Babaváró hitel referenciakamat

Ismét emelkedett a babaváró hitel referenciakamata: mit jelent ez az igénylőknek?

Babaváró hitel referenciakamat

Ismét emelkedett a babaváró hitel referenciakamata: mit jelent ez az igénylőknek?

Vrazsovits Rita
2021-06-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-17 Frissítve: 2022-01-18
14771587

Hónapok óta emelkedő tendenciát mutat a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciaérték - a korábbi 1,70 százalékos érték 1,83 százalékra nőtt júniusban; utoljára a támogatás indulásakor volt ilyen magas a referenciamutató. De mit jelent ez az igénylőkre nézve? Mit befolyásol az emelkedő referenciamutató és mikor jelenthet hátrányt az új igénylőknek a jelenlegi trend? Cikkünkben a babaváró hitel aktuális kérdéseit jártuk körbe. 

 

Mint minden hónapban, júniusban is közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutatót. Az előző hónaphoz hasonlóan ismét 13 bázispontos emelkedés történt, ennek köszönhetően a babaváró hitel referenciakamata 1,83 százalékra nőtt - ennél magasabb csak a közvetlenül az indulás után volt ez az érték. 

 

A referenciamutató alapesetben nem befolyásolja a törlesztést, hiszen a kölcsön kamatmentes: futamidő első öt évében mindenkinek - aki nem követ el szerződésszegést -, az ötödik év után viszont csak azoknak, akik az első öt évben gyermeket vállaltak. Akiknek nem születik gyermeke, azoknak vissza kell fizetni az addig igénybe vett állami kamattámogatást - ekkor már fontos lesz a referenciakamat, hiszen ez határozza meg a visszafizetendő összeget.

 

A júniusi igénylőkre még a májusban közzétett 1,70 százalékos érték vonatkozik - ez alapján a kamattámogatás időszakára vonatkozó ügyleti kamat 4,21 százalék. Júliusban viszont már az 1,83 százalékos értéket kell alapul venni, így az ügyleti kamat 4,38 százalék lesz. Ezt az első öt évben az állam fizeti a hitelintézeteknek, de ha az első öt év után elveszíti az igénylő a kamattámogatást, akkor neki kell egy összegben visszafizetnie. 

Mennyit kell visszafizetni?

Ha nem teljesül az első öt évben a gyermekvállalás, elveszik a babaváró hitel legnagyobb előnye, az állami kamattámogatás. Az addig igénybe vett támogatási összeget egy összegben vissza kell fizetni, a futamidő hátralévő részében pedig büntetőkamattal terhelve kell folytatni a törlesztést. Mivel ötéves kamatperiódusú hitelről van szó, az érvényes referenciakamat alapján az első öt év után visszafizetendő összeget tudjuk kiszámolni. 

 

A júliusi igénylőknek ez az összeg 1 970 550 forint lesz előreláthatóan, míg a júniusi igénylőknek 1 894 500 forint, vagyis a referenciamutató változása miatt 76 ezer forinttal számíthatnak magasabb visszafizetendő összegre a júliusi igénylők, ha elveszítenék öt év után a kamattámogatást.

A gyermekvállalási támogatás csökkentheti a terhet

A kamattámogatás mellett a babaváró támogatás másik eleme a gyermekvállalási támogatás, amelyet leghamarabb az igényléstől számított második gyermek után lehet igénybe venni - akár az első öt év után is. A kamatmentességet ezzel nem lehet visszanyerni, de a fennálló tartozás mértékét lehet csökkenteni. 

 

Még mindig népszerű a babaváró hitel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett áprilisi folyósítási adatok szerint 49,65 milliárd forint babaváró hitelt helyeztek ki a hitelintézetek, ami elmarad a márciusi 53,78 milliárd forintos eredménytől. A tavaly áprilisi 46,89 milliárd forintot azonban meghaladja. A 2019. júliusi indulás óta összesen 1276 milliárd fogyott a kamatmentes babaváró kölcsönből.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!