogyan arról is, hogy a vizsgálatot milyen arányban fedezi az egészségbiztosítás, vagyis, hogy az orvosnál kell-e majd fizetni, és ha igen, akkor mennyit.

 

Számos ajánlat közül lehet választani

Az Aegon Biztosítónál különböző modulok szerint csoportosítják, hogy mire terjed ki az egészségbiztosítás, ami egyben balesetbiztosítás is. Az egészségbiztosítási modulon belül a rokkantság, a kórházi ápolás, a műtét, a kritikus betegségek és a keresőképtelenség szerepelnek a biztosított események között, emellett a csomag 24 órás orvosi call centert és második orvosi szakvélemény lehetőségét is magában foglalja. 

 

Az Allianz Biztosítónál az Egészségprogramon belül választhatjuk a Járóbeteg ellátási szolgáltatási csomagot, a Fekvőbeteg csomagot, illetve a kettő kombinációját is. A szűrővizsgálatok és az orvosi call center korlátlanul elérhető mindhárom csomagnál, emellett egyéb kiegészítőket is lehet választani. Ezek közé tartozik a műtéti térítés, a kórházi napi térítés, a rákdiagnosztika és a kritikus betegségek is. Az egészségbiztosítás emellett az életbiztosítás kiegészítője is lehet. 

 

A Generali Biztosítónál négy egészségbiztosítási csomag közül választhatunk (Start, Plusz, Komplex, Exkluzív). Választás előtt érdemes részletesen megnézni, hogy melyik csomag mit fedez a járóbeteg ellátás, laborvizsgálat és diagnosztikai vizsgálatok körében. A Minden csomag fizeti például a bel- és nőgyógyászati vizsgálatokat, de ha allergológiára vagy ortopédiára szeretnénk menni, akkor minimum a Plusz csomagot kell választani. Komplex és Exkluzív csomaggal a bővített ellátáson felül az influenza elleni védőoltás is igénybe vehető, amiért nem kell fizetni. A legdrágább csomagban évente 12 alkalmas gyógytorna, kórházi fekvőbeteg ellátás és onkológiai diagnosztika is szerepel. 

 

A Groupama Biztosító csoportos egészségbiztosítása csomagot kínál, ezek a Bázis, a Komfort, az Optimum és a Prémium. Az asszisztencia szolgáltatások és a második orvosi szakvélemény lehetősége minden csomagnál elérhető, a szűrővizsgálatok és a betegszállítás fedezéséhez viszont legalább a Komfort csomagot kell választani. A járóbeteg-szakellátás és a nagy értékű diagnosztika esetén a választott csomagtól függően eltérnek a maximum térítési díjak. 

 

A MediHelp öt különböző egészségbiztosítási csomagot kínál, ezek a Blue, az Azure, a Cobalt, az Admiral és a Royal. A maximális határ a biztosítási összegeknél 162 500 000 és 975 000 000 forint között van, a legalacsonyabb a Blue, a legmagasabb pedig a Royal csomagra érvényes. A MediHelp csomagjainál a területi határ sem egységes: a két olcsóbb csomag csak Európában vehető igénybe, a drágábbak akár a kontinensen kívül is, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat. A Blue és az Azure csomagok területi hatályon kívül legfeljebb 30 napig vállalják a kockázatviselést, ezen belül legfeljebb 10-15 napra vállalják egy esetleges kórházi napidíj térítését. 

 

Ahogy a Generalinál is láttuk, az egyszerűbb csomagok általában az alapellátáshoz tartozó szolgáltatásokat térítik, de ha például egy baleset vagy műtét után rehabilitációra van szükség, vagy pszichiátriai kezelésen kell részt venni, akkor a drágább csomagok segítenek. 

 

Az Uniqa Biztosítónál a Med Help III. egészségbiztosításon belül négy csomag közül választhatnak az ügyfelek: Bázis, Standard, Optimum és Prémium. A különbség a műtéti térítések, a kórházi napi térítés, illetve a kiemelt kockázatú betegségek esetén a térítési összegben van. 

 

Az Union Biztosító PrivateMed Next egészségbiztosítása hat különböző szolgáltatási csomagot kínál, ezek a Basic, ECO, Start, Extra, Business és a Kid. Az orvosi call center és az ellátásszervezés minden csomagnál korlátlan, a különbség itt is a maximum térítési összegeknél van. A Start, az Extra és a Business csomagoknál évente egy alkalommal térít a biztosító egy rizikófelmérést és egy mentális egészség felmérést. 

 

Nem mindenre térít azonban az egészségbiztosítás sem. A szerződéskötéskor ismert betegségek kezelését például nem lehet így finanszírozni, emellett általában a sürgősségi ellátásra sem ez lesz a jó megoldás - arra továbbra is ott az állami ellátás. A kizáró okok biztosítónként eltérnek, ezeknek érdemes utánaolvasni szerződéskötés előtt. 

 

Az egészségbiztosítás akár egészségpénztárral is kombinálható

 

A magánorvosi szolgáltatásokra nemcsak az egészségbiztosítás lehet jó, hanem az egészségpénztár is. Ebben az esetben az egészségpénztári számlára feltöltött pénzt lehet számos egészségügyi célra elkölteni (a lista jóval hosszabb, mint az egészségbiztosításoknál), a befizetett összeg után pedig minden évben 20 százalékos adóvisszatérítést lehet igénybe venni, ami akár 150 ezer forint is lehet. 

 

Az egészségpénztárral gyűjtött pénzt és adójóváírást ezután akár egészségbiztosítási díjra is lehet fordítani, a két szolgáltatás kombinálásának viszont feltétele, hogy a pénztár szerződésben álljon a biztosítóval. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!