Felelősségbiztosítás

Balesetet okoztam síelésnél: miből fizessem ki?

Felelősségbiztosítás

Balesetet okoztam síelésnél: miből fizessem ki?

Bank360 tartalom
2022-12-21 Frissítve: 2024-02-21
2022-12-21 Frissítve: 2024-02-21
30715496

A téli sportos utazások során jelentősen megnő a balesetveszély, ami nemcsak azt jelenti, hogy mi eshetünk el rosszul, hanem azt is, hogy esetlegesen miattunk következik be a baj és sérül meg valaki más - még ha nem is állt szándékunkban balesetet okozni. Emiatt sportoláshoz, például síeléshez kifejezetten ajánlott felelősségbiztosítást is tartalmazó síbiztosítást kötni, sőt van, ahol ezt kötelezővé is teszik. 

Nagy visszhangja lett a sielok.hu hírének, amelyben arról számolt be, hogy egy 18 éves magyar snowboardos letarolt több síelőt szerdán a stájerországi Kreischberg síterepén, majd segítségnyújtás nélkül távozott. Az esetnek nagyon komoly büntetőjogi és anyagi következményei lehetnek, és hirtelen nagyon sokan elgondolkodtak azon, hogy hasonló esetben helyzetben hogyan tudják magukat bebiztosítani. 

 

Síeléshez snowboardozáshoz érdemes olyan utasbiztosítást választani, amely nem csupán nem zárja ki ezeket a sportokat a fedezetből, hanem kifejezetten téli sportokhoz vagy extrém sportokhoz készült – javasolják a Bank360.hu szakértői. A síbiztosításra általánosan jellemző, hogy szükség esetén fedezi a helikopteres mentést, a biztosított felkutatását, biztosítja a sporteszközöket is, fedezheti a baleset miatt fel nem használt napokra a síbérletre árát, illetve tartalmaz felelősségbiztosítást is.

 

A felelősségbiztosítás azokban az élethelyzetekben segít, amikor mi okozunk bajt valaki másnak. Ez lehet személyi sérülés, például egy síbaleset közben, ami a mi hibánkból következett be. A síbiztosításokhoz kapcsolt felelősségbiztosítás a legtöbb biztosítónál elérhető. Abban azonban jelentős különbségek lehetnek, hogy melyik biztosító milyen szituációkban és mennyit fizet. Erre mindenképp érdemes rákérdezni a biztosítás megkötése előtt, vagy elolvasni a szerződési feltételekben az erre vonatkozó részt.

 

Külföldön az egészségügyi ellátás költsége igen magasra rúghat. Nem csak a kórházi ellátás, vizsgálatok, esetleges műtétek költségei tartoznak ide, hanem már a betegszállítás díja is, hogy a sérült mielőbb megfelelő segítséget kapjon. Továbbá, ha szükség van rá, a hazaszállítás költsége is, ami lehet akár egy másik országban is. Bár a mentőautóval történő szállítás költsége sincs ingyen, kifejezetten sokba kerül, ha valakit mentőhelikopterrel kell a pályáról a kórházba szállítani. Ez már önmagában milliós tétel az kórházi ellátás, esetleges műtétek nélkül. 

 

Ha valaki olyan balesetet okoz, ami miatt a sérültnek egészségügyi, illetve egyéb költségei keletkeznek, akkor jogszabály szerint a vétkes fél a költségek megtérítésére kötelezhető. Ezeknek költségeknek az átvállalásában lehet segítségünkre a biztosító, ha van felelősségbiztosításunk. 

 

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a biztosítottnak (aki a kárt okozta, és van felelősségbiztosítása) minden a balesettel és a harmadik fél követelésével kapcsolatos dokumentumot el kell juttatnia a biztosítóhoz. Amennyiben megállapítható, hogy a biztosítottnak kártérítési kötelezettsége van, akkor a kártérítési limit erejéig a biztosító megfizeti az okozott kárt a biztosított helyett.

 

Számottevő különbség van a térítéseknél

Az óvatosság érthető, hiszen egy baleset okozása esetén ugyanúgy anyagi felelősség terheli a vétkes felet, mint ha vezetés közben okozott volna balesetet. Az esetlegesen felmerülő mentési és kórházi költségeket ugyanis neki kell kifizetni, ami akár több millió forint is lehet. A teljesség igénye nélkül összehasonlítottuk néhány biztosító síbiztosítását, a díjakat egy fő részére egy egyhetes olaszországi síútra kalkuláltuk a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával.

 

Ezt az összeget a Mapfre Mont Blanc utasbiztosítása például 2 millió forintig téríti meg, a valamivel drágább Elbrusz csomag pedig 3 millió forintig fizeti az egészségügyi ellátás költségeit, ha miattunk sérül meg valaki más. Előbbi díja egy egyhetes olaszországi síelésre, 6465 forint, az utóbbi csomag pedig 8920 forintba kerül. 

 

Az Union HóBarát Kék biztosítása 1 millió forintos felelősségbiztosítási limitet határoz meg, a díja egy hétre 3990 forint egy személyre. A valamivel drágább HóBarát Piros csomagnál már 3 millió forint a felső határ, a díj pedig 5810 forint. A legtöbbet a HóBarát Fekete csomag fizeti ebben az esetben, 5 millió forintot. A díja egy hétre 6120 forint. 

 

Az Allianz Biztosító Téli sport Arany szolgáltatása 5775 forintba kerül, a felelősségbiztosításra pedig 2 millió forintos felső határt adott meg. A szintén síeléshez választható Platina csomagnál már 5 millió forint a limit, a díj pedig 7350 forint. 

 

Az Aegon Biztosító Világlátó Szlalom Ezüst csomagja 3430 forintba kerül, a felelősségbiztosítási kockázatra viszont mindössze 500 ezer forintot fizet. Az Arany csomag 1800 forinttal drágább egy hétre, a térítési maximum viszont hatszoros, vagyis 3 millió forint. A Platina csomag még ennél is többet, maximum 6 millió forintot fizet, ha a mi hibánkból következik be a baleset, a díj pedig 6650 forint. 

 

A Colonnade Biztosító 4385 forintba kerülő Atlasz Direct Arany csomagja télisport kiegészítéssel személyi sérülés esetén 3000 000 forintig fizet. Ha a balesetben dologi kár is keletkezett (például megsérült a sífelszerelés), akkor arra 150 000 forintig. Az Atlasz Direct Platina csomag télisport kiegészítéssel, melynek díja 5662 Ft személyi sérülés esetén már 10 millió forintig fizet, dologi kárra pedig 250 000 forintig.

 

Van, ahol kötelező a felelősségbiztosítás

Láthattuk, hogy a síeléshez választható biztosításoknál szinte minden esetben megjelenik a felelősségbiztosítás. Van olyan ország, ahol érvényes felelősségbiztosítás nélkül pénzbüntetésre számíthatnak a síelők, ilyen például Olaszország. 2022. január 1. óta az olasz hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy a pályákra érkező síelők rendelkeznek-e felelősségbiztosítással. Ha a síelő nem rendelkezik ilyennel, akkor a büntetés 100-150 euró is lehet, emellett a síbérletet is bevonják. Emellett változott a bukósisak viselésére vonatkozó szabály is, 2022. januártól minden 18 év alatti síelő számára kötelezővé tették. A megfelelő biztosítás vagy védőfelszerelés hiányánál is súlyosabb vétség, ha valaki alkohol vagy drog hatása alatt síel, ezért még nagyobb, akár 1000 eurós büntetést is kiszabhat a rendőrség.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!