Nehezen jut hitelhez, aki KHR-es

KHR: a feketelista, amire biztos nem szeretnél felkerülni

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2017.06.25
Frissítve: 2019-08-15 Létrehozva: 2017-06-25
235946

Hiába kap egyre nagyobb figyelmet a pénzügyi tudatosság és tervezik meg egyre többen kellő alapossággal az anyagi lépéseiket, sokan még mindig úgy vágnak bele egy hitelfelvételbe, hogy bele sem gondolnak, mit vállalnak ezzel magukra. Pedig egy-egy hibásan meghozott döntés következményeit hosszú évekig nyögheted, ha pedig rossz adóssá válsz, szinte majdhogynem esélytelenül próbálkozol majd egy újabb hiteligényléssel.


Azok, akik egykor csak félve merték megemlíteni a bankok közös feketelistáját, a BAR-listát, most ugyanígy tesznek annak utódjával, a Központi Hitelinformációs Rendszerrel (KHR), amely esetében továbbra is tartja magát a megállapítás, hogy felkerülni rá nagyon könnyű, lekerülni viszont pokolian nehéz.

 

Van kiút, ha KHR-esként kölcsönre van szükséged! Használd a Bank360 gyorskölcsön kalkulátorát, hiszen van olyan hitel, ahol a KHR nem kizáró ok! Kattints a megoldásért!

 

Mi az a KHR és miért kell rá odafigyelni?
 

A KHR egy adatbázis, amelyet azért hoztak létre közösen a bankok és más hitelintézetek, hogy a hitelbírálat során megoszthassák egymással az ügyfelekről szóló információkat, ezzel csökkentve a kockázatát annak, hogy a bank nem látja viszont a pénzét, a hiteligénylők pedig túlzottan eladósodnak. A rendszer segítségével egyszerűen megvizsgálhatja bármelyik pénzintézet a hitelképességed: ha eddig jó adós voltál, könnyebben jutsz majd kölcsönhöz, fordított esetben viszont az összes intézet tudni fogja, hogy kockázatos neked hitelezni. Összességében tehát a KHR az ügyfél és a hitelintézet érdekeit is védi, illetve kiszűri azokat, akik korábban visszaélést vagy bűncselekményt követtek el valamely pénzintézettel szemben.

 

Ahogy fentebb írtuk, nagyon egyszerűen kerülhetsz fel a listára: ha van bármilyen hitelszerződésed biztos lehetsz benne, hogy te is szerepelsz a KHR-ben, mivel ezen szerződések bejegyzése törvényi kötelességük a bankoknak. Nem kell természetesen megrémülni, ez még nem jelenti azt, hogy megbízhatatlan adós vagy. Azok is a lista részét képezik, akik töretlen rendszerességgel, mindig időben rendezik a tartozásaikat, de azok is, akik mulasztottak vagy súlyosabb esetben megkárosították a hitelintézetet. Persze nem mindegy, hogy melyik oldalhoz tartozol.

 

A pozitív hiteltörténet előnyei például:
 

 • Alacsonyabb kamatok. A jó ügyfél alacsonyabb kockázat, így olcsóbban is lehet hitelezni.

 • Egyszerűbb az igénylési procedúra. Ha nincs mibe belekötni, akkor nem húzódik el a folyamat.

 • A bank is gyorsabban tud dolgozni, mert egyszerűbb a hitelbírálat, tehát hamarabb jutsz pénzhez.

   

Így kerülhetsz te is a negatív listára
 

Három módja van annak, hogy felkerülj a feketelistára:
 

 1. Nem fizeted időben a hiteled, tehát mulasztasz. Ebben az esetben két feltételnek kell teljesülnie:  

 • a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben

 • folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem teszel eleget a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeidnek.
   


A két feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie, viszont a pénzintézet a várható mulasztással kapcsolatos KHR adatátadásról - tehát, hogy felkerülsz a listára - köteles legkésőbb 30 nappal előre írásban figyelmeztetni. Ha rendezed a tartozást, (vagy legalább kevesebbel tartozol a minimálbér összegénél) nem kerülsz a KHR negatív adóslistájára.
 

