Egészségbiztosítás koronavírus

Így segíthet az egészségbiztosítás a koronavírus legyőzésében

Egészségbiztosítás koronavírus

Így segíthet az egészségbiztosítás a koronavírus legyőzésében

Veres Patrik
2020-12-02 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-02 Frissítve: 2022-01-18
11293898

A Bank360.hu megvizsgálta, hogyan módosultak az egészségbiztosítások a koronavírus hatására. Több szolgáltatónál is megjelentek a járványra gyorsan reagáló termékek.

 

Naponta több ezren fertőződnek meg koronavírussal Magyarországon. Az egészségbiztosítás éppen arra az esetre nyújt alternatívát, amikor nehéz a leterhelt állami egészségügyben egyről a kettőre jutni kórházi ápolás vagy beavatkozás kapcsán. Akinek meglévő szerződése van, az magánorvosi ellátásban veheti igénybe a biztosításban abban foglalt szolgáltatásokat, mint például műtéti vagy sebészeti beavatkozást vagy nagyértékű eszközökkel végezhető vizsgálatokat. 

 

Jellemző ezekre a biztosításokra, hogy találhatunk kockázati életbiztosításra vagy balesetbiztosításra jellemző elemeket. Ilyen például a napi kórházi térítést, vagy a keresőképtelenség, rokkantság, halál esetén történő szolgáltatást.

 

A Bank360.hu azt vizsgálta meg közel egy tucat biztosítónál, hogy a koronavírus miatt találhatunk-e valamilyen korlátozást és érkezett-e a járvánnyal kapcsolatos plusz szolgáltatás.

 

Aegon Biztosító: Aegon Help Baleset- és Egészségbiztosításnál enyhítettek a járványra vonatkozóan: a biztosító eltekint a fertőző betegség és járvánnyal kapcsolatos kizárások, illetve a világjárványra vonatkozó kizárás alkalmazásától. Továbbá 30 napra csökkenti a szerződéskötéstől számított 6 hónapos várakozási időt koronavírus által okozott betegséggel összefüggő, bármely okú halál esetében, ha a biztosítási összeg 

 

  • nem több mint  2 millió forint,
  • a biztosított a belépéskor nem több mint 60 éves
  • a biztosítási szerződésre vonatkozó ajánlat aláírási dátuma 2016. március 17. vagy az utáni.

 

Ugyanakkor a biztosítás kórházi ápolásra vonatkozó moduljai a szerződésben szereplő világjárvány kizárás miatt nem érvényesek.

 

Allianz Biztosító: nem kizáró ok a koronavírus, mivel nem minősül sem heveny fertőző betegségnek, sem kritikus betegségnek. Az Allianz tehát a szerződésben foglalt feltételek szerint szolgáltat, ha megbetegednénk. Ha műtétre vagy kórházi ellátásra lenne szükség, úgy a szerződési feltételeikben rögzített szolgáltatásokra vagyunk jogosultak.

 

Ugyanígy a vírusfertőzést követően kialakult betegségből eredő keresőképtelenség esetén is – a vállalt önrész idő elteltét követően – szolgáltat a biztosító. Azt érdemes tudni, hogy a szűrővizsgálati csomagoknak nem része a koronavírusteszt.

 

Generali Biztosító: a TestŐr kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosításnál a biztosító nem zárja ki a térítést, viszont a Private Care egészségbiztosítás a szerződési feltételek alapján nem terjed ki a koronavírussal kapcsolatos ellátásokra.

 

A Generali egyébként különálló munkáltatói biztosítást nyújt koronavírusos fertőzés esetére: 10 hónapra szóló, egyszeri díjas biztosítást, ami számla ellenében téríti például a biztosított szállítását a vizsgálatok helyszínére, a bébiszitter, kutyasétáltatás, takarítónő és ételkiszállítás költségeit 25 vagy 50 ezer forintig csomagtól függően. 

 

A biztosítás napi kórházi térítést is fizet, 5 vagy 10 ezer forintot naponta, intenzív osztályon történő elhelyezés esetén a nyolcadik naptól 10 vagy 20 ezer forintot naponta. Az alapcsomag díja 10 hónapra 2 500 forint/fő, az extra csomagé 5 000 forint. 

 

A Generali ingyenes biztosítási szolgáltatást kínál szerződéssel már rendelkező egészségügyi dolgozók részére koronavírus fertőzés esetén. Itt a napi térítés 10 ezer forint naponta, intenzíven 20 ezer forint és a biztosítás tartalmaz egy haláleseti térítést is, 2 millió forintot. A védelem 2020. december 31-ig tart. 

 

Groupama Biztosító: a koronavírus nem jelent kizárást, még a kiegészítő biztosítások esetében sem. Fedezik a haláleseti térítést, rokkantságot, kórházi napi térítést, műtéti térítést és a keresőképtelenségre (ha a betegség miatt következik be) vonatkozó szolgáltatást is a biztosító tájékoztatása szerint.

 

Kifejezetten a vírusra vonatkozik, hogy a Revita és Releva biztosításoknál többletszolgáltatásként előbbinél egyszeri 30 ezer, utóbbinál 50 ezer forint térítést kaphatunk, amennyiben Magyarországon legalább 24 órás kórházi ellátásra szorulunk a koronavírus miatt. 

 

Uniqa Biztosító: a Med TopDoc és a Med Help III. egészségbiztosítás nem terjed ki a koronavírus okozta megbetegedésekből fakadó állapot kezelésére. 

 

Union Biztosító: az Union Biztosító egészségbiztosítása nem tartalmaz kizárást a koronavírusra vonatkozóan. A biztosító emellett koronavírus okozta halálra is nyújt életbiztosítást, a Rizikó Extrát. Az életbiztosítás mellé kiegészítő biztosítást köthetünk, amely fedezi például a kórházi kezelést és a nagyösszegű diagnosztikát, halál esetén pedig csomagtól függően 1 vagy 3 millió forint kifizetést kaphatunk. 

 

NN Biztosító: a koronavírus nem szerepel a kockázatkizárások között, így a biztosító szerződési feltételek alapján szolgáltat a megbetegedésből fakadó káresemények bekövetkezte esetén, akár műtétről, akár halálesetről van szó. Sőt, az év végéig a biztosító 6 hónap helyett 2 hétre rövidítette a szerződéskötéstől számított türelmi időt koronavírusos megbetegedés miatti kórházi ápolás esetén, illetve a szerződéses összeg kétszeresét téríti az intenzív osztályon történő kezelés idejére.  

 

Próbálnak együttműködni

A vizsgált biztosítók nagy része tehát a szerződésben foglaltak alapján térít most is, több esetben sem szerepel a kockázati kizárások között a pandémia. Aki kifejezetten a koronavírus-megbetegedés miatt kötne biztosítást, megteheti, hiszen speciálisan erre az esetre is találhat már terméket a biztosítók kínálatában. 

 

Természetesen a szerződéskötés előtt érdemes tájékozódni a feltételekről, hiszen mind a koronavírus, mind pedig más, nem korona-specifikus megbetegedések esetére is türelmi időt kötnek ki a biztosítók, amely időszak alatt még nem nyújtanak szolgáltatást, ugyanakkor az új, koronavírusra vonatkozó termékeknél az esetek túlnyomó többségében azonnal védve vagyunk.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!