Babaváró hitelt kínáló bankok

Melyik banknál igényeljem a babaváró hitelt?

Babaváró hitelt kínáló bankok

Melyik banknál igényeljem a babaváró hitelt?

Vrazsovits Rita
2019-06-07 Frissítve: 2022-03-24
2019-06-07 Frissítve: 2022-03-24
3948240

 

A babaváró hitel iránt rengetegen érdeklődnek, nem csoda, hogy már az indulás előtt egy hónappal tíz bank is jelezte, hogy el fognak indulni az új termékkel. Többen azt is megerősítették, hogy a rendelet hatályba lépésétől kezdve, tehát 2019. július 1-től igényelhető lesz náluk a babaváró hitel. Megnéztük, melyik bank milyen feltételekkel kínálja a 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt.

 

A rendelet rögzíti a legtöbb feltételt, viszont a hitelképesség vizsgálata a bankok saját hatáskörébe tartozik, így lehetnek eltérések. Szintén a bankok döntik el, hogy ki lehet-e váltani egy náluk korábban felvett lakáshitelt vagy személyi kölcsönt a babaváróval, egy vonatkozó MNB állásfoglalás ezt egyértelműen engedélyezi. Új jelzáloghitel felvétele esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékban szolgálhat önerőként.

 

Minimum jövedelem a babaváró hitelhez

 

A babaváró támogatás rendelet szerint a havi törlesztőrészlet a kamattámogatás időszakában nem haladhatja meg az 50 000 forintot. A hitelbírálat során a bankok a saját belső szabályzatuk alapján ítélik meg a hitelképességet, ezenkívül figyelembe kell venniük a JTM-re vonatkozó szabályokat is, ami abban segít, hogy a házaspárok ne vállaljanak többet, mint amennyit elbír a havi nettó bevételük. Mindezt figyelembe véve néhány bank már pontosan meghatározta, hogy mekkora havi jövedelmet kell igazolnia a párnak a sikeres bírálathoz.

 

Az Erste Bank az elsők között tette közzé a babaváró hitel igénylésének feltételeit, náluk a házaspár együttes havi nettó igazolt jövedelmének kell elérnie legalább a 180 000 forintot.

 

A Budapest Bank külön-külön is feltételekhez köti a házaspár jövedelmét, a pár mindkét tagjának a mindenkori minimálbérnek megfelelő nettó összegről kell igazolást bemutatnia. Ha csak az egyik házasfél igazol jövedelmet, akkor minimum 130 ezer forint havi nettó jövedelemre van szükség.

 

Az OTP Bank jogosultság ellenőrző adatlapján az az egyik kérdés, hogy legalább az egyik igénylő rendelkezik-e 75 000 forint havi nettó elsődleges jövedelemmel. Ez az összeg könnyen elérhető, viszont fontos, hogy ha egy házaspár gazdálkodik ennyiből, akkor a legmagasabb, 10 millió forintos hitelösszeget így biztosan nem fogják tudni igényelni a JTM szabályozás miatt.

 

Az MKB Bank és a Gránit Bank azt közölte, hogy az igénylőknek a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (JTM) vonatkozó szabályoknak kell megfelelniük. A Sberbanknál a mindenkori minimálbérnek megfelelő havi nettó jövedelmet kell igazolnia a házaspárnak az igényléshez. A Takarék Csoportnál legalább az egyik igénylőnek nettó minimálbért elérő jövedelmet kell igazolnia.

 

A Raiffeisen Banknál a házaspár mindkét tagjának legalább a minimálbért elérő jövedelemmel kell rendelkeznie az igényléshez. Amennyiben a feleség GYES, GYED, CSED támogatásban részesül, vagy igazoltan felsőoktatásban tanul, úgy a szereplők együttes jövedelmének kell elérnie legalább a minimálbér kétszeresét.

