Babaváró hitel visszafizetés

Mennyit kell visszafizetni, ha öt év múlva elvesztem a babaváró támogatást?

Babaváró hitel visszafizetés

Mennyit kell visszafizetni, ha öt év múlva elvesztem a babaváró támogatást?

Vrazsovits Rita
2021-05-10 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-10 Frissítve: 2022-01-18
14183650

Tovább emelkedett a babaváró hitel kamatát meghatározó referenciaérték, ami azt jelenti, hogy a júniusi igénylőknek magasabb ügyleti kamattal fogják tudni felvenni a kölcsönt, ez pedig az esetleges visszafizetésnél jelenthet gondot. Kiszámoltuk, mekkora összeget kell visszafizetni azoknak, akik az első öt évben nem tudják teljesíteni a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket.

 

Emelkedett májusban a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett 1,70 százalékos érték áprilishoz képest 13 bázispontos növekedést jelent. Az 1,70 százalékos érték a júniusi igénylőkre fog vonatkozni. Azok, akik májusban kötnek babaváró hitel szerződést, az áprilisban közzétett 1,57 százalékos érték alapján fogják kiszámolni az ügyleti kamatot, illetve a kamattámogatás elvesztése esetén a visszafizetendő állami támogatás mértékét.

 

Mennyit kell visszafizetni, ha öt éven belül nem születik gyerek?

A babaváró hitelt alapesetben a futamidő első öt évében kamatmentesen törleszthet minden igénylő, a tőketartozás mellett csak a kezességvállalási díjat kell fizetni - ez a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka, és évente számítják ki. A rendeletben szabott feltételek miatt a havi törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

Ha a házaspár a futamidő első öt évében nem teljesíti a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket, akkor ez a helyzet megváltozik: ekkor egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, a futamidő hátralévő részében pedig magasabb kamattal terhelve kell folytatni a törlesztést. 

 

A kamattámogatás időszaka alatt az ügyleti kamat az ÁKK által meghatározott referenciaérték 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke. A májusi igénylőknél ez 4,04 százalék, júniusi igénylés esetén pedig 4,21 százalék. Az egy összegben visszafizetendő összeg a májusi igénylőknek 1,82 millió forint körül alakul, a júniusi igénylők viszont ennél 76 ezer forinttal magasabb összegre számíthatnak, 1,89 millió forintra. A támogatás indulása óta az alábbiak szerint alakult a referenciaérték és a támogatás elvesztése esetén egy összegben visszafizetendő összeg.

Babaváró hitel visszafizetés

Mire számíthatunk a futamidő hátralévő részében?

A kamattámogatás elvesztése esetén magasabb ügyleti kamattal kell számolnunk, a referenciaérték 130 százalékához ugyanis nem 2, hanem 5 százalékpontot kell hozzáadni, vagyis a kamat mértéke három százalékponttal emelkedni fog. Az igénylésnél érvényes referenciaértékkel ekkor már nem tudunk számolni, hiszen az öt éves kamatperiódus miatt új referenciaérték lesz mérvadó. 

 

A gyermekvállalási támogatás az emelt kamat mellett is igénybe vehető

Előfordulhat olyan forgatókönyv, hogy az igénylő párnak az öt év elteltével, a kamattámogatás elvesztése után születik gyermeke. A kamattámogatást ekkor már nem lehet “visszanyerni”, a gyermekvállalási támogatást azonban igénybe tudják venni, ha legalább két gyermeket vállalnak természetes úton, vagy örökbefogadással. A második gyermek után a fennálló tartozás 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást. A támogatást az államkincstár utalja a babaváró hitelt folyósító banknak. 

 

A járvány ellenére is töretlen a babaváró népszerűsége

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. márciusra vonatkozó folyósítási adatai alapján a babaváró hitel továbbra is népszerű az igénylők körében, összesen 53,77 milliárd forintot helyeztek ki a hitelintézetek. Ez 15 százalékos emelkedést jelent a februári eredményhez képest.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!