Jobban fogynak a síutak, mint tavaly

Fütyülnek a magyarok az inflációra, ha külföldi utakról van szó

Jobban fogynak a síutak, mint tavaly

Fütyülnek a magyarok az inflációra, ha külföldi utakról van szó

Domokos Erika
2023-12-04 Frissítve: 2023-12-07
2023-12-04 Frissítve: 2023-12-07
36080533

Az infláció és a megélhetési költségek emelkedése nem törte le a magyarok külföldi utazási kedvét, a hazai utazási irodák rekord bevétellel zárhatják az idei évet. A síutak jóval keresettebbek, mint tavaly ősszel, és már szeptemberben elkezdődtek a foglalások. Egyre népszerűbbek “a télből nyárba” egzotikus utak és a rövidebb adventi, szilveszteri utazások is. Van, amin nem spórolnak az utazók.

 

Amíg sok kiadásban láthatóan spórolnak a magyarok, a külföldi utazásoknak meg se kottyant a magas infláció és az elszenvedett reálbércsökkenés. A forgalom már tavaly is a járvány előttit idézte, és az idén még rátettek egy lapáttal azok a magyarok, akiknek maradt elég pénze arra, hogy külföldre menjenek - most éppen síelni vagy télen nyaralni.

 

A nyári szezont követően kissé visszaesett a kereslet, de az ünnepek közeledtével újra megnőtt az érdeklődés és a foglalások száma az egzotikus utazások, a tengeri hajóutak és a szilvesztert érintő utazások, továbbá a jövő tavaszi kulturális körutazások iránt is – tudtuk meg Bakó Balázstól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivőjétől. A síutak jóval keresettebbek, mint tavaly ősszel, és már szeptemberben megindultak a foglalások. A legtöbb helyszínen gyorsan fogynak a szabad szálláshelyek, bizonyos időszakokra már nem vagy csak nehezen lehet helyeket találni.

A sípályákon már elkezdődött a szezon, indulás előtt érdemes átnézni a felszerelésünket és a váratlan eseményekre felkészülve utasbiztosítást kötni, a síelés mellett a téli sportokra speciális biztosítások köthetők.

 

Az árak idén 15 százalékkal emelkedtek

 

Az izraeli utazások a háború miatt teljesen leálltak. A közel-keleti térség más országaiba szervezett utazásokkal kapcsolatban október 7-ét követően tapasztalható volt egy néhány hetes kivárás, de már újraindultak a foglalások. Népszerű Egyiptom, Dubai és Omán is. Még nem ért véget az év, sokan keresik az ünnepi és szilveszteri időszakra szervezett utazásokat, de összességében azzal számolunk, hogy a 2019-es árbevételt meghaladó tavalyi évnél is jobb lesz az idei - mondta a MUISZ szóvivője.

 

Az árak idén jellemzően átlagosan 15 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest. Ez azonban nem a hazai utazási irodák döntéséből vagy üzletpolitikájából adódik, hanem a repülőjegyek és a külföldi szolgáltatások árának emelkedése miatt következett be Bakó Balázs szerint.

 

A koronavírus-járványt követően már tavaly visszatért a magyarok külföldi utazási kedve, ami ki is tart az elmúlt időszak kedvezőtlen gazdasági körülményei ellenére is. A hazai utazási irodák az idei évet várhatóan a 2019-es turisztikai rekordévet megközelítő utasszámmal és az azt meghaladó árbevétellel zárják. Az engedéllyel rendelkező irodák négy évvel ezelőtt mintegy 920 ezer embert utaztattak határainkon túlra a KSH adatai szerint. Akkor összesen, a magánszervezésű utakkal együtt a többnapos utazások száma meghaladta a 9 milliót, az egynaposaké a 15 milliót. Tavaly az előbbiek száma több mint 7 millió, az utóbbiaké közel 11 millió volt.

 

Utazunk, hogy legyen miből töltekezni

Töretlennek látszik a külföldi utazások iránti érdeklődés, ami leginkább a Covid-járvány alatt megélt korlátozásokkal és az abból fakadó felismeréssel magyarázható, hogy az utazás egy olyan lehetőség, amiről a legtöbb ember nagyon nehezen mond le, és amiért akár nagyobb áldozatot is hajlandó vállalni, hiszen ebből az 1-2 hét élményből töltekezik  egész évben – állítja Bocsák Zsófia, a Kartago Tours értékesítési és marketing vezetője. A cég várhatóan rekordbevétellel és a 2019-est közelítő utasszámmal zárja az idei évet.

 

Az eddig főként nyári útjairól ismert Kartago Tours megújítja a kínálatát: egész éves úti célként elérhető lesz az Emirátusok két városa, Dubai és Ras Al-Khaimah (Rász el-Haima), valamint december közepétől elindítják - a német anyacég, a DER Touristik csoport más közép-európai piacokon szerzett tapasztalatai alapján – az első „télből a nyárba” charterjáratukat az ománi Salalah (Szalála) üdülőhelyre. Ez május közepéig foglalható, a hasonló adottságú úti célok árainak akár feléért.

 

Szintén az első salalah-i charterjáratát indítja el november végén az IBUSZ, az új desztináció az egzotikus utazásra vágyó magyarok érdeklődését is felkeltette. Azok számára, akik fehér homokos tengerpartra, 26-30 fokos melegre és a zöld természetre vágynak télen is, a megfizethető kategóriába tartozik a közvetlen légijárattal 7 óra alatt elérhető Salalah: az utazási költséggel együtt, négy csillagos szállodában, all inclusive ellátással 400 ezer forinttól, öt csillagos szállodában pedig 500 ezer forinttól indulnak az árak egy hétre, egy személynek – tudtuk meg Termes Nórától, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. hálózati és marketing igazgatójától.

 

A cégnél várakozáson felül alakul az idei téli szezon. A távoli üdülőhelyek közül népszerű Dominika, Kuba, Mexikó, valamint Mauritius is, míg Európában nincs annyi körutazás és városlátogatás, amennyi be nem telne az utazászervezőnél. Az utasaik száma idén már jóval meghaladta a 100 ezret, az évet 15 százalékos forgalomnövekedéssel zárják tavalyhoz képest.

sokan utaznak külföldre

Van, amin nem spórolnak a utazók

Az utazási iroda tapasztalatai szerint a magyarok egyre inkább a magasabb minőséget keresik: akik megtehetik, hogy elutazzanak egy vagy két hétre pihenni, azok nem a szállás és vendéglátás költségén spórolnak. A nyugodt utazás érdekében az sem mellékes szempont, hogy a charterjáratos üdülések árában a repülőjegy mellett a csomag és a transzfer díja is benne van.

 

Azt is tapasztaljuk, hogy a tengerparti nyaralások esetében mind többen választják a költségek tervezhetőségét nagyban elősegítő all inclusive, vagyis az étkezést és az italokat is biztosító ellátást, persze azokban a térségekben, ahol erre lehetőség van - mondta el Bakó Balázs. A magas hozzáadott értékű utazások - mint például a kulturális körutazások - esetén mind több utazónak kiemelten fontos a jó ár-érték arány, tehát nem csak az utazás árát, hanem a program gazdagságát és minőségét is szem előtt tartják, amikor befizetnek az utazásra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!