Ujjal mutat laptop melletti lapon grafikonokra

Lecsengőben a babaváró, még járvány előtti szint alatt a hitelkereslet

Ujjal mutat laptop melletti lapon grafikonokra

Lecsengőben a babaváró, még járvány előtti szint alatt a hitelkereslet

Varga Zsombor
2022-01-18 Frissítve: 2022-01-18
2022-01-18
18296935

A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben. A személyi kölcsönöket többször is a válság előttinél intenzívebb érdeklődés övezte, de decemberre végül már csak a zöld hitellel megtámogatott lakáshitelek visszapattanása maradt tartós.

 

A Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index 82,9 százalékos értékre süllyedt decemberben, amely elmarad a novemberi 88,8 százalékos értéktől, a 2020. decemberében mért 79,4 százalékot azonban kis mértékben meghaladja. A pandémia második évét összességében jóval a válság előtti érték alatt zárta az index. 2020. januárjában ugyanis még 127,3 százalékos szinten állt a mutató.

A statisztikai mutató a hazai lakosság internetes keresési tevékenysége, vagyis a főbb keresési kifejezések keresési gyakorisága alapján tájékoztat a főbb lakossági hitelek iránti érdeklődés változásáról. A havi adatokat a koronavírus-járvány során tapasztalt keresési intenzitáshoz képest kell értelmezni, vagyis a 2021. januári érték jelenti a 100 százalékot.

A Bank360 index csökkenését elsősorban a zöld hitel iránti kezdeti magas érdeklődés mérséklődése okozta. A lakáshitel alindex ugyanis 108,4 százalékos értéket ért el decemberben a novemberi 131,1 százalékot követően. A zöld hitel azonban így is jelentősen emeli a lakáscélú hitelek iránti online keresletet, a kedvezményes hitel nélkül ugyanis csupán 49,5 százalékos értéket tett volna ki a lakáshitel alindex értéke.

A babaváró hitelek mélyrepülését ugyanakkor semmi sem menthette meg, decemberben csupán 37 százalékot tett ki a gyermekvállalást elősegítő hitel alindexe. Egy év alatt tehát közel harmadára esett az érdeklődés a babaváró kölcsönök iránt, a válság előtti szintekhez képest pedig már csak az ötödét teszi ki az online kereslet a kedvezményes hitel iránt. A személyi kölcsön alindex ugyanakkor 83,7 százalékra javított az októberi 62,8 százalékhoz képest.  Noha 2021-ben már 5 hónapban is meghaladta a személyi kölcsön iránti érdeklődés a válság előtti szintet, az év végére elmaradt a pandémia előtti értékektől.

 

Teljes kilábalás nincs, de bejöttek a zöld hitelek

 

A Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index tavaly március óta tájékoztat a hitelpiac keresleti oldaláról. Az index a válság alatt a hitelpiac kilábalását követte nyomon, mostanra azonban már egyértelművé vált, hogy a hitelkereslet lassabban keveredik ki a válság hatásai alól, mint a gazdaság egésze. Így mindeddig még nem haladta meg a pandémia előtti szintet, csupán megközelíteni tudta a zöld hitel első hónapjában, októberben.

Az index korábban használt, 2020. januári mércéje nem ad reális képet a hitelkereslet havi változásairól, hiszen a válság előtti magas intenzitás miatt csak az ahhoz képest alacsony jelenlegi szinteket mutatná. A babaváró iránti érdeklődés válság alatti csökkenése a leglátványosabb, ezt részben a hiteltípus iránti véges kereslet, vagyis a gyermekvállalási korban lévő, de a hitelt még fel nem vevő párok apadó száma okozhatta. Ugyanakkor a személyi kölcsönök iránti kereslet év végi alakulása és a Zöld Otthon Program bejelentése előtti lakáshitel számok sem mutatnak egyértelmű kilábalást. A Bank360 Index így ezentúl a koronavírus-járvány során tapasztalt keresési intenzitáshoz, 2021 januárjához képest ad számot az internetes hitelkeresletről.

A teljes hitelpiaci kilábalás hiánya azért is lehet intő jel, mert egyértelműen a válsághoz kapcsolható markáns visszaesés csak a személyi kölcsönök keresletét jellemezte 2020 őszén. A lakáshitelek kereslete 2021 elején kezdett volna hasonlóképp csökkenni, a nyáron azonban az MNB bejelentette a kedvezményes kamatozású zöld hiteleket, amelyek azóta megváltoztatták a lakáshitelek iránti internetes keresések összetételét.

 

A lakáscélú hitelek online keresését már szeptember óta dominálja a zöld hitel, azonban a hitelfelvevők oldalán ez a lehetőség nem feltétlenül válik el élesen a piaci lakáshitelektől. Aki a zöld hitelek iránt mutat érdeklődést, az végül dönthet egy piaci hitel felvétele mellett is, és persze fordítva. Így mostantól a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index lakáshitel alindexe a piaci lakáshitel és a jegybanki zöld hitel iránti online keresletet is mutatja. A zöld hitelekkel együtt a lakáshitel alindex az ősszel új csúcsot ért el, és december végén ez az egyetlen alindex, amely egyértelműen meghaladja a két évvel ezelőtti, válság előtti értékeket.

Kis visszaesés a folyósításban

 

Novemberben enyhe mérséklődés jellemezte a hitelfolyósításokat. Így a személyi kölcsön 38,3 milliárd forintra süllyedt, ami kis csökkenést jelent az előző havi 40,6 milliárd forinthoz képest. A csökkenés mértéke viszont közel sem akkora, mint amennyit a keresési adatok alapján számolt 33,3 milliárd forintos keresleti volumen jelentett volna - vagyis, ha pontosan ugyanaz az összefüggés érvényesülne, mint ami a keresési adatok és a folyósítás között az elmúlt években fennállt. A babaváró hitel ennél nagyobb mértékben zuhant, 37,6 milliárd forintra a korábbi 44,5 milliárd forinthoz képest. A keresési adatok alapján azonban ennél kisebb süllyedés, 41,2 milliárdos folyósítás következett volna csupán az online kereslet csökkenéséből.

 

A lakáshitelek esetén novemberben már egy hónapja volt elérhető a zöld hitel, mégsem folyósítottak jelentős mértékben még a kedvezményes, energiatakarékos ingatlant előíró hitelből. A lakáshitelek folyósítása 111,4 milliárd forintot tett ki, amely csak kis emelkedést jelent a folyósításban, és elmarad a 118,5 milliárd forintos keresleti volumentől, amelyet jórészt a zöld hitelek iránt berobbanó kereslet indokolt volna. Vagyis a zöld hitelek folyósítására csak ennél később, a téli hónapokban lehet számítani.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!