Babaváró hitel referenciakamat

Tovább csökkent a babaváró hitel referenciakamata

Babaváró hitel referenciakamat

Tovább csökkent a babaváró hitel referenciakamata

Vrazsovits Rita
2020-08-24 Frissítve: 2022-01-18
2020-08-24 Frissítve: 2022-01-18
9955361

A múlt hónaphoz hasonlóan ismét csökkent a babaváró hitel kamatát meghatározó referenciaérték, 1,48 százalékról 1,40 százalékra. Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi igénylők alacsonyabb kamattal számolhatnak, ha esetlegesen vissza kell fizetniük a támogatást - cikkünkben annak jártunk utána, hogy mennyivel.

 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szokás szerint a hónap elején tette közzé a babaváró hitel referenciakamatát, mely 1,40 százalékra csökkent - ez 0,08 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz, júliushoz képest. Az igénylők szeptembertől számolhatnak az alacsonyabb értékkel, az augusztusi igénylőkre vonatkozó éves kamatot még a júliusi 1,48 százalékos érték alapján számítják ki. 

 

A babaváró hitel indulása óta így változott a referenciakamat, és az ez alapján kalkulált kamatlábak:

Babaváró hitel referenciakamat

 

Mikor és mennyit számít a csökkenés?

A babaváró hitel az igénylők számára egy kamatmentes kölcsön, ami az állami kamattámogatásnak köszönhető. Emiatt a meghatározott éves kamattal alapesetben nem kell foglalkozni, hiszen azt nem az igénylő, hanem az állam fizeti. Azok a fiatal párok viszont, akik az igényléstől számított öt éven belül nem vállalnak gyermeket, elesnek a kamatmentességtől. Ennek két következménye is van:

 

  • egy összegben vissza kell fizetni az első öt évben igénybe vett kamattámogatást,
  • a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell folytatni a törlesztést.

 


A Bank360.hu babaváró hitel kalkulátorával minden forgatókönyvre felkészülhetsz. Kiszámolhatod, hogyan alakul a visszafizetendő összeg, ha egy, két vagy három gyermek születik az igénylés után. Ne felejtsd el, hogy a második gyermek után az állam elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig elengedi a teljes fennálló tartozást.  


 

A referenciakamat alakulása tehát azt befolyásolja, hogy mekkora összeget kell visszafizetni, ha a fiatal pár elesik a kamatmentességtől. Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy az igénylés utáni első öt év letelte után hogyan alakul a visszafizetendő összeg, attól függően, hogy melyik hónapban vette fel a házaspár a babaváró hitelt (a hónap az igénylés dátumára vonatkozik):

Babaváró hitel visszafizetés

 

Látható, hogy a tavaly decemberi igénylők számíthatnak a legalacsonyabb visszafizetendő összegre, legtöbbet pedig a tavaly júliusi igénylőknek kellene visszafizetni a támogatás elvesztése esetén. A két érték között több mint félmillió forint a különbség - ez is mutatja, hogy az irányadó referenciaérték változásait érdemes figyelemmel követni, hiszen akár néhány hónapon belül is számottevő lehet a változás. A mostani 0,08 százalékos csökkenés a szeptemberi igénylőknek körülbelül 46 800 forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget jelentene ahhoz képest, mint ami az augusztusi igénylőkre vonatkozik.

 

Kitekintés: továbbra is népszerű a babaváró hitel

Látható, hogy a babaváró hitel feltételeit nem befolyásolta negatívan a koronavírus-járvány - sőt, a kormány több engedményt is tett, melyekről itt írtunk részletesen. Talán ennek köszönhető, hogy a babaváró hitel maradt az egyik legstabilabb kölcsön típus a járvány idején - múlt hónapban az igénylők száma már a százezret is átlépte. A folyósítási adatok szerint a járvány előtti időszakhoz képest kevésbé esett vissza az igénylések száma, mint a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetében. 

Babaváró hitel folyósítások

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!