Babaváró hitel folyósítás

Kevesebb születés, kevesebb babaváró hitel?

Babaváró hitel folyósítás

Kevesebb születés, kevesebb babaváró hitel?

Varga Zsombor
2021-03-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-18 Frissítve: 2022-01-18
12940705

Januárban negatív rekordot ért el a babaváró hitelfolyósítás az MNB közlése alapján. Az év első hónapjában ugyanis a babaváró hitelek új szerződéses összege mindössze 35,6 milliárd forint volt, ami az eddigi legalacsonyabb folyósítási érték az akár tízmillió forintos, kamatmentes állami hitel 2019 nyári indítása óta. A Bank360 megvizsgálta, hogy lehet-e összefüggés az év eleji alacsony folyósítás és a születési adatok között, amik szintén csökkenést mutattak januárban.

 

A születésszámok is visszaestek

 

A babaváró hitel célja a gyermekvállalás népszerűsítése, kedvezményei a megszületett gyermekek számától függenek, így más hitelektől eltérően a hitel folyósítása összefüggést mutathat a havi gyermekáldások számával. Ez alapján viszont érthető a hiteltípus visszaesése, hiszen a születésszám bő egyéves növekedési folyamatot megtörve ismét visszaesett a téli hónapokban. Nem is elhanyagolható mértékben, a decemberi 7,9%-os és a januári 9,8%-os csökkenés a legmagasabb éves alapú visszaesés az elmúlt 3 évben.

 

Az elmaradó gyerekszám csak a visszaesés csekély részéért felelős

 

A babaváró hitel azonban a gyerekszám csökkenésnél nagyobb mértékben esett vissza. A folyósítás ugyanis decemberben 23,9%-kal lett kevesebb, januárban pedig már majdnem egyharmadnyi csökkenést jelentett az új hitelek tekintetében, ha az előző évi januárhoz és decemberhez viszonyítunk. Ez jóval magasabb annál, mint amit a havi 600-800 nagyságrendű születésszámcsökkenés indokolna. 

 

Annál is inkább, mert a gyerekszületések nem ugyanolyan mértékben jelentkeznek az év folyamán: nyáron megugranak, februárban és tavasszal pedig kevesebb gyermek születik. A kifejezetten téli kevesebb újszülött ugyan nem szokványos, elképzelhető viszont, hogy csak a koronavírus első karanténidőszaka okozta a csökkenést. Akármitől is csökkent az újszülöttek száma, nem került így sem 7 ezer alá az élveszületések száma, és nem is ezek a legalacsonyabb születésszámok a babaváró másfél éves fennállása óta. 

 

Nem teljesített jól a babaváró télen

 

A támogatássá alakítható hiteltípus kezdeti kirobbanó folyósítása persze nem reális elvárás a jelenlegi helyzetben, a 100 milliárd forint nagyságrendű havi hitelezés a program indulásának szólt. Mégis, a tavalyi év során tapasztalt 50 milliárd forint körül ingadozó havi folyósítás egy ideig biztosnak tűnt, az év végén azonban ez megváltozott. Már a decemberi 44,1 milliárd forintos folyósítás is negatív rekordot jelentett, a januári érték azonban még ezt is alulmúlta: a decemberi szinthez képest 8,5 milliárdos, 2020 januárjához képest pedig közel 15 milliárd forintos csökkenést figyelhettünk meg.

Természetesen két hónapból még nem érdemes messzire vezető következtetéseket levonni, hiszen elképzelhető, hogy csupán a járványhelyzet miatt vált nehezebbé a hitelezés, és az ezt követő hónapok során intenzív babaváró folyósítás fogja korrigálni az alacsony számokat. Ahogy azonban egyre több ideje elérhető a program, csökken az újdonságértéke, egyre kevesebb olyan házaspár lesz, aki még nem vette fel. Így elképzelhető, hogy a babaváró hitelek 2022 év végi kifutásához közeledve egyre kisebb és kisebb folyósítási számokat kell megszoknunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!