Sberbank utasbiztosítás

Tudd biztonságban pénzügyeidet külföldi utazásod alatt is

Sberbank utasbiztosítás

Tudd biztonságban pénzügyeidet külföldi utazásod alatt is

Sberbank tartalom
2019-08-27 Frissítve: 2022-09-20
2019-08-27 Frissítve: 2022-09-20
4549209

Koraőszi nyaralás? Egyre többen választják az későnyári, koraőszi időszakot külföldi kikapcsolódásukhoz. Enyhül a hőség, csökken a turisták száma, de még mindig minden adott ahhoz, hogy élvezzük a tengerpartot, sőt, ha ügyesek vagyunk, akár még a költségeken is faraghatunk az utószezonban. És ha már sikerült jó áron elutaznunk, arra is érdemes figyelmet szentelnünk, hogy a vakáció alatt is biztonságban tudjuk a pénzünket.

 

A magyarok nagyjából kétszáz milliárd forintot költenek a nyári szezonban határon túli vakációik alkalmával, amelynek egyre nagyobb részét bankkártyával rendezik, hiszen már a legtöbb országban kényelmesen és biztonságosan elérhető a kártyás fizetés a nyaralók számára is. A Sberbank adatai alapján 2017-hez képest tavaly 20-30 százalékkal nőtt a magyarok külföldi bankkártyás költése mind a tranzakciószám, mind az érték tekintetében, ebből arra következtethetünk, hogy egyre több honfitársunk tekinti a bankkártyáját az elsődleges fizetőeszköznek utazásai során.

 

Ahhoz, hogy felhőtlenül élvezhessük a pihenést, érdemes azonban néhány óvintézkedést megtennünk, hiszen egy be nem kalkulált többletköltség, technikai probléma vagy elhagyott kártya beárnyékolhatja a vakációnkat. A Sberbank szakértői szerint ezekre érdemes odafigyelni, hogy gondtalan legyen a nyaralás.

 

Rejtett költségek

 

Autóbérlés, szállásfoglalás – ezek olyan nagyobb költségek, amelyeknél mindenképp fontos az előre tervezés. Éppen ezért érdemes még az utazás előtt érdeklődnünk a leendő szolgáltatónál az esedékes fizetési feltételekről. Számos helyen például kauciót számolnak fel, ami alaposan leterhelheti büdzsét.

 

Vásárlási limit

 

Mindenképpen érdemes vásárlási és pénzfelvételi limitet is állítanunk a kártyánkon kiutazás előtt, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket. Ha ez mégis elmaradna, egy néhány perces telefonos ügyintézéssel bárhonnan pótolhatjuk, vagy akár módosíthatjuk is, ha a helyszínen hirtelen nagyobb összegre lenne szükségünk.

 

Kártyaelfogadó helyek

 

Akármennyire is törekszünk a készpénzmentességre, valamennyi helyi valuta mégis legyen nálunk, hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy szolgáltatás igénybevételekor nincs lehetőség kártyás fizetésre. Amennyiben véletlenül még sincs nálunk elegendő bankjegy, akkor sem kell kétségbeesni. A közhiedelemmel ellentétben már meglehetősen kedvező feltételek és díjak mellett vehetünk fel készpénzt külföldi ATM-ből. A Sberbank adatai szerint még mindig kevesen használják a helyi ATM-eket, a magyarok külföldi kártyahasználatnak csupán 10%-át teszik ki ezek a tranzakciók, pedig nem feltétlenül járunk rosszabbul, mint a hazai valutaváltással. A külföldi pénzfelvétel tarifája bankonként eltérő lehet, ezért utazás előtt érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen költségei vannak bankunknál a devizaváltásnak valamint az ATM használatnak, majd ezek mentén mérlegelni. Amennyiben utóbbit választjuk, többnyire – nemzetközi bankhálózat esetén – érdemes a saját bankunk ATM hálózatát előnybe részesíteni, vagy ennek hiányában valamelyik nagyobb bank automatáját. Ráadásul a Sberbank által kibocsájtott bankkártyák mellé rendkívül kedvező feltételek mellett lehet utasbiztosítást igényeli akár az egész családunkra kiterjesztve, felkészülve ezzel bármilyen esetleges kellemetlenségre.

 

Felmerülő esetleges többletköltségek

 

Ugyan a kártyás vásárlás minden esetben ingyenes, ha választhatunk az elfogadó terminálon, hogy helyi valutában vagy forintban fizessünk, inkább a helyi valutát érdemes választani. Ilyen esetben a bankunk a saját kedvezőbb deviza eladási árfolyamán váltja át majd a vásárlás összegét - a költési devizanemét figyelembe véve, kártyatársaságoktól függően leggyakoribb esetben euró, vagy dollár átváltást követően.

 

Utazási célunk és időtartamának jelentése bankunk felé

 

Kevesen tudják, hogy indulás előtt érdemes bankjuk telefonos ügyfélszolgálatán, vagy bankfiókjában utazási céljukat és időtartamát előre jelezni, főleg távolabbi, tengerentúli úti cél választása esetén. „Minden bank rendelkezik csalásfigyelési rendszerrel, ami vizsgálja a gyanús, nem a szokásos tranzakciókat, a kártyabirtokosok védelmének érdekében és szükség esetén a kártya blokkolásával akadályozhatja meg az esetleges további visszaéléseket. Ez a kellemetlenség tehát elkerülhető, amennyiben aktualizáljuk telefonos elérhetőségünket, továbbá, ha az utazásunkat előre jelezzük bankunknál.” – mondta el Lengyel Zoltán, a Sberbank Marketing, PR és Digitális területének vezetője.

 

Bár előfordulhat, hogy plusz költséget jelenthet, feltétlenül fogadjuk a bankunkból jövő hívásokat utazásunk alatt, mert lehetséges, hogy a bankár egy adott költést szeretne validáltatni a kártyabirtokossal. Fontos, hogy egyik bankár, vagy kereskedő sem kérheti sem telefonban, sem személyesen az ügyfél PIN kódját azonosítás céljából, így azt soha ne adjuk ki.

 

+1 Ügyeljünk adataink biztonságára

 

Külföldi nyaraláskor is tartsuk szem előtt adataink biztonságát. Ne tartsuk a kártyánk mellett a PIN kódunkat, és ha tehetjük, fizetéskor se adjuk ki a kezünkből a kártyánkat. Ha van rá mód, fizessünk egyérintés fizetéssel. Emellett mindig tartsuk magunknál bankunk elérhetőségét, hogy azonnal kapcsolatba tudjunk velük lépni, bármilyen problémát tapasztalunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!