 

Életkori korlátok: nem lehetsz se túl fiatal, se túl idős

 

A rendeletben csak az van rögzítve, hogy mindkét igénylőnek nagykorúnak kell lennie, illetve, hogy a feleség nem lehet 41 évnél idősebb. Mivel a bankok általában a személyi kölcsön igénylést is alsó és felső korhatárhoz kötik, számítani lehetett rá, hogy a babaváró hitelnél is így lesz.

 

Ezen a téren az Erste Bank és a Raiffeisen Bank szigorúbbak, ugyanis a házaspár mindkét tagjának be kell töltenie a 23. életévét az igényléshez. Szintén plusz kikötés minden banknál, hogy a férj a futamidő lejártakor nem haladhatja meg a 70 évet. Ez azt jelenti a 10 millió forintos hitelnél, hogy ha 20 év a futamidő, a férj legfeljebb 50 éves lehet a hiteligénylésnél.

 

A jelenlegi információk alapján az OTP Banknál és a Gránit Banknál nincs életkori megkötés, vagyis ugyanazok a feltételek érvényesek, mint ami a rendeletben is szerepel. A lényeg, hogy az igénylők nagykorúak legyenek és hogy a feleség az igénylésnél még ne töltse be a 41. életévét. Ugyanez vonatkozik a Sberbankra is, ők is a rendeletben szereplő életkor alapján fogják vizsgálni a benyújtott hitelkérelmet.

 

A Budapest Bank a felső korhatárt korlátozza, de kevésbé szigorúan, mint az Erste: náluk a futamidő végén legfeljebb 75 éves lehet a férj. Az MKB Banknál várhatóan az alsó korhatár 21 évnél lesz meghúzva. A Takarék Csoportnál az alsó korhatár a rendeletben is szereplő 18 év, felső korhatár pedig csak a feleségre vonatkozik, ez 41 év.

 

Kevesebb babaváró hitelt is felvehetsz

 

A maximálisan felvehető hitelösszeg 10 millió forint, ez minden banknál elérhető lesz. De mi a helyzet akkor, ha csak egy kisebb összeget szeretnénk felvenni, például mert lakásfelújítás vagy autóvásárlás a célunk? A hiteligénylés ettől függetlenül ugyanúgy megoldható. Az Erste Banknál 2,5 millió forint, a Takarék Csoportnál 2 millió forint a legkisebb igényelhető összeg, az OTP Banknál, az MKB Banknál, a Gránit Banknál, a Raiffeisen Banknál és a Budapest Banknál pedig már 1 millió forint babaváró hitel is felvehető. A Sberbanknál akár 300 000 forintot is igényelhetnek a házaspárok ebben a formában.

 

A futamidő feltételei a bankoknál

 

Ahogyan a legkisebb felvehető hitelösszeg, így a legrövidebb választható futamidő is eltér a bankoknál. Amire minden banknak oda kell figyelnie, az az, hogy a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a kamattámogatás időszakában az 50 000 forintot.

 

Néhány banknál már lehet tudni, hogy mi a legrövidebb futamidő:

 

 • Erste Bank: 60 hónap,

 • Sberbank: 60 hónap,

 • Raiffeisen Bank: 72 hónap,

 • OTP Bank: 64 hónap,

 • Budapest Bank: 60 hónap,

 • K&H Bank: 60 hónap

 • CIB Bank: 62 hónap.

 

A maximum futamidő a rendelet szerint minden banknál 240 hónap, vagyis 20 év.

 

A rendeletben rögzített feltételeknek minden banknál meg kell felelni

 

A rendeletben rögzített kritériumokat egyik banknál sem lehet kikerülni, ezeket a hitelintézetek is ellenőrzik az igénylésnél. Ezek a legfontosabbak:

 

 • csak házaspár igényelheti a babaváró hitelt,

 • az igénylés beadására 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség,

 • nincs hitelbírálati és folyósítási díj,

 • a feleség nem múlhat el 41 éves,

 • egyik fél sem szerepel a negatív KHR listán, sem aktív, sem passzív tartozás miatt,

 • mindkét fél büntetlen előéletű,

 • egyik félnek sincs köztartozása,

 • legalább az egyik fél rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal.

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!