Sí KRESZ

Sí KRESZ: te tudod, mire kell odafigyelni a pályán?

Sí KRESZ

Sí KRESZ: te tudod, mire kell odafigyelni a pályán?

Vrazsovits Rita
2022-11-22 Frissítve: 2023-01-19
2022-11-22 Frissítve: 2023-01-19
30396413

Ha biztonságban akarjuk tudni magunkat síeléskor, akkor a jó felszerelés és a megfelelő biztosítás mellett ismernünk kell a sí KRESZ-t is. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy a sípályákon is balesetmentes legyen a közlekedés. 

 

A KRESZ betartása sokunknak természetes az utakon, függetlenül attól, hogy járművel vagy gyalog közlekedünk. Érdemes ugyanígy tennünk akkor is, ha síelni megyünk. Ehhez egy 10 pontos útmutatót készített a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS), amit a Síoktatók Magyarországi Szövetsége is közzétett magyar nyelven. Nézzük meg, melyek az alapszabályok, és miért fontos, hogy betartsuk ezeket síelés közben.

FIS 10, avagy tíz jó tanács, amit minden síelőnek érdemes megfogadni

 

Az alábbi szabályok a kezdő és a haladó síelők számára is hasznosak, ezek betartásával a balesetek többsége is elkerülhető.  


 

  1. Síelj óvatosan! 

Érdemes minden esetben körültekintően viselkedni, akár síelünk, akár snowboarddal közlekedünk. A cél, hogy egymást ne veszélyeztessük, ne okozzunk sérülést.


 

  1. Ne száguldozz!

Mindig a tudásunknak megfelelő tempóban síeljünk, emellett, a sebességet és a lesiklás módját a terep-, hó-, és időjárási viszonyokhoz és a forgalomhoz is kell igazítani.


 

  1. Válassz helyes nyomvonalat!

Mindig vigyázzunk az alattunk haladókra, akkor is, ha gyorsabbak vagyunk nála. 


 

  1. Előzz óvatosan!

Az előzés irányát nem szabja meg a síkresz, vagyis lehet előzni felülről vagy lentről, jobbról vagy balról. Arra azonban minden esetben figyelni kell, hogy mindig csak olyan távolsággal, amely biztosítja az utolért síelő vagy snowboardos mozgásához elegendő helyet.


 

  1. Nézz körül elindulásnál!

Mielőtt elindulnánk és becsúsznánk egy pályára (bármilyen eszközzel), mindig nézzünk körül, hogy ezt biztonságosan meg tudjuk-e tenni - akárcsak a közutakon. 


 

  1. Látható helyen állj meg!

Ha valamiért meg kell állnunk, azt mindig biztonságos, látható helyen tegyük, lehetőleg a pálya szélén. 


 

  1. Ne gyalogolj a pályán!

Ha éppen nem siklunk, minden esetben csak a pálya szélén gyalogoljunk felfelé és lefelé is. 

 

  1. Figyeld a jelzéseket!

Minden esetben figyelembe kell venni a kihelyezett jeleket, jelzéseket, illetve a pálya személyzete által közölt információkat és utasításokat. 

 

  1. Nyújts segítséget!

Ha balesetet látunk, minden esetben kötelességünk segítséget nyújtani. Ezért mindig legyen nálunk működő mobiltelefon, és hasznos, ha elmentjük a helyi segélyhívó számokat. Utóbbira a biztosítók is fel szokták hívni a figyelmet. 

 

  1. Igazold magad!

Ha látunk egy balesetet vagy annak elszenvedői vagyunk, fontos, hogy tudjuk magunkat igazolni. 

 

Miért fontos, hogy betartsuk a sí KRESZ-t?

 

A sí KRESZ betartása egyrészt nyilvánvalóan azért fontos, hogy megelőzzük a baleseteket, és senki ne sérüljön meg. Másrészt súlyos anyagi következménye is lehet annak, ha figyelmetlenül közlekedünk a sípályán, és ez megfelelő utasbiztosítás hiányában nemcsak azokra az esetekre igaz, amikor velünk történik valami baj, hanem akkor is, ha mi okozunk valaki másnak sérülést, kárt. 

 

Fontos tudni, hogy bár a fenti magatartási szabályoknak nincs jogszabály jellege, egy-egy ütközéses síbaleset vizsgálatánál azonban figyelembe veszik ezeket a bíróságok, illetve a biztosítók is a felelősség, gondatlanság kérdésének megítélésénél. Emiatt a sí KRESZ be nem tartásának súlyos kártérítési vagy akár büntetőjogi következményei is lehetnek. 

 

Ha egy súlyos balesethez mentőt, esetleg mentőhelikoptert kell hívni, akkor általában a rendőrségnek is helyszínelnie kell. Ebben az esetben a balesetről hivatalos jegyzőkönyv készül, ami a baleset körülményeit is magában foglalja, beleértve azt is, hogy ki okozta a balesetet. Ahogyan az a “hagyományos” közlekedési baleseteknél is van, a kárt általában a vétkes fél biztosítója fizeti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján, a károkozó a saját kárának megtérítésére pedig csak akkor számíthat, ha van casco biztosítása is. 

 

Ha sível közlekedünk a pályán, és azért következik be baleset, mert hibáztunk, gondatlanok voltunk, akkor a biztosító a saját kárunkat jó esetben meg fogja téríteni. Viszont ha más is megsérült, és a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a mi hibánkból következett be a baleset, akkor jelentőséget kap, hogy a síbiztosításunk tartalmaz-e felelősségbiztosítást és ha igen, akkor milyen térítési határig. Egy ilyen helyzetben pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mit fizet a biztosító, hiszen a hegyi mentés, illetve a kórházi ellátás költségei akár több millió forintra is rúghatnak. 

 

A balesetek felelősségének egyszerűbb tisztázása miatt van olyan ország, ahol elvárás a felelősségbiztosítás. Így van ez többek között az olaszországi síterepeken is, 2022. január óta, így aki oda tervez utazni, annak ezzel is érdemes számolni. Aki felelősségbiztosítás nélkül síel az olaszoknál, az büntetésre számíthat. A baleseteket megelőzendő pedig minden kiskorúnak kötelező bukósisakot viselni a pályán, emellett az alkoholfogyasztást is szigorúan büntetik, ami pénzbírsággal és a síbérlet érvénytelenítésével is járhat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!