Kisbaba egy felnőtt kezében örül

Kiemelkedő születésszám mellett szépített a babaváró hitel

Kisbaba egy felnőtt kezében örül

Kiemelkedő születésszám mellett szépített a babaváró hitel

Varga Zsombor
2021-05-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-26 Frissítve: 2022-01-18
14408140

Márciusban ismét növekedni tudott a babaváró hitel az MNB közlése szerint, a tavasz első hónapjában ugyanis 53,8 milliárd forint volt az állami kedvezményes, gyermekvállalást segítő hitel havi folyósítása. A hiteltípus így egyértelműen maga mögött hagyta az év eleji mélypontot, de a tavalyi magas bázisú hitelvolumenhez képest még így is elmarad. A tavasszal szokatlanul magas születés mellett tehát visszakapaszkodott a babaváró, de egyelőre kétséges, hogy a járvány előtti szintek reális célt jelentenek-e.

A tavasz első hónapjában tehát 53,8 milliárd forintot tett ki a babaváró folyósítás volumene, ami lépcsőzetes visszakapaszkodást jelent a februári 46,8 milliárd forintos és a januári 35,9 milliárd forintos folyósításhoz képest. Az összeg a koronavírus-járvány kitörését követő időszakban egy magas összegnek számít, az egy évvel ezelőtti márciusitól viszont elmarad. A járvány első hullámának kezdetén, 2020 márciusában ugyanis még 65,5 milliárd forintos összeget folyósítottak a bankok a gyermekvállalással kamatmentessé váló hitelből.

 

Tavaszhoz képest meglepően sok az újszülött

 

Idén az év harmadik hónapjában 7759 újszülött született, ami bár általánosságban nem jelent magas havi számot, egy tavaszi hónaphoz képest rendkívül magasnak számít, és 9,5 százalékos növekedést jelenít meg a tavaly márciushoz képest.

A legegyszerűbb magyarázat a sok újszülöttre az, hogy télen a megszokottnál kevesebb gyermek született, és ez az elmaradás késleltetve jelentkezik. Január-decemberben ugyanis majdnem 1400-al volt kevesebb az újszülöttek száma az előző évhez képest, és ezt a márciusi közel 700-al több újszülött részben pótolhatja, de szükséges még egy hasonlóan magas gyermekáldással jellemzett április is a teljes születésszám-kiesés ellensúlyozására.

 

Volt már ennél jobb babaváró tavaszkezdet

 

A legtöbb hitel folyósítása szempontjából nem számít a havi újszülöttek száma, a babaváró hitel gyermekszületéssel kapcsolatos feltételei miatt mégis mutathat együttmozgást az újonnan folyósított babaváró hitelek és az újszülöttek száma ugyanabban a hónapban. A kérelmezők egy része ugyanis a gyermekvállalással közel azonos időben veszi fel a babaváró hitelt. Ebből a szempontból érthető, hogy a babavárónak épp abban a hónapban sikerült helyreállnia, amikor a születésszám is magas.

 

A havi babaváró hitel volumen viszont csak a téli hónapokban tapasztalt gödörből mászott ki, és csak a koronavírus-járvány kezdete óta számít magasnak, egész pontosan 3,9 milliárd forinttal múlja felül a válság első évének átlagfolyósítását. De pont egy évvel ezelőtt még jóval 60 milliárd fölött volt a havi folyósítás, a válság előtt pedig egyszer sem fordult elő 50 milliárd alatti havi hitelvolumen a babavárónál.

 

Lesz-e még 60 milliárd forint felett a havi babaváró hitelfolyósítás?

 

A 2019 nyarán bevezetett program igen hamar, a fennállás 9. hónapja óta a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk mellett működik. Így kevés olyan hónap volt, amikor a babaváró hitelprogram már nem az első hónapok lázában égett, de még nem is szólt közbe a gazdasági válság. Ha ezekhez a hónapokhoz viszonyítunk (2019. november és 2020. március között), csupán egy alkalommal volt kevesebb a hitelfolyósítás, mint most márciusban.

 

A kilábalás azonban csak a májusi hónappal kezdődött meg, ekkortól lesz érdemes figyelni, hogy kerül-e még feljebb a babaváró folyósítás. Az áprilisi lanyha hitelkereslet egyelőre viszont nem ígéri, hogy tartósan növekedni tudna a családalapítást segítő hitelt felvevők száma.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!