Babaváró hitel kamat

Tovább emelkedett a babaváró hitel referenciakamata: vajon hol fog megállni?

Babaváró hitel kamat

Tovább emelkedett a babaváró hitel referenciakamata: vajon hol fog megállni?

Vrazsovits Rita
2021-07-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-18 Frissítve: 2022-01-18
15200632

Tovább emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciaérték, 1,89 százalékra az előző havi 1,83 százalékról. Ez azt jelenti, hogy az augusztusban igénylők szerződésébe magasabb ügyleti kamat kerül be, mint azoknak, akik még júliusban veszik fel a kölcsönt - ez az esetlegesen visszafizetendő kamattámogatás összegére van hatással. Kiszámoltuk, mennyit kellene visszafizetnie az igénylőknek, ha elveszítenék öt év után a kamattámogatást, emellett azt is összefoglaltuk, hogy az éppen kétéves kölcsön hogyan teljesített az elmúlt időszakban.

 

Az Államadósság Kezelő Központ által közzétett adatok szerint 1,89 százalékra nőtt a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciakamat. Az érték közel fél éve emelkedő tendenciát mutat, de még nem érte el a 2019. nyári indulásnál jellemző 2 százalékos értéket.

 

Hogyan érinti az igénylőket a kamatváltozás, ha kamatmentes a hitel?

Az állami kamattámogatásnak köszönhetően az igénylőknek a babaváró hitelre nem kell kamatot fizetniük, vagyis alapesetben nem befolyásolja a fizetendő összeget a referenciakamat. Viszont ha valamiért elveszítik az állami kamattámogatást, illetve ha vissza kell fizetni a korábban igénybe vett összeget, akkor a referenciakamat fogja meghatározni a babaváró hitel költségeit.

A visszafizetési kötelezettségnek több oka is lehet, például egy idő előtti válás vagy a gyermekvállalás elmaradása. Kifejezetten a babaváró hitelre vonatkozó speciális szabály, hogy az igényléstől számítva a futamidő első öt évében legalább egy gyermek vállalását kell igazolni. Ha ez nem történik meg, akkor egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, illetve a futamidő hátralévő részében kamattal terhelve kell folytatni a törlesztést. 

 

Az első öt évben igénybe vett kamattámogatás összege pontosan kiszámítható: azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, az 1,83 százalékos érték alapján számítja ki a folyósító hitelintézet az ügyleti kamatot, ez alapján pedig a kamattámogatás összegét. Az ügyleti kamat a júliusban igénylőknél 4,38 százalék a kamattámogatás időszakában, az augusztusi igénylőkre viszont valamivel magasabb, 4,46 százalékos érték fog vonatkozni a referenciaérték emelkedése miatt. (Az ügyleti kamat a referenciaérték 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke.)

 

A Bank360 kalkulációja alapján az ötödik év végén, ha nem teljesül a gyermekvállalás, közel kétmillió forintot kell visszafizetni egy összegben a júliusi igénylőknek, az augusztusi igénylőknek pedig akár meg is haladhatja a kétmillió forintot a visszafizetendő összeg. Az igénylés időpontja meglepően sokat számít ennél a támogatásnál - a 2019 decemberében szerződőknek mindössze másfél millió forint lenne a visszafizetendő összeg.

 

 

 

Két év után is népszerű a kölcsön: az emelkedő referenciakamat nem riasztja el az igénylőket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint májusban a babaváró hitelből 48,87 milliárd forintot folyósítottak a bankok - ez minimálisan elmarad az áprilisi 49,65 milliárd forintos eredménytől. 

 

A folyósítási adatok az alábbi szerint alakultak az indulás óta:

Az indulás utáni negyedévben jelentős volument helyeztek ki a bankok, később pedig a havi 50-60 milliárd forintos szintet hozta a program. A koronavírus-járvány idején valamelyest csökkent az igénylők száma, a havi 40-50 milliárd forint körüli kihelyezést azonban a mai napig sikerült tartani. A babaváró hitel két évvel ezelőtt indult el, 2019. júliustól idén májusig összesen 1325 milliárd forint került a lakossághoz. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!