Babaváró hitel

Szépen, lassan kopik a babaváró népszerűsége

Babaváró hitel

Szépen, lassan kopik a babaváró népszerűsége

Varga Zsombor
2021-04-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-26 Frissítve: 2022-01-18
13792669

Februárban visszakapaszkodott mélypontjáról a havi babaváró hitelfolyósítás az MNB közlése alapján, az év második hónapjában ugyanis 46,8 milliárd forint volt az államilag támogatott, gyermekszületés esetén kamatmentes hitel folyósított volumene. Bár ezzel egyértelműen javított a babaváró, így is elmarad a tavalyi átlagos havi hitelkihelyezéstől. A születésszámok alapján pedig lassan körvonalazódik a hiteltípus jövőbeli lejtmenete, hiszen ugyanannyi gyermekszületésre már kevesebb hitelfolyósítás esik.

 

Szépítés után sem magas a februári folyósítás

A februári 46,8 milliárd forint összegben folyósított babaváró hitel már maga mögött hagyta a téli kiábrándító számokat, vagyis a januári abszolút mélypontot jelentő 35,6 milliárd forintot és a decemberi 45 milliárdos hitelfelvételt. Ez a szépítés viszont csak az elmúlt hónapokat tekintve eredményez robosztus havi volument, egy évvel ezelőtt ugyanis, 2020 februárjában még 56,4 milliárd forintos értékben kerültek a családalapítást segítő hitetek az igénylőkhöz. Korábban pedig mindössze egyszer fordult elő, hogy a három téli hónapnál alacsonyabb számokat láthattunk, az tavaly májusban, az első koronavírus-hullám idején történt.

 

A születésszámok már a szokásos szinten

A babaváró hiteleket abban az esetben éri meg felvenni, ha gyermeket tervezünk. Emiatt más hitelekkel ellentétben a babaváró kölcsönök folyósítása kapcsolatban állhat a gyermekáldások számával. Természetesen nincs olyan feltétel, hogy csak abban a hónapban lehet kérelmezni a támogatott hitelt, amikor a gyermek megszületik, mégis van valamekkora együttmozgás a havi babaváró folyósítás és a havi gyermekszületések száma között.

Így a babaváró hitelek szempontjából is stabil kilátásokra adhat okot, hogy februárban már nem volt kevesebb az élveszületések száma, mint egy évvel ezelőtt. December-januárban még 8-9 százalékos csökkenés volt tapasztalható, ami összesen majdnem 1400-al kevesebb születést jelentett, februárban azonban már 2 újszülött híján ugyanannyi volt a havi születésszám, mint az egy évvel korábbi érték.

A gyermekvállalók kisebb része veszi fel már a babaváró kölcsönt

A gyermekszületések száma tehát eddig csupán két hónapra esett vissza a járvány miatt. A babaváró hitelek esetében ugyanez nem mondható el, hiszen a februári folyósítás majdnem 10 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel ezelőttihez képest, ami 17 százalékos visszaesést jelent. Tehát úgy tűnik, hogy hiába zökkent vissza megszokott ritmusába a magyar születésszám, a gyermekvállaló szülők már valamivel kisebb arányban kérelmezik a babaváró hitelt, mint tavaly februárban.

Az is elképzelhető, hogy a szülők egy része már a korábban megszületett gyermekük esetében felvette a hitelt, tehát a most született második vagy harmadik gyermek után már nem az újabb kölcsönt, hanem a babaváró támogatáson belül elérhető gyermekvállalási támogatást kérelmezik. Ez az adósság részleges vagy teljes elengedésével jár, ami az újonnan folyósított hitelek között értelemszerűen nem jelenik meg.

 

Mi várható?

Egy hónap értékeiből kiindulva persze nem érdemes még a babaváró hitelek megtorpanására számítani. A koronavírus harmadik hulláma valószínűleg átmeneti csökkenést fog okozni a babaváró hitelek esetében is, de a tartósabb tendenciára inkább majd a kilábalás során, a nyári hónapokban érdemes figyelni. A babaváró kölcsönök iránti érdeklődés márciusban beesett, tehát jelenleg a keresleti oldal is visszafoghatja a hiteltípus folyósítását.

 

Emellett hosszabb távon sem ad magas babaváró hitelfolyósításra okot az, hogy bár a februári érdeklődés a babaváró iránt viszonylag magas volt, ez mégis alacsony volument eredményezett. Az állami garanciavállalás miatt valószínűleg nem a kínálat fogta vissza ezeket a hiteleket, sokkal inkább az lehet a magyarázat, hogy olyanok is érdeklődtek már nagy számban a babaváró kölcsönök iránt, akik nem tartoznak a célcsoportba. Vagy azért, mert nem terveznek gyermeket, vagy már felvették az államilag támogatott kölcsönt. Ha valóban ez a helyzet, az hosszabb távon kevesebb valódi érdeklődőt, kevesebb folyósítást jelent.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!