Babaváró hitel

Fordult a kocka: újra emelkedik a babaváró referenciakamata

Babaváró hitel

Fordult a kocka: újra emelkedik a babaváró referenciakamata

Daróczi Renáta
2020-10-09 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-09 Frissítve: 2022-01-18
10492442

Az előző hónapok stabilitása után újra emelkedni kezdett a babaváró hitelhez kapcsolódó referenciakamat - derült ki a Bank360.hu elemzéséből. Ezzel az emelkedéssel visszakúszott a májusi 1,5 százalékos szint közelébe, ami rossz hír lehet azoknak, akik fontolgatják a hitelfelvételt.

 

Mit jelent a referenciahozam?

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a babaváró hitel referenciahozama akkor válik fontossá, ha valamilyen okból elveszítjük a kamattámogatást. Ebben az esetben ugyanis azt egy összegben vissza kell fizetnünk. Ilyenkor pedig nem mindegy, hogy hány százalékos érték szerepel a hitelszerződésünkben. 

 

Az alábbi diagramon megnézhetjük, hogy adott referenciaérték mellett mekkora visszafizetendő összegre számíthatunk. Az is látszik, hogy a mostani emelkedéssel még mindig hozzávetőlegesen 700 ezer forinttal kevesebb visszafizetendővel kell számolnunk, mint azoknak, akik a babaváró hitel indulásakor igényelték a kölcsönt.

 

Augusztusban is több mint 45 milliárd forint értékben folyósítottak babaváró kölcsönt -, derült ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett folyósítási adatokból. Ezzel együtt 869 milliárd forintra nőtt a folyósított babaváró hitelek összege. 

Babaváró hitelállomány

A babaváró hitel megjelenése teljesen átalakította a fogyasztási hitelek piacát. A hitelállomány alig több mint 1 év alatt megötszöröződött, ennek több mint kétharmadát a babaváró hitelek teszik ki. A fenti diagramon pirossal jelöltük a babaváró hitelt, zölddel pedig az egyéb fogyasztási hiteleket. Jól látható, hogy a hitelállomány növekedése elsősorban a folyósított babaváró hiteleknek köszönhető, hiszen ezzel párhuzamosan az egyéb hitelek összege csökkent. Ez a visszaesés látható a lenti ábrán is - itt százalékosan is megfigyelhető a fogyasztási hitelek visszaesése.

Babaváró hitelállomány

 

Önerőre vagy hitelkiváltásra is használható

A babaváró népszerűségét annak köszönheti, hogy hitelkiváltásra, vásárlásra vagy önerőre is felhasználhatjuk. Ennek a feltételeiről a Bank360.hu babaváró hitelkalkulátorában olvashatunk részletesebben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!