Hitelkeresleti index

Megint a válság előtti szinten keresik a magyarok a fedezet nélküli személyi kölcsönöket

Hitelkeresleti index

Megint a válság előtti szinten keresik a magyarok a fedezet nélküli személyi kölcsönöket

Varga Zsombor
2021-09-08 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-08 Frissítve: 2022-01-18
15872872

Visszatért a gödörből a lakossági hitelkereslet augusztusban a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index alapján, amely a főbb lakossági hiteltípusok iránti online keresletet méri. A normalizálódást továbbra is a személyi kölcsön iránt ismét fellángoló érdeklődés fűti, míg a lakáshitelek és a babaváró kölcsön iránti kereslet stagnált a nyár utolsó hónapjában.

 

64,7 százalékos értéket vett fel a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index augusztusban, ami a nagyobb jelentőségű lakossági hiteltípusok iránti online keresések havi száma alapján jellemzi a hitelkeresletet. Az augusztusi érték 6,5 százalékkal múlta felül a júliusi abszolút mélypontot, így a lanyha nyári hónapokban a legmagasabb értéket érte el, de még mindig elmarad az egy évvel ezelőtti 81,6 százalékos értéktől.

Az indikátor a hazai lakosság internetes keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága alapján havonta mutatja be a legfontosabb lakossági hiteltípusok, azaz a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a babaváró hitel iránt támasztott online keresleti szintet. Az index a járványhelyzet előtti hitelpiaci aktivitást veszi bázisértéknek, vagyis a 2020. januári érték esetén veszi fel a 100 százalékos szintet.

A Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Indexet három alindex alkotja, amelyek részletesen is jellemzik a személyi kölcsön, a babaváró hitel és a lakáshitelek iránti online érdeklődést. A három alindexből ismét a lakáshitel vette fel a legalacsonyabb értéket, 56,9 százalékot tett ki augusztusban, ami alig haladta meg a júliusi 56,7 százalékot. A babaváró hitel iránti kereslet még csökkent is, 60,4 százalékos értéket vett fel a nyár utolsó hónapjában a júliusi 61,7 százalék után.

A személyi kölcsön iránti internetes érdeklődés viszont ismét szárnyra kapott, a 101% százalékos alindex érték ismét a válság előtti január feletti keresleti szintet jelez. A személyi hitelek iránti érdeklődés már tavasszal is magas értéket vett fel, csupán júliusban esett vissza. Ezt az érdeklődést nagymértékben fűthetik a banki kampányok, amelyek a nyár végén ismét intenzív szakaszba érhettek.

A folyósítási számok nem utalnak a hitelpiac gyengülésére

A júliusi folyósítási adatok élénkebb hitelpiacra utalnak annál, mint amit az online tapasztalt érdeklődés sugallna.

"Érdekes, hogy a lakáshitelek hónapok óta tartó menetelése egyáltalán nem követi az online hitelkereslet intenzitását, az internetes érdeklődés ugyanis közepes szinten van, a folyósítási adatok viszont március és június között minden hónapban rekordértéket vettek fel" – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője. 

Júliusban ugyan már nem döntött rekordot a lakáshitelek folyósítása, a 132,5 milliárdos hitelkihelyezés így is korábban elképzelhetetlenül magasnak értéknek számít, és csak lassan csökkenő lakáshitelpiaci aktivitást valószínűsít. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!