Superman jelmezes kisbabát felemel az anyukája

Tovább emelkedett a babaváró hitel referenciakamata: egyre többet kell fizetni a támogatás elvesztése után

Superman jelmezes kisbabát felemel az anyukája

Tovább emelkedett a babaváró hitel referenciakamata: egyre többet kell fizetni a támogatás elvesztése után

Vrazsovits Rita
2021-08-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-18 Frissítve: 2022-01-18
15652624

Augusztusban is folytatódott az elmúlt hónapokra jellemző tendencia: tovább emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciaérték, 1,89 százalékról 1,98 százalékra - a szeptemberben igénylőkre már a magasabb érték fog vonatkozni. Emiatt tovább emelkedik az öt év után visszafizetendő összeg is, ha nem teljesülnek a gyermekvállalásra vonatkozó feltételek.

Az elmúlt hónapokban a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciaértéket emelkedő tendencia jellemezte. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett érték augusztus elején 1,89 százalékról 1,98 százalékra emelkedett, ezzel megközelítette a babaváró hitel 2019. júliusi indulásánál alkalmazott irányadó mutatóját.

 

A babaváró hitel törlesztése az igénylést követő első öt évben kamatmentes, a referenciakamat azonban fontos tényező, hiszen ez határozza meg az állam és a bankok által számontartott ügyleti kamat mértékét - ez így van a babaváró hitel és más állami lakástámogatások esetében is.

 

Azok az igénylők, akik teljesítik a gyermekvállalással kapcsolatos feltételeket, akár a futamidő végéig is élhetnek a kamatmentesség lehetőségével, akik viszont szerződést szegnek, azoknak az első öt év után vissza kell fizetniük az addig igénybe vett állami kamattámogatást.

A visszafizetendő összeg mértékét a referenciakamat segítségével kiszámolt ügyleti kamat határozza meg. Ez augusztusban 4,46 százalék az 1,89 százalékos referenciaérték alapján, szeptemberben pedig 4,57 százalék lesz, vagyis a szeptemberben szerződőknek magasabb kamattal kell számolniuk az esetleges visszafizetésnél. 

 

Az alábbi ábrán látható, hogy a szerződéskötés időpontjában érvényes referenciaértéktől függ az, hogy az első öt év után mekkora összeget kell visszafizetni. Ha a 10 millió forintos maximális hitelösszeggel számolunk, akkor az öt év után visszafizetendő összeg 2 058 300 forint lesz a szeptemberi igénylőknek. 

A kamattámogatás egy összegben történő visszafizetése után a fennmaradó tőketartozást még magasabb ügyleti kamattal kell törleszteni, a referenciaérték 130 százalékának az 5 százalékponttal megemelt értékével.

 

Van, amikor nem kell visszafizetni a támogatást

 

A kamattámogatás visszafizetése néhány élethelyzetben elkerülhető. Ilyen sajnálatos körülmény például, ha a házaspár egyik tagja meghal: ebben az esetben nem kell visszafizetni a támogatást, ha nem születik meg a vállalt gyermek, viszont később egy új házasság esetén új igénylés beadása nélkül is igénybe vehető a babaváró támogatás - ezt azonban jelezni kell a bank felé.

 

Egy hirtelen bekövetkező haláleset vagy rokkantság esetén óriási terhet jelenthet egy kölcsön fennálló tartozása. Azt elősegítendő, hogy egy ilyen kritikus pillanatban legyen mire anyagilag támaszkodni, érdemes megfontolni egy életbiztosítás megkötését. 

 

A Bank360 ügyfelei számára elérhető lehetőség, hogy csatlakozzanak egy csoportos biztosítási szerződéshez, melynek előnye, hogy a csatlakozási folyamat 100 százalékban online, egészségügyi vizsgálatok helyett pedig csak egy néhány kérdéses kérdőívet kell kitölteni, ráadásul az életkorral nem változik a díj sem. A részleteket a lenti táblázatban foglaltuk össze.

 

Válás esetén sem kell feltétlenül mindent visszafizetni: ha a futamidő első öt évében újraházasodik az elvált fél - és az új házastárs is megfelel az alapvető igénylési feltételeknek -, akkor együtt újra érvényesíthetik a kamattámogatást, feltéve, ha legalább egy gyermeket vállalnak az új határidő végéig. 

 

Egy nem várt egészségügyi probléma is közbeszólhat a gyermekvállalásnál, ami szintén mentességet jelenthet a visszafizetési kötelezettség alól. Ezt minden esetben a területileg illetékes kormányhivatal felé kell igazolni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!