Babaváró hitel

Mekkora büntetésre számíthatnak a babaváró hitelesek, ha mégsem születik gyermekük?

Babaváró hitel

Mekkora büntetésre számíthatnak a babaváró hitelesek, ha mégsem születik gyermekük?

Vrazsovits Rita
2021-09-15 Frissítve: 2022-05-05
2021-09-15 Frissítve: 2022-05-05
16032130

Tovább emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató - az előző hónaphoz képest 1,98 százalékról 2,04 százalékpontra - 2 százalék feletti mutatóra a támogatás bevezetése óta nem volt példa. Cikkünkben annak számoltunk utána, hogy a magasabb referenciakamat mekkora visszafizetendő összeget jelentene abban az esetben, ha az igénylő házaspárnak mégsem születne gyermeke. 

 

A babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató hetedik hónapja emelkedő tendenciát mutat. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szeptember elején közzétett 2,04 százalékos referenciaérték a második legmagasabb a 2019. júliusi indulás óta - ennél mindössze az első hónapban érvényes mutató volt magasabb néhány bázisponttal. 

A babaváró hitel egyedi szolgáltatásként működik a piacon: az igénylést követő első öt évben a törlesztés kamatmentes, és az is marad, ha ebben az időszakban az igénylő pár eleget tesz a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeknek. Ha ez nem történik meg, akkor öt év után vissza kell fizetni az addig igénybe vett állami kamattámogatást, melynek az összegét a szerződéskötéskor érvényes referenciakamat alapján számít ki a folyósító hitelintézet.

 

A támogatás elvesztése tehát anyagi terhet ró a fiatal házaspárokra, ráadásul a kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni. Ennek az összege októbertől a 2,04 százalékos értékkel számolva akár 2,1 millió forint körül is lehet. A szeptemberben szerződőkre az 1,98 százalékpontos érték számít, a visszafizetendő összeg azonban így is kétmillió forint körül alakul. 

Az alábbi táblázatban a referenciakamatra és a visszafizetendő összegre vonatkozóan mutatjuk meg az adatokat, a támogatás indulásától kezdődően - feltételezve, hogy az igénylő házaspár a maximális 10 millió forintot vette fel, 20 éves futamidőre:

Az egy összegben történő visszafizetés után megemelkedik az ügyleti kamat, ennek megfelelően a havi törlesztőrészlet is magasabb lesz a futamidő hátralévő részében - ez azt jelenti, hogy az aktuális referenciamutató 130 százalékához ebben az esetben 5 százalékpontot kell hozzáadni. A kamatmentesség időszakában a 20 évre felvett 10 millió forintos babaváró hitelnek 46 ezer forint körül alakul a havi törlesztőrészlete, a kamattámogatás elvesztése után ez az összeg akár 70 ezer forintnál is magasabb lehet. 

 

A kamatemelkedés nem befolyásolja a kihelyezett volument

Július hónapban a babaváró kölcsönből 48,7 milliárd forintot helyeztek ki a bankok. Ez az eredmény az előző havi 52,7 milliárd forinttól valamelyest elmarad, illetve a tavaly júliusi 55,9 milliárd forintos havi hitelkihelyezéstől is. Utóbbi a koronavírus-járvány kezdete óta a legmagasabb havi babaváró folyósításnak számít. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!