Egészségpénztár

Kilőttek a várólisták, miből fizessem a magánműtétet?

Egészségpénztár

Kilőttek a várólisták, miből fizessem a magánműtétet?

Varga Zsombor
2021-04-02 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-02 Frissítve: 2022-01-18
13291894

Már majdnem egy hónapja szünetelnek a halasztható műtétek a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt. A járványhullámok között csupán egy hónap jutott az egynapos, könnyebb beavatkozások elvégzésére. Ezekre a műtétek nem a közvetlen életveszély miatt van szükség, elmaradásuk mégis hátrányos helyzetet teremt a páciensek számára, és korlátozhatja lehetőségeiket, tevékenységeiket. A Bank360 megvizsgálta, milyen lehetőségek vannak a magánegészségügyi beavatkozások finanszírozására a most kiesett állami egészségügy helyett.

 

Jóval többet kell kisműtétekre várni

Nem most először függesztik fel a járvány miatt az egynapos műtéteket. November 10. és február 3. között majdnem 3 hónapra voltak felfüggesztve az ilyen típusú orvosi beavatkozások, és március 5. óta szintén nem lehetséges halasztható műtéten átesni. Vagyis az elmúlt időszakban a járványkezelés feladatai miatt szinte alig lehetett nem sürgősségi beavatkozásban részesülni, ami megterhelte az egynapos műtéti várólistákat.

 

Legnagyobb mértékben az artroszkópos beavatkozások esetében nőtt meg a várakozási idő. Míg az elmúlt félév során csak 4 napot kellett várni erre a műtétre, jelenleg már 307 napot kell várni rá a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista statisztikája szerint.

 

De a többi műtétnél sem sokkal kevesebb a várakozási idő. Jelenleg szürkehályog műtétre tízezer feletti páciens vár, de várhatóan csak 236 nap múlva fog sorra kerülni az, aki ilyen kezelésre szorul. Sérvműtétekre ezernél többen várnak, amire már legalább 7 és fél hónapot kell várni. Vagyis ősz előtt várhatóan a könnyebb műtétre várók nagyobb része nem fog sorra kerülni, hacsak nem indulhatnak hamarabb újra az állami sebészetek a járványhelyzet javulásával. Optimizmusra az adhat esetleg okot, hogy az elmúlt félévben szürkehályog műtétből 16 ezer feletti beavatkozást, sérvműtétből pedig majdnem 3 ezret végeztek el. Nem álltak le tehát teljesen a műtétek.

 

Némelyik egészségbiztosítási csomag lehetővé tesz magánműtéteket

 

Az állami egészségügy kényszerszünete miatt részben a magánegészségügy veheti át ezeket a feladatokat, ami viszont egyáltalán nem ingyenes. Még az egynapos műtétek ára is 100 ezer és 400 ezer forint között mozog, pedig magát az operációt számos esetben a magánklinikán is a társadalombiztosítás finanszírozza. Ez úgy lehetséges, hogy a magánklinika évente meghatározott műtétszámra köt szerződést. Az egynapos műtét díját így többnyire a kényelmesebb környezet, a kisebb betegszámú kórtermek és az állandó felügyelet indokolja.

 

Érvényes egészségbiztosításunk azonban részben vagy akár teljesen is állhatja ezeket a költségeket. Meglévő egészségbiztosítás esetén így csak arra kell odafigyelni, hogy a csomagunk műtéti térítést is magában foglaljon.

 

Az Aegon biztosító Health Mini programja évente 200 ezer forint értékben tesz lehetővé műtéti kiadásokat, a drágább Health Maxi keretében pedig már évi 400 ezer forintot is fordíthatunk a magánklinikai költségekre.

 

A Groupama Medicare csoportos egészségbiztosítása különböző szolgáltatási szinteket tartalmaz. A legalapvetőbb Bázis csomag még nem tartalmaz egynapos sebészetre fordítható szolgáltatásokat, de a Komfort már akár 350 ezer forintos műtéti térítést is kínál. A prémium kategóriás csomagok pedig egymillió forintos műtéti költségeket is meg tudnak finanszírozni.

 

Az UniQa MediQA biztosítás csomagjai közül az Optimum_65 és Prémium_65, vagyis a két felsőbb kategóriás szolgáltatási szint tesz lehetővé egynapos sebészeti beavatkozásra fordítható összeget mindösszesen 300 ezer forint értékben. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy új MediQA csomagra szerződés jelenleg nem köthető meg a világjárvány miatt.

 

Megtalálhatóak a kisebb sebészeti beavatkozások a Union Privatemed Next és a Generali Testőr csomagjában is. A Generali Private Care szolgáltatásnak is része az egynapos sebészet, a Plusz szolgáltatási csomag esetében évi egy beavatkozás lehetséges, de a Komplex és az Exkluzív csomagok már nem írnak elő megkötést. Az NN Életút programja kiegészíthető Műtéti térítésre szóló biztosítással is, és külön lehet igényelni műtéti térítésre szóló biztosítást az Allianz Életprogramok esetében is.

 

Ha nincs más, hitelt is fel lehet venni

 

Bár a műtét utáni lábadozás során nem szívesen gondol az ember pénzügyekre, ha nem rendelkezünk biztosítással vagy egészségpénztári vagy egyéb megtakarítással, a műtéti összeg előteremtésére felvehetünk személyi kölcsönt is.

 

Ugyan a műtéti költségek között nagy eltéréseket is tapasztalhatunk a műtét típusa alapján, 500 ezer forint az egyszerűbb sebészeti beavatkozások költségeire már mindenképpen elegendő. A Bank360 Személyi Hitel kalkulátora alapján egy 500 ezer forintos hitel már havi 15 640 forintos törlesztőrészlettel felvehető 8,17%-os THM mellett. A visszafizetendő összeg 563 040 forint 3 éves futamidővel számolva.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!