 1. Akkor is felkerülsz a feketelistára, ha bankkártyával vagy hitelkártyával élsz vissza, és a bíróság is megállapítja, hogy bűncselekményt követtél el. Ez lehet például visszaélés más kártyaadataival, vagy illetéktelen kártyahasználat. A visszaélés részletes adatai a bűncselekmény után még 5 évig a rendszerben lesznek.

   

 2. Felkerülsz, ha csalsz, hamis dokumentumokat, vagy hamis okiratokat mutatsz be. Ekkor szintén a bűncselekménytől számított 5 évig tárolják az adataidat a KHR csalás nyilvántartásában.

   

És ha nem adod meg az adataidat?
 

A KHR automatikusan rendel hozzá adatokat a profilodhoz. Ezeket a személyes adatokat tárolják:

 

 • Születési név

 • Születési hely

 • Születési dátum

 • Anyja születési neve

 • Viselt név

 • Állampolgárság

 • Személyi igazolvány szám

 • Útlevél szám

 • Vezetői engedély szám

 • Egyéb azonosító okmány száma, típusa

 • Lakcím

 • Levelezési cím

 • E-mail cím

 • A rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (adós, adóstárs)

   

A rendszer tárolja minden egyes hitelszerződésedet is, te viszont nyilatkozhatsz arról, hogy a rögzített hiteladatok a bankok számára lekérdezhetőek-e a hitelbírálat során, vagy nem. Kiválaszthatod, hogy a szerződés lezárásával azonnal töröljék az adataidat a rendszerből, vagy még öt évig megtarthatják. Természetesen ez a választási lehetőség nem áll fent, ha rajta vagy a negatív adóslistán ebben az esetben a kényes adatok automatikusan nyilvánosak minden hitelintézet előtt.

 

Míg elsőre talán mindenki azt választaná, hogy hitelszerződései és adatai ne legyenek elérhetőek, érdemes lehet átgondolnod, hogy a bank pozitívabban viszonyul az olyan ügyfelekhez, akiknek nincs rejtegetnivalójuk a KHR-ben, így a hitelbírálatnál pozitívum lehet, ha elérhetővé teszed az adataidat, arról nem is beszélve, hogy a saját érdeked is, hogy a pénzintézet a lehető legtöbb információ alapján mérje fel, hogy mennyire kockázatos számodra és számára a hitelezés.

 

Aktív és passzív KHR lista
 

A KHR negatív adóslistáján kétféle állapotot lehet megkülönböztetni:

 

 • aktív státusz
 • passzív státusz

 

Aktív státuszú az az ügyfél, akinek lejárt tartozása van, tehát teljesíti a mulasztás két feltételét. Aktív státuszból csak akkor lehet kilépni, ha törleszted az adósságod, vagy behajtják a tartozást, illetve átütemezitek a hiteltörlesztést.

 

A passzív KHR listára akkor kerülsz, ha rendezted a tartozásod . Ezen a tartozás rendezése utáni egy évig szerepelsz, majd onnan is törölnek.

Ha rajta vagy a passzív KHR listán, látják a bankok, hogy már legalább egyszer rossz adós voltál, így valószínűleg kedvezőtlenebb feltételekkel juthatsz majd hitelhez. CSOK hitel igénylés esetében a passzív KHR lista kizáró ok, babaváró hitelt viszont kaphatnak a passzív KHR-es ügyfelek. Legalábbis a vonatkozó rendelet értemében, ugyanis maga a hitelbírálat a bankok saját belső feltételei szerint zajlik.

 

 

Rajta vagy a negatív listán? Még így is kaphatsz hitelt!

 

Ha rendezed a tartozásod, passzív státuszba kerülsz, ahonnan egy év múlva (hátralék elengedésnél öt év múlva) pedig törölnek a negatív adóslistáról, ha nem kerülsz vissza aktív státuszba. Magyarországon mindegyik bank visszautasítja az aktív KHR-es ügyfeleket, kivéve a Provident, ahol ilyen feltételek mellet is lehetséges kölcsönt felvenni. 

 

Kíváncsi vagy, mit tud rólad a KHR? Kérdezd meg!
 

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen adatokat tartanak nyilván rólad és a hitelszerződésedről, lehetőséged van ezek megismerésére díjmentesen. Erről hivatalos tájékoztatást kérhetsz a bankodtól, vagy a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-től.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve