Síeléshez nem elegendő az EEK

Mire elég és mire nem a külföldi síelésnél az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Síeléshez nem elegendő az EEK

Mire elég és mire nem a külföldi síelésnél az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Bank360 tartalom
2023-02-23 Frissítve: 2024-02-21
2023-02-23 Frissítve: 2024-02-21
31684046

Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) mindenki igényelhet, aki jogosult a magyar egészségügyi szolgáltatásra, és érdemes is ezt megtenni külföldre utazás előtt. Ez azonban még kevés lesz akkor, ha bajba kerülünk. Ha el akarjuk kerülni a váratlan és nagy összegű kiadásokat, akkor érdemes utasbiztosítást is kötnünk. Összefoglaljuk, mire elég ez a kártya, ha külföldre utazunk síelni, és mire számíthatunk, ha csak ezzel indulunk útnak.

 

Európai uniós állampolgárként semmibe sem kerül kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és hasznos is ezt megtenni, hiszen bármikor jól jöhet, ha külföldre utazunk. A kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat más országokban, ha szükség lenne rá. A hangsúly ebben az esetben a szükségen van, ez a kártya ugyanis csak az átmeneti külföldi tartózkodás alkalmával nyújt segítséget, és ezalatt is csak akkor, amikor egészségügyileg indokolt a beavatkozás, és az adott ország ellátórendszere is lehetővé teszi ezt. 

 

Az EEK-val nemcsak az európai uniós tagállamokban szerzünk jogot egészségügyi ellátásra, hanem az összes EGT tagállamban, így például Norvégiában vagy Liechtensteinben is. Ezenkívül Svájcban, az Egyesült Királyságban és Szerbiában is elfogadják a kártyát. Ciprussal kapcsolatban viszont érdemes megjegyezni, hogy a kártya kizárólag a görög részen érvényes, azon kívül nem, Szerbiában pedig a magyar és a szerb állam megállapodása alapján a kártyával csak a sürgősségi ellátások vehetők igénybe. 

 

Van emellett néhány ország, ahol úgynevezett visszatérítéses rendszer működik - figyelmeztet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapja. Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos szolgáltatók esetében Finnországban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személynek meg kell előlegezni, az illetékes biztosító pedig utólag téríti meg az összeget. 

 

Nem mindenre elég az EEK

Az EEK egyik hátránya, hogy nincs egy általános lista, hogy milyen kezelésekre nyújt fedezetet és mire nem, ez főként attól függ, hogy az adott ország ellátórendszere hogyan működik. Az EEK-val kizárólag olyan egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk térítésmentesen igénybe, melyek az adott ország állampolgárai számára is térítésmentesen elérhetők. Szintén hátránya az “EU-s TAJ-kártyának”, hogy csak olyan helyen igényelhető ellátás, amely az adott ország társadalombiztosítási vagy egészségbiztosítási szervével szerződésben áll. 

Nem biztos, hogy találunk ilyen szolgáltatót a közvetlen közelben, ha szükség lenne rá. Síterepek környékén gyakran csak magánorvosi praxisok üzemelnek - hívja fel a figyelmet dr. Kéringer Csaba, a Colonnade Insurance fióktelep-vezetője. Baleset vagy betegség esetén pedig nem mindegy, hogy több órát kell utazni egy EEK-val is térítésmentesen elérhető szolgáltatóig, vagy megkaphatjuk a legközelebbi orvosnál a szükséges ellátást.

Egy külföldi magánorvosi ellátás díja a pár tízezer forintos összegtől kezdve – egy hosszabb kórházi ellátás vagy műtéti beavatkozás esetén – akár 5 milliós forintig is terjedhet. Ilyenkor a kizárólag EEK-val rendelkező betegnek utasbiztosítás hiányában ezeket az egészségügyi kiadásokat saját magának kell fizetnie. A kártyán felül ezért mindenképp érdemes utasbiztosítást is kötni. Ezzel nem csak a felmerülő orvosi költségeket lehet fedezni, a biztosító asszisztencia szolgálata a vizsgálatok megszervezésében is segítséget nyújt - tette hozzá a szakértő.

Tetemes költségek hegyimentésnél

Egy sípályán történő balesetnél valószínűleg nemcsak az orvosi ellátásnak lesznek komoly költségei, hanem a mentésnek is. Súlyosabb esetben akár helikopterre is szükség lehet, aminek költsége az európai síterepeken elérheti az 5 millió forintot is. De nem kell ahhoz helikopternek érkeznie a mentésre, hogy biztosítás hiányában jelentős kiadással kelljen számolnunk: egy szánnal vagy motorosszánnal történő mentés díja is akár 500-800 ezer forint lehet.

 

A megfelelő utasbiztosítás kiválasztásához érdemes alaposan tájékozódni a biztosítási feltételekről: milyen helyzetekben és mekkora összegig fedezi a biztosító a felmerülő költségeket. A piacon elérhető utasbiztosítási termékek között jelentős különbségek vannak a biztosítási limitekben, különös tekintettel a mentési díjakra – tette hozzá dr. Kéringer Csaba. Így például, ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor előfordulhat, hogy ugyan van biztosításunk, de egy súlyosabb síbaleset esetén a hegyimentés költsége meghaladja annak a limitjét. Ezért érdemes olyan biztosítási csomagot választani, amelyik garantáltan fedezi ezeket a díjakat.

 

Másik fontos döntési szempont lehet utasbiztosítás választásnál, hogy a felmerülő orvosi költségeket az adott biztosító milyen módon és mikor téríti meg. Egyes biztosításoknál a biztosító nem közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónak fizet, kizárólag utólagos térítést vállal a baleset vagy betegség során felmerülő költségekre. Az ilyen esetekben a betegnek kell rendeznie a számlát az egészségügyi szolgáltatónál, majd a szükséges dokumentumok, kórházi számlák benyújtását követően téríti meg biztosító a szerződésben meghatározott biztosítási limit erejéig a költségeket.

 

Miért lehet előnyös ezen felül egy utasbiztosítás?

Egy síbaleset alkalmával olyan anyagi károk is keletkezhetnek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a betegellátáshoz, tehát az Európai Egészségbiztosítási Kártya ezekben a helyzetekben sem tud segítséget nyújtani. Ilyen például a megváltott síbérlet, amit egy baleset után már nem tudunk kihasználni, a sífelszerelés sérülése, elvesztése vagy például amikor szélsőséges időjárási viszonyok miatt lezárják a síterepet. Szintén ide sorolhatjuk a poggyászkárt, illetve azt is, ha az autóval adódik valami gond az utazás során. Ezekre nem tudjuk használni a kártyát, egy utasbiztosítás viszont ilyen helyzetekben is téríthet és segíthet. Síeléshez érdemes speciálisan a téli sportokra kialakított csomagot választani, amit a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával könnyen megtalálhatunk és megköthetünk.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!