Olcsóbbá válhatnak korábban drágább utak

Nyaralás háború idején: mire figyeljünk a tervezéskor?

Olcsóbbá válhatnak korábban drágább utak

Nyaralás háború idején: mire figyeljünk a tervezéskor?

Bank360 tartalom
2022-05-04 Frissítve: 2022-09-20
2022-05-04 Frissítve: 2022-09-20
21323614

A nyaralás tervezésekor biztosan nem lehet kihagyni a számításból az idén az ukrajnai háborút. Ez még akkor is befolyásolhatja a vakációnkat, ha az több ezer kilométerre lesz tőle. Bemutatjuk, hogyan. 

 

Az elmúlt években már eleve elég sokat gyengülő forint árfolyama megkapta a magáét a háború miatt is, amelynek kitörése után rekord gyenge lett. A 400 forintos euróval ugyan szerencsére nem kellett megbarátkoznunk, de az árfolyam így is tartósan gyengébb, mint a háború kitörése előtt. Ezért aztán a külföldi nyaralásunk euróban vagy dollárban fizetett költségei biztosan nagyobbak lesznek. A háború általános negatív gazdasági hatásain túl azonban vannak olyan speciális, a turistaforgalmat érintők is, amelyek akár ellensúlyozhatják is ezeket valamelyest.  

 

Az idén nyáron már biztosan nem kell számolni a covid-járvány okozta lezárásokkal, járattörlésekkel. Végre mindenki menni akar, aki csak teheti, már az év elején azzal lehetett számolni, hogy igazi bumm lesz 2022. A február 24-én kirobbant háború ugyanakkor előre nem látható következményekkel járhat. Természetesen nem azért, mert az Ukrajnába vagy Oroszországba irányuló nyaraló forgalom annyira jelentős lett volna bármikor is.

 

Kapacitásbőség és kirajzás

A változást inkább az okozza majd, hogy egyrészt az oda irányuló repülőforgalom leállt, másrészt az onnan érkező turisták száma – jellemzően az orosz turistákról van szó – lényegében nullára csökkent. De mennyiben számít ez nekünk? 

 

Azzal, hogy a fapados társaságok nem repülik Ukrajnát és Oroszországot, egy csomó gépük felszabadult. S mivel a fapados modell alapja, hogy a gépek nem lehetnek a földön, ezeket a gépeket más útvonalakra tették be. Akár úgy is, hogy jóval nagyobb lett a kapacitás adott útvonalon. 

 

Ez azt jelenti, hogy a nyáron sosem látott bőség fogadja például a görög szigetekre vágyó turistákat: Kréta vagy Rodosz mellett így például Kószra, Mikonoszra is megy közvetlen járat. A korábban csak aranyáron elérhető Szardíniára is három járat megy az idén – Algheróba és Cagliariba a Ryanair, előbbibe pedig a Wizz Air repül. 

 

Elvileg ez azt jelenti, hogy emberi áron is meg lehet csípni egy-egy járatot, emellett a lehetőséget is sokkal szélesebbek lesznek. A dolog azért nem teljesen egyértelmű, mert Szardíniára például a Ryanair egészen brutális árakat is beszerkesztett, így 12 és 66 ezer forint között is van ajánlat, érdemes jól sakkozni. Nagy átlagban egyelőre nyárra húszezer forint környéki jegyekkel lehet számolni.

 

A most rendszerben lévő járatok már maradnak, ami jó hír, hiszen ha találunk filléres jegyet, lecsaphatunk rá. Ezzel együtt kevésbé valószínű, hogy öteurós jegyekkel meg lehet úszni a főidényt, mert olyan szintű kiszabadulás lesz a népszerű helyekre, ami magasan tarthatja az árakat a jelentősen kibővített kínálat dacára. 

 

A britek két év után most nyáron mehetnek nyaralni, és biztosan nem elégednek meg az idén Blackpool partjaival. A britek által kedvelt nyaralóhelyek, tipikusan Spanyolország és a hozzá tartozó Kanári-szigetek tömve lesznek.

 

Orosz turista nyista

A magyar utazókat kevésbé érinti, hogy a háború relatív közelsége miatt Magyarországra kevesebb turista jön, de ezzel is számolni kell. Budapest helyett sokkal inkább választják majd mondjuk Prágát, és Hévíz sem lesz tömve az idén nyáron. Érdemes lesz ugyanakkor olyan szemmel is célpontot keresni, hogy hová nem mennek az idén az orosz turisták. Hiszen azokon a helyeken, amelyek évek, évtizedek óta tradicionálisan kedveltek az oroszok körében, most valószínűleg pangás lesz. És ha így van, akkor ki lehet fogni egész jó kis akciókat is – vagy legalább nem lesz zsúfoltság.

 

Tipikusan ilyen hely lehet az idén Ciprus. A szigetet elsősorban a britek és az oroszok szeretik, előbbiekből nem lesz hiány, orosz turistából viszont annál inkább. Ciprus évek óta szenved, hiszen a covid évei után most tudtak volna egy igazán jó idényt csinálni a turizmusból élő vállalkozások. 

 

Azt, hogy sikerül-e máshonnan nyaralókat elcsábítani, egyelőre nem tudni, annyi bizonyos, hogy érdemes lehet a szigetet választani. A Ryanair és a Wizz Air is repüli, bár egyelőre a főidényre szóló árak meglehetősen borsosak.

 

Érdemes ezért nem rutinból, a korábbi árak ismerete alapján választani nyaralási célpontot, foglalni szállást és repülőjegyet. Ha ez megvan, ne felejtsünk el kötni utasbiztosítást sem. Ha sikerült kifogni egy kedvezőbb utazási és repülőjegy ajánlatot, akkor is biztonságunkon már ne spóroljunk, jellemzően néhány ezer forintból megúszhatjuk, és gyorsan, online is megköthetjük a biztosítást akár az egész családra még közvetlenül az utazás előtt is.

 

A megfelelő járműbiztosításra, a célországban is érvényes igazolásra az autós nyaralásnál is érdemes figyelni. Amennyiben a helyszínen akarunk autót bérelni, akkor ezekre érdemes figyelnünk, ha el akarjuk kerülni az ezzel járó költséges csapdákat. 

.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!