síbiztosítás utasbiztosítás

Egy hétre csak egy pizza ára, de ha baj van, milliókat jelenthet a síbiztosítás

síbiztosítás utasbiztosítás

Egy hétre csak egy pizza ára, de ha baj van, milliókat jelenthet a síbiztosítás

Vrazsovits Rita
2024-01-16 Frissítve: 2024-01-24
2024-01-16 Frissítve: 2024-01-24
36827614

Ahogy nyáron tengerpartot, úgy télen síterepet keres a legtöbb külföldre utazó magyar. A síelés és snowboardozás azonban nem veszélytelen. Egy rossz mozdulat is elég lehet a sérüléshez, ami akár rögtön több milliós költséget is okozhat, ha hegyi mentésre van szükség. Speciális síbiztosítást ellenben mindössze napi néhány száz forintért is köthetünk.

 

Síeléshez, illetve általában a téli sportok űzéséhez a biztosítók speciális csomagokat kínálnak, így ha útra kelünk a kedvenc síparadicsomunk felé, vagy egy újat fedezünk fel, érdemes mindenképp ezek közül választanunk. Ez nemcsak azért fontos, hogy saját magunkat bebiztosítsuk egy baleset vagy betegség esetére, hanem akkor is rengeteget segíthet, ha mi okozunk akaratlanul balesetet sportolás közben valaki másnak. Összességében több millió forint kiadástól kímélhet meg bennünket a megfelelő utasbiztosítás.

 

Mennyit fizetnek a biztosítók, ha baj történik?

 

A biztosítási összeget alapvetően az határozza meg, hogy mekkora baj történik. Ha azért nem tudunk síelni, mert lebetegedtünk, akkor a biztosítás általában állja a szükséges orvosi ellátást és a fel nem használt síbérlet után is téríthet valamennyit. Azonban ha sportolás közben sérülünk meg vagy leszünk rosszul, és nem tudunk a saját lábunkon hazamenni, akár helikopteres mentésre is szükség lehet, ami több millió forintba kerül. 

 

Az alap síbiztosításoknál általában van egy felső összeghatár, amennyit kifizetnek egy-egy biztosítási esemény után, ezt érdemes már a biztosítás megkötése előtt megnézni, mert jelentősek az eltérések a biztosítók és biztosítások között. Van, ahol a hegyi mentést mindössze 3 millió forintig biztosítja az alapcsomag, míg máshol akár 15-20 millió forint is lehet a limit. 

 

Mielőtt döntenénk, érdemes megnézni, hogy az adott sípálya mellett működő, helikopteres mentéssel foglalkozó cégeknél mennyibe kerül a mentés, ugyanis akár több millió forintra is rúghatnak csak a mentési költségek. Ha biztosan szeretnénk beleférni a biztosító keretébe, érdemes olyan biztosítást választani, ami akár több tízmillió forintig is fedezi a költségeket.

 

Ha a mentésen túl vagyunk, valószínűleg orvosi ellátásra is szükség lesz. Ez szintén nem olcsó mulatság, és ezen a téren is különböző feltételeket kínálnak a biztosítók. Az alapcsomagok 10 millió forinttól indulnak, a drágább biztosításoknál azonban 1 milliárd forintig, sőt akár korlátlan összegig is fedezheti a költségeket a biztosító. Az is előfordulhat, hogy olyan kórházban látnak el, ahol elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) is, ezért érdemes kiváltani és magunkkal vinni az útra. 

 

Az ellátás mellett a biztosítók a hazautazásnak a költségeit is állják, illetve ha a betegség vagy a baleset miatt valamelyik hozzátartozónknak is utaznia kell, akkor ennek a költségeire is kiterjed a fedezet.

 

Nem csak mi kerülhetünk bajba

 

A legtöbb síbiztosítás tartalmaz sí felelősségbiztosítást is. Ez azokban az élethelyzetekben segít, amikor nem szándékosan, de mi okozunk bajt valaki másnak. Ez lehet személyi sérülés, például egy síbaleset közben, ami a mi hibánkból következett be.

 

A síbiztosításokhoz kapcsolt felelősségbiztosítás a legtöbb biztosítónál elérhető, és szükség is van rá, ugyanis vannak olyan sípályák, ahol kifejezetten kérik ennek a meglétét. Abban azonban jelentős különbségek lehetnek, hogy melyik biztosító milyen helyzetben és mekkora összeget fizet. Erre érdemes rákérdezni a szerződés megkötése előtt, vagy elolvasni a szerződési feltételekben az erre vonatkozó részt. 

 

Az általános eljárás minden ütközéses balesetnél, ahol valaki megsérül, hogy a rendőrség helyszínel, rögzíti a körülményeket és megállapítja, hogy melyik fél okozta a baleset. Így akár büntetőjogi következményei is lehetnek a balesetnek, amiben egyébként szintén tud segítséget nyújtani a síbiztosítás. A külföldön felmerülő ügyvédi költségekre 500 000 - 5 000 000 forint közötti összeget fizetnek a biztosítók a választott csomagtól függően. Emellett a másnak okozott sérülésre is hasonló összegre számíthatunk. 

 

Mennyibe kerül a biztosítás?

 

A fenti biztosítási összegekhez és baleset esetén a lehetséges felmerülő költségekhez képest aprópénzért köthetünk biztosítást. Egy 7 napos ausztriai síelésre, autós asszisztencia nélkül akár 3553 forintért is választhatunk utasbiztosítást. Ha szeretnénk tutira menni, és ezért magasabb biztosítási összeget választunk, a drágább konstrukciók ugyanerre a túrára 11-13 ezer forintba kerülnek. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!