Aki babaváró hitelt akar karácsonyra, annak bele kell húznia

Késik a hosszabbítás a babaváró hitelre, a bankok már megkezdték a visszaszámlálást

Aki babaváró hitelt akar karácsonyra, annak bele kell húznia

Késik a hosszabbítás a babaváró hitelre, a bankok már megkezdték a visszaszámlálást

Vrazsovits Rita
2022-12-12 Frissítve: 2022-12-16
2022-12-12 Frissítve: 2022-12-16
30596588

Hiába jelentette be a kormány a babaváró támogatás meghosszabbítását 2023-ra, jogszabály hónapok óta nem született róla, ezért a bankok már elkezdték a visszaszámlálást, hogy beleférjenek a 10 munkanapos elbírálási határidőbe. Aki biztosra akar menni, annak már csak ez a hét maradt az igénylésre.

 

A jelenleg hatályos jogszabály szerint 2022. december 31-én véget ér a babaváró támogatás, amely fiatal házaspárok számára teszi elérhetővé 10 millió forint kamatmentes kölcsön és gyermekvállalási támogatás igénylését. Azoknak, akik szeretnék biztosan kihasználni ezt a lehetőséget, valójában már alig egy hete maradt hátra.

 

Bár a kormány már július 30-án bejelentette egy szűkszavú Facebook-posztban, hogy 2023-ra is megmarad a babaváró támogatás, az azóta eltelt négy és fél hónap alatt nem született meg az erről szóló jogszabály. Legutóbb novemberben hangzott el az a Kormányinfón, hogy a családtámogatásokról december elején dönthet a kormány, amely jövőre sem akar kevesebbet költeni ezekre, mint az idén.

 

Mindaddig azonban, amíg nincs jogszabály a hosszabbításról, a bankok kénytelenek az alapján babaváró hitelt adni, hogy erre csak december 31-ig van mód. Az előírás szerint maximum 10 munkanap alatt el kell bírálniuk a hiteligénylést, ezért már elkezdtek visszaszámolni, hogy biztosan beleférjenek a határidőbe. Van is már olyan bank, amely azt közölte a partnereivel, hogy december 16. után nem tudnak új igénylést befogadni. 

 

A gyakorlatban szűk egy hét maradt az igénylésre

Az OTP Bank a 10 munkanapos előíráshoz igazodva azt jelzi weboldalán, hogy a december 15-ét követően benyújtott babaváró kölcsön igénylések esetén nem tudják garantálni a szerződéskötést. 

 

A 10 munkanapos előírásra és a december 31-i utolsó szerződéskötési lehetőségre több bank is felhívja a figyelmet, ilyen például a K&H Bank. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az év utolsó napja szombatra esik, tehát a gyakorlatban utoljára december 30-án, pénteken lesz lehetőség megkötni a szerződést.

 

Az UniCredit Bank még nem jelölt meg végdátumot az igénylések befogadására, de már jelzik az oldalon, hogy “ha a hátralévő idő már nem teszi lehetővé a törvényi határidőnek megfelelő szerződéskötést, a babaváró kölcsönkérelmek befogadását megszüntetik vagy felfüggesztik” - ezt a weboldalukon fogják jelezni. Az ügyfelektől azt kérik, hogy ne halasszák az igénylést az utolsó pillanatra. 

 

A Raiffeisen Bank még nem ír kifejezetten az év végét érintő információkról, de beszédes, hogy a jóváírási akciók érvényesítéséhez legkésőbb december 9-ei igénylés volt megszabva. A MagNet Banknál viszont a babaváró hitelhez kapcsolt jóváírási akció feltétele, hogy a hiteligénylést legkésőbb 2022. december 31-ig fogadja be a bank, és legkésőbb 2023. február 28-ig történjen meg a folyósítás. 

 

Hiába az év végi határidő, december 22-től nincs tb-jogviszony igazolás

Az Erste Bank és az OTP is felhívja az ügyfelek figyelmét a kormány által elrendelt igazgatási szünetre, ami 2022. december 22. és 2023. január 6. között lesz. Ez a babaváró hitelt igénylőknek azt jelenti, hogy december 21. után nem fognak tudni tb-jogviszony igazolást, illetve szükség esetén NAV-igazolást igényelni. Emiatt érdemes ezekre az okmányokra külön figyelni és előre kikérni, egy esetleges hiánypótlásnál ugyanis hiába tudnánk még intézkedni a banknál, a kormányhivatalban már senki nem lesz, aki kiállíthatná a szükséges papírokat.

 

A babaváró támogatás és hitel feltételeiről és a banki ajánlatokról itt olvashatsz.

 

Megígérték a hosszabbítást, akkor miért kellene sietni?

Természetesen bármelyik pillanatban kijöhet az a rendelet, amiben végül a júliusi bejelentésnek megfelelően meghosszabbítják a babaváró támogatást 2023-ra, de még annak is érdemes lehet inkább még decemberben felvenni a hitelt, aki ebben bízik. Azt ugyanis nem mondta a kormány, hogy a folytatás egyben a jelenlegi feltételek megtartását is jelenti. 

 

Ha figyelembe vesszük, hogy az indulás óta mennyit változott a gazdasági környezet, milyen mértékben szálltak el a kamatok, akkor könnyű belátni, hogy az ügyfelek számára a program indulásához képest mára sokkal nagyobb kedvezmény a már egy gyermekkel nulla százalékos kamatúvá tehető hitel, a költségvetésnek viszont a fizetendő kamattámogatás miatt sokkal nagyobb teher. A babaváró hitel három és fél éve, 2019 júliusában indult el, és eddig közel 1995 milliárd forintot vettek fel belőle az igénylő párok. Ez körülbelül 200 ezer igénylést jelent.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!