Májusi hitelkeresleti index

Durván betett a nyár a lakossági hitelkeresletnek

Májusi hitelkeresleti index

Durván betett a nyár a lakossági hitelkeresletnek

Varga Zsombor
2021-07-07 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-07 Frissítve: 2022-01-18
15080362

Az utóbbi másfél év legalacsonyabb internetes érdeklődése jellemezte a lakossági hitelpiacot májusban a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index adatai szerint. A lakáshitel, a babaváró, és a személyi hitelek iránti netes keresések száma is csökkent.

62,9 százalékos értéket vett fel 2021 júniusában a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index, mely a főbb lakossági hitelek iránti online érdeklődés alapján mutatja be a lakossági hitelkeresletet. A statisztikai mutató a fogyasztók internetes keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága alapján havonta tájékoztat a főbb lakossági hiteltípusok iránt támasztott keresletről. Az index bázisa a koronavírust megelőző hitelpiaci aktivitás, vagyis 100 százalékos érték esetén a hitelkereslet a 2020. januárival egyezne meg.

 

 

A Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index alapján a lakossági hitelek iránti érdeklődés az utóbbi másfél évben nem volt ilyen alacsony, vagyis még a koronavírus-járvány alatti lanyha keresleti értéket is alulmúlta a júniusi érték – éppen akkor, amikor a lezárások már nem jelentenek korlátot a hitelezésben, ugyanakkor beindult a nyári szezon.

 

 

Az alindexek közül a visszaesés elsősorban a lakáshiteleket és a babaváró kölcsönt érintette. A személyi kölcsön iránti érdeklődés ugyanis bár szintén alábbhagyott, de 106,6 százalékos értékkel továbbra is meghaladta a 2020. januári szintet. A babaváró hitelekre és a lakáshitelekre azonban 55 százalék körüli keresleti szint volt csak jellemző, ami külön-külön is rekordalacsony értéket jelent.

 

A lakáshitel folyósítása elszakadt az online kereslettől

Az alindexek által jelzett kereslet a Bank360 elemzőinek megfigyelése alapján a járvány okozta gazdasági sokk előtt szoros összefüggésben állt a tényleges folyósítási adatokkal, ami azonnal vagy esetleg egy-két hónapos késleltetéssel szinte maradéktalanul érvényesült az egyes hiteltípusoknál. A koronavírus járvány azonban, mint az élet sok területét, ezt a statisztikai megfigyelést is megtépázta.

 

A válságból való kilábalás azonban már egyre inkább meglátszódik a hitelkeresleti összefüggés terén is. Májusban ugyanis a személyi kölcsön 42,2 milliárdos folyósítása már nagyon közel volt a válság előtti összefüggések alapján, az Index által becsült 44 milliárd forintos volumenhez, ahogy a babaváró hiteleknél is nagy pontossággal meg lehetett becsülni a 46,5 milliárd forintos érték alapján a ténylegesen bekövetkezett 48,9 milliárd forintos folyósítást. A gyermekvállalást segítő hiteltípus folyósítási volumene immár harmadik hónapja alakult a válság előtti keresleti összefüggések alapján.

 

A lakáshitel esetén azonban a tavaszi kirobbanó folyósítás egyáltalán nem következett az online érdeklődésből.

 

Ha a nagyfokú lakáshitel folyósítás csupán a járványügyi korlátozások miatt korábban fel nem vett hiteleket pótolta, az ügyfelek akár már tavaly is utánanézhettek a hiteleknek, így lehetséges, hogy most tavasszal már nem az internet segítségével tájékozódtak
– vázolt fel egy lehetséges magyarázatot Varga Zsombor, a Bank360 elemzője. Hozzátette: a következő időszak megfigyelései döntik majd el, hogy visszaállnak-e a válság előtt tapasztalt összefüggések vagy pedig más dinamikák alakulnak ki a lakáshitelezés terén.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!