Oszlopdiagram

Megroppant a lakossági hitelkereslet emelkedése februárban

Oszlopdiagram

Megroppant a lakossági hitelkereslet emelkedése februárban

Varga Zsombor
2021-03-12 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-12 Frissítve: 2022-01-18
12924844

A januári biztató adatok után februárban visszaesett az internetes érdeklődés a fontosabb lakossági hitelek iránt – derült ki a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index adataiból. A 2021 februárjában elindított statisztikai mutató mostantól havi rendszerességgel jelzi internetes keresési adatok, valamint a Bank360 saját adatai alapján, hogy miképpen változik az online lakossági hitelkereslet, és milyen folyamatok rajzolódnak ki lakáshitelek, személyi kölcsönök és a babaváró hitel tekintetében.

 

“A januári kiugrás után enyhe visszarendeződés volt tapasztalható februárban a főbb lakossági hitelek iránti online érdeklődés tekintetében” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője.

 

A pénzügyi aggregátor oldal által 2021 februárjában elindított Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index az év második hónapjában 86,1 százalékos értéket vett fel. Az index a koronavírus-járvány hazai berobbanása előtti időszakot veszi bázisnak, tehát a 2020. januári keresleti szint esetén veszi fel a 100 százalékot.

 

“A Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index a fogyasztók online keresési aktivitása, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága, valamint a Bank360 saját adatai alapján nyújt képet a legfőbb lakossági hiteltípusok iránt támasztott keresletről” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

 

Ahogy a lenti ábrán is látható, a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index a koronavírus hazai megjelenésekor azonnal, már márciusban jelentős visszaesést mutatott, és bár a március-áprilisi időszakot követte némi korrekció, az év hátralévő részében folyamatosan csökkent a fogyasztók online érdeklődése a főbb lakossági hitelek iránt.
 

A mélypont végül tavaly november-decemberben jött el, a 2021. januári felpattanást pedig újfent kisebb korrekció követte.

 

bank360 lakossági hitelkeresleti index

 

A mutató alindexei a tavalyi év során mind hasonló trendet követtek, némi eltérés azonban érzékelhető volt a különböző hiteltípusok tekintetében. Míg a lakáshitelek iránti kereslet tavasszal érte el a mélypontot, addig a személyi kölcsönök és a babaváró hitel esetében az ősszel figyelhettük meg a legalacsonyabb értéket 2020-ban.

 

Az idei folyamatok pedig már jelentős eltérést mutatnak, hiszen a személyi hitelek iránti kereslet-növekedés egyelőre töretlennek bizonyult, a lakáshitelek és a babaváró iránti kereslet emelkedése viszont már egy hónap után megtört.

 

Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index Alindexei

 

Mit ígér az index a folyósításról?

 

“Nyugodt gazdasági időszakban az alindexek nagy pontossággal tudják megbecsülni a hitelek folyósítási trendjét, akár egy-két hónappal előre is. A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság viszont jelentős mértékben megbontotta ezt az összefüggést” – közölte Varga Zsombor.

 

Hozzátette: a korreláció esetleges jövőbeni visszarendeződése jó indikátora lehet majd annak, hogy miképpen enyhülnek azok a járvány által generált hatások, melyek jelenleg mind a keresleti, mind pedig a kínálati oldalra jelentős befolyást gyakorolnak.

 

Az index lakáshitelekre vonatkozó alindexe alapján emelkedés várható a lakáshitel-kereslet tekintetében, áprilisban viszont ismét lassulást láthatunk majd. A Bank360 pontbecslése 71,4 milliárd forint februári, 85,2 milliárd forint márciusi és 75,8 milliárd forintos áprilisi hitelkeresletet vetít előre, utóbbi esetben a pontbecslést 10,5 milliárd forintos előrejelzési sáv kíséri mindkét irányban. A várható értékeket lefelé mutató kockázat jellemzi a januárban tapasztalt óvatosság és a márciusban elrendelt további lezárások miatt.

 

Lakáshitel folyósítás és keresleti volumen előrejelzés

 

Személyi kölcsönök

 

A személyi kölcsönök esetében a koronavírus okozta törés tartósnak bizonyult, 2020 márciusa óta nem volt 30 milliárd felett a havi folyósítás, pedig korábban már 50 milliárd forint környékén alakult a havi hitelkihelyezés. A piac összességében még mindig nem talált magára, pedig januárban megjelentek a Fogyasztóbarát Személyi Hitelek, kivezetésre került a szigorú banki elbírálást kiváltó THM-plafon, továbbá a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index személyi kölcsön alindexe szerint a hitelfelvevők túlzott óvatossága sem jelent gátat a kilábalás tekintetében.

 

A Bank360 mérése alapján februárban növekedhet a személyi kölcsönök iránti kereslet, még ha a válság előtti számok nem is köszönnek egyelőre vissza. 2021 februárjára a pontbecslés 39,3 milliárd forintos keresletet valószínűsít, amit jelentős, 16,1 milliárd forintos előrejelzési sáv kísér mindkét irányban. A várható értékeket ebben az esetben is lefelé mutató kockázat jellemzi a januárban tapasztalt óvatosság és a márciusban elrendelt korlátozások miatt.

 

Személyi kölcsön folyósítási és keresleti volumen előrejelzés

 

Babaváró hitel alindex

 

2021 februárjában csökkenő érdeklődést tapasztaltak a Bank360 elemzői a babaváró hitelek iránt. Az ügyfélérdeklődés volumene 17,5 százalékkal maradt el a januári értéktől, 8,2 százalékkal pedig a tavaly februárban megfigyelt adattól.

 

Ennek ellenére, a korábbi időszakban megfigyelt magas érdeklődés alapján a Bank360 Hitelkeresleti Index babaváró alindexének pontbecslése februárra 67,7 milliárd forint, márciusra pedig 57,8 milliárd forint keresletet vetít előre. Ez utóbbit a korábbiaknál is jelentősebb, 17,9 milliárd forintos előrejelzési sáv kísér mindkét irányban, a várható értékeket pedig ebben az esetben is lefelé mutató kockázat jellemzi – a bizonytalan jövőbeni környezet miatt.

 

 

Babaváró hitel folyósítás és keresleti volumen előrejelzés

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!