Bank360 hitelkeresleti index

A személyi kölcsön mentette meg az áprilisi hitelkeresletet

Bank360 hitelkeresleti index

A személyi kölcsön mentette meg az áprilisi hitelkeresletet

Varga Zsombor
2021-05-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-18 Frissítve: 2022-01-18
14329213

Enyhe mértékben emelkedett a hitelek iránti online érdeklődés áprilisban a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index legújabb havi adatai szerint. A kép azonban nem egységes: a babaváró és a lakáshitelek online kereslete csökkent, a hónapot a személyi hitelek visszapattanása mentette meg.

 

75,6 százalékos értéket vett fel 2021 áprilisában a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index. A statisztikai mutató a fogyasztók internetes keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága, valamint a Bank360 saját adatai alapján havonta mutatja meg a főbb lakossági hiteltípusok – azaz a személyi hitel, a babaváró hitel és a lakáshitel – iránt támasztott keresletet.

A mutató a koronavírus-járványt megelőző helyzetet veszi bázisnak, tehát a 2020. januári keresleti szint esetén veszi fel a 100 százalékos értéket.

“A hitelkereslet áprilisban viszonylag alacsony szinten alakult, a koronavírus-járvány harmadik hulláma március után áprilisban is lanyha lakossági keresletet eredményezett. A kép ugyanakkor nem egységes, mivel a személyi kölcsönök iránti érdeklődés már meghaladja a járvány előtti időszakban megfigyelt értéket, a lakáshitelekre és a babaváróra ugyanakkor továbbra is csökkenő érdeklődés volt jellemző” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.


A személyi kölcsönök kereslete ugyanis február után ismét felülmúlta a járvány előtti szintet, és stabil 104,1 százalékos értéket vett fel. Ez nem mondható el sem a babaváró hitelekre, sem a lakáshitelekre, amelyek mindössze 70 százalék körüli értéket vettek fel áprilisban.

 

A kereslet csak utólag jelenik meg a folyósításban

 

A Bank360 elemzőinek megfigyelése szerint a járvány előtti időszakban erős összefüggés volt a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index értéke és a bankok hitelfolyósítási adatai között, azonban a már több, mint egy éve tartó válsághelyzet megbontotta ezt az összefüggést.

 

Mégis érdekes megvizsgálni, hogy az online érdeklődés milyen folyósítási adatokat vetített volna elő egy járvány előtti gazdasági környezetben. A hitelkeresleti adatok változása a folyósítási adatokban csak késleltetve, akár két hónappal később jelentkezik.Az időbeli eltolódást a márciusi erőteljes folyósítás is megerősítette, amit még az év elején tapasztalt nagyfokú érdeklődés eredményezett. 

 

A hitelfolyósítás márciusban még magasabb is volt annál, mint amit a hitelkereslet előrevetített volna, a lakáshitelek esetében például a modellezett 85,8 milliárd forintos várakozás helyett 104,7 milliárd forint volt a tényleges volumen. A személyi kölcsönök esetében a 26,8 milliárdos modellszámítást 37,5 milliárd forintos folyósítás követett, a babaváró hitelek esetében pedig alig volt eltérés, az 56,8 milliárdos modellezett volument 53, 8 milliárd forintos folyósítás követett.

 

“Serkentő hatással lehetnek a lakáshitelek és a személyi kölcsönök folyósítására is az év elején bevezetett új otthonteremtési támogatások” – közölte Varga Zsombor. Hozzátette: piaci információk szerint a lakásfelújítási támogatás például nemcsak a támogatott otthonfelújítási hitelkonstrukciót, hanem a személyi kölcsönöket is húzza magával.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!