Síbiztosítás

Kezdődik a síszezon: mire, hogyan kössünk biztosítást?

Síbiztosítás

Kezdődik a síszezon: mire, hogyan kössünk biztosítást?

Vrazsovits Rita
2023-11-23 Frissítve: 2023-12-06
2023-11-23 Frissítve: 2023-12-06
35834962

Újra itt az idő felcsatolni a síléceket vagy snowboardot, hiszen mindjárt itt a tél! A magasabban fekvő sípályákon már el is kezdődött a szezon, indulás előtt azonban érdemes átnézni, mire lesz szükség a kiránduláshoz, és a felszerelésünkre milyen fedezetet nyújtanak az utasbiztosítások. Ebben segítünk eligazodni.

 

A síelés, és általában a tél sportok eszközigényesek, még akkor is, ha csak hobbiként, évente egy alkalommal űzi valaki. Több tíz-, akár százezer forintot is rá lehet költeni a felszerelésre, de az sem olcsó, ha a bérlés mellett döntünk. Éppen ezért nem mindegy, hogy mire számíthatunk a biztosítótól abban az esetben, ha valami történne a drága eszközökkel. Ezen a téren jelentős különbségek vannak a biztosítók között, több szempontból is. 

 

Nem mindegy, hogy síelünk vagy mást csinálunk

 

A téli sportokra speciálisan igénybe vehető utasbiztosítás minden esetben kiköti, hogy pontosan milyen tevékenységekre térít, ha valamilyen baleset történik. Síelésre, sífutásra, snowboardozásra, jégkorongra, illetve szánkózásra szinte minden esetben fizetnek a biztosítók, de a motoros szán, a bob, a korcsolyázás vagy a hórafting általában nem férnek bele egy alap síbiztosításba. Ha olyan biztosításunk van, ami nem fedezi a végzett sporttevékenységet, akkor nemcsak a sérült vagy tönkrement eszközre nem remélhetünk pénzt, de még egy esetleg sérülés, mentés és kórházi ellátás anyagi terheit is nekünk kell viselni. Ez a választott országtól függően akár millió forintos tétel is lehet. 

 

Az is nagyon fontos, hogy a sporttevékenységet mindig a kijelölt pályákon, utakon végezzük, ellenkező esetben nem térít a biztosító.

 

Nem mindegy, hogy saját vagy bérelt lécen siklunk

 

A síbiztosítások általában külön kitérnek a sportfelszerelés biztosítási díjára, ami a téli sportoknál különböző módon történhet. Van olyan biztosító, ahol nem tesznek különbséget és fedezik a saját és a bérelt felszerelést is, míg máshol a bérelt felszerelésre kevesebb biztosítási díjjal lehet számolni. Több biztosító nem kezeli külön a sportfelszerelést, hanem a poggyászkárra elérhető fedezetbe számolja bele a sífelszerelést és azon belül jelöl meg egy maximális összeget, ami biztosítótól függően 100 000 - 400 000 forint között van. A bérlőknek fontos információ, hogy van olyan szolgáltató is, ahol a bérelt sífelszerelésre semmilyen fedezetet nem vállal a biztosító. 

 

Érdemes összehasonlítani az utasbiztosításokat ebből a szempontból is, hiszen nem mindegy, hogy egy baleset esetén a sérült felszerelésre mekkora összeggel számolhatunk. Két főre, egy hetes ausztriai síelésre, autós asszisztenciával kiegészítve 15-20 ezer forint között találhatunk ajánlatokat. 

 

A ki nem használt síbérletre is téríthet a biztosító

 

Ha olyan baleset vagy betegség történik síelés közben, ami miatt nem tudjuk folytatni a sportolást, nemcsak a felszereléssel és az egészségünkkel kapcsolatban számíthatunk térítésre, hanem a síbérletre feleslegesen kiadott összeget vagy annak egy részét is megtérítheti a biztosító. Ehhez szabhat külön feltételt a biztosító, például hogy legalább három napra legyen megváltva a síbérlet. A térítés biztosítótól függően 50-100 ezer forint között alakul, sőt olyan biztosító is akad, amelyik nemcsak a bérletet, hanem az előre kifizetett sítanfolyamot is megtéríti, ha azon valamiért mégsem tudunk részt venni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!