A kertért nagy áldozatot kell vállalni még kiköltözéssel is

Mennyi a törlesztője, ha kiköltöznénk egy családi házba? 

A kertért nagy áldozatot kell vállalni még kiköltözéssel is

Mennyi a törlesztője, ha kiköltöznénk egy családi házba? 

Tóth Katalin
2022-06-07 Frissítve: 2022-06-07
2022-06-07
24903625

A panellakásból agglomerációs családi házba? Sokakat vonz ez a lehetőség. Megnéztük, mekkora havi törlesztőrészletű hitelt kell hozzá vállalni.

 

Kiszámoltuk, hogy mekkora törlesztőrészletet kell vállalnia annak, aki budapesti lakásából kiköltözne az agglomerációba egy nagyobb családi házba. Az eredmény azt mutatja, hogy ehhez legalább 600 ezer forint jövedelemre van szükségünk egyedül vagy házastársunkkal/élettársunkkal együtt. A dolog még ekkora jövedelemmel sem egyszerű, mert egy pár vagy egy család esetén a magas törlesztő mellett nem marad sok pénz a megélhetésre.

 

 

Azt a helyzetet vettük alapul, hogy valakinek van már egy átlagos 50 négyzetméteres budapesti panellakása, amelyet, ha viszonylag népszerű lakótelepen lakik, és jó állapotú az ingatlan, el tud adni 40 millió forint körüli összegért.  

 

Elképzelhető, hogy valaki egyedül szeretne nagyobb, kertes házban lakni, és ezért vállalja a napi bejárást, vagy esetleg a párjával lakik egy 50 négyzetméteres lakásban, és nagyobb helyet szeretnének maguknak. A leggyakoribb kiköltözési ok viszont valószínűleg az, hogy gyermekük is van (példánkban egy), és neki szeretnének tágasabb teret, kertet.

 

Az Ingatlannet.hu adatbázisában sok olyan családi házat is találtunk a Budapesthez közeli agglomerációban, amelyek elérhetőek annak, aki kertes házat szeretne madárfüttyel a panelja helyett. Igaz, 100 millió alatt azért nem olyan nagy a választék, ha legalább 100 négyzetméteres, jó állapotú házat szeretnénk érdemi telekkel.

 

Piliscsabán például 82 millióért találtunk egy 180 négyzetméteres házat, egy méretes, 2200 négyzetméteres telekkel. A ház fűtésrendszerére és a nyílászárók cseréjére azonban legkevesebb 10 milliót rá kell költeni. Érden 75 millióért már egy 121 négyzetméteres felújított, beköltözhető családi házat is találtunk, Törökbálinton pedig 93 millióért egy új építésű, 115 négyzetméteres családi házat.  

 

Utóbbira kértünk egy előzetes hitelbírálatot a Gránit Bank online kalkulátorától. Azt feltételeztük, hogy egy 1983-ban született férfinek és hasonló korú élettársának van egy 2 éves gyereke, mindketten felsőfokú végzettségűek és középfokú nyelvvizsgájuk van, mindketten 310 000 forintos nettó bért keresnek, és nincs semmilyen más hitelük. Ha a pár nem felel meg ezeknek a paramétereknek, valószínűleg nem tud 50 milliós hitelt felvenni.

 

A 93 négyzetméteres új építésű házhoz 49,44 millió forint hitelre jogosult a család, amelyből 5 026 800 forint a vissza nem térítendő csok és áfa támogatás. A Gránit Bank piaci lakáshitelének összege 49 440 000 forint lehet, amelynek 7,28 százalék a THM-je és, 350 900 forint a havi törlesztőrészlete. A 38 533 200 forintos önerőt pedig ki tudják fizetni az eladott panellakásból.

 

A másik eset, ha a pár gyerek nélkül vág neki a kiköltözésnek. Ebben az esetben az 50 millió forintos hitel 25 évre, 10 éves kamatperiódussal 371 236 forintos havi törlesztőrészletet eredményez, 7,83 százalékos THM-mel. Ebben az esetben kettőjüknek mindössze 248 764 ezer forint marad a havi megélhetésre.

 

A Bank 360 lakáshitel kalkulátorával kiszámoltuk azt is, hogy ha egy jól kereső, havi 620 000 forint nettót hazavivő ember vág bele a családi ház vásárlásba, mekkora havi törlesztőre számíthat. Minden számításnál 10 éves kamatperiódussal kalkuláltunk.

Ebben kalkulálhat például az OTP türelmi idős lakáshitelével, amelynek az első évben jóval alacsonyabb a törlesztése. Ez például akkor jöhet jól, ha a házvásárlás után az átköltözéssel, esetleg kisebb felújításokkal kapcsolatban lesznek még kiadásai, amire az első évben még kellene plusz pénz.  

 

A hagyományos lakáshitelek közül a Takarékbank ajánlata havi 337 ezres törlesztőrészletet kínál, a hitel teljes díja pedig több mint 51 millió forint lesz. A 337 ezres törlesztőrészlet mellett viszont egy 620 ezer forint nettót kereső embernek még marad pénze egy elfogadható megélhetésre. A kalkulátor által kínált többi ajánlat 340-360 ezer forint körül mozog. 

 

Összességében azonban úgy tűnik, hogy az új ház vásárlása mindegyik esetben elég súlyosan megterheli anyagilag a kiköltözőt vagy kiköltözőket. Ha nagyobb pénzügyi mozgásteret akar magának az aggromelációba települő, akkor jobb döntés a beköltözhető használt családi házat megvásárolni 75 millióért.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!