Babaváró hitel büntetőkamat

Babaváró hitel: májustól csökken a büntetőkamat mértéke

Babaváró hitel büntetőkamat

Babaváró hitel: májustól csökken a büntetőkamat mértéke

Vrazsovits Rita
2022-04-19 Frissítve: 2022-11-07
2022-04-19 Frissítve: 2022-11-07
20876431

Az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató, emiatt az esetleges büntetés mértéke is egyre csak nőtt. Ebben az ügyben lépett most a kormány, és egy százalékponttal csökkentette a büntetőkamat mértékét, így a májusban szerződőkre már eltérő feltételek fognak vonatkozni. Kiszámoltuk, mit jelent a módosítás az új igényléseknél.

 

Módosította a kormány a babaváró hitel feltételeit részletező rendeletet, a változások 2022. április 29-től lépnek hatályba, vagyis a gyakorlatban azokat érinti, akik májusban kötnek majd babaváró hitel szerződést. A módosítás lényege, hogy

 

  • a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130 százalékának nem a 2, hanerm 1 százalékponttal növelt értéke adja majd az ügyleti kamatot,
  • a kamattámogatás elvesztése után a referenciakamat 130 százalékának nem az 5, hanem a 4 százalékponttal növelt értéke lesz az ügyleti kamat.

 

Ennek köszönhetően csökken a büntetés mértéke, amit akkor kell kifizetni az igénylőknek, ha valamiért elveszítik az állami kamattámogatást. 

A Bank360.hu babaváró hitel kalkulátorával kiszámíthatjuk, hogy mekkora büntetést kellene fizetni a 10 millió forintos kölcsön felvételénél abban az esetben, ha az első öt évben nem teljesülne a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel. Az áprilisi igénylők ebben az esetben 3 561 750 forintos büntetésre számíthatnak, de rájuk még a most érvényes feltételek vonatkoznak. 

 

Májustól azonban már a módosításnak megfelelő, alacsonyabb ügyleti kamat kerül be a hitelszerződésekbe, így hiába emelkedik tovább a referenciamutató (4,45 százalékról 5,08 százalékra), az igénylők valamivel kisebb büntetésre számíthatnak. Az ügyleti kamat a kamattámogatás időszakában 7,6 százalék lesz a májusi igénylőknek. A Bank360 kalkulációja szerint azok, akik májusban veszik fel a babaváró hitelt, és öt év alatt nem születik gyermekük, 3 421 800 forintos büntetéssel számolhatnak. A magasabb értékkel számolva ez az összeg több mint 3,8 millió forint lenne, vagyis a kamat csökkentése jelenleg körülbelül 400 ezer forintot jelent majd az igénylőknek.

 

Hosszabb távon többet segíthet a módosítás

A büntetés a kamattámogatás elvesztése utáni időszakban még nagyobb terhet jelent a családi kasszára nézve. A fennmaradó tőketartozást ugyanis a megemelt kamattal kell majd tovább törleszteni. Májustól az ügyleti kamat ebben az esetben a referenciamutató 130 százalékának a 4 százalékponttal növelt értéke lesz a korábbi 5 százalékpont helyett. Hosszabb távon ez a csökkentés akár több millió forintot is jelenthet egy házaspárnak, a korábbi, legfeljebb 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet azonban így is jelentősen megemelkedik majd. A büntetőkamat csökkentése mindössze enyhíteni tudja valamelyest azt az anyagi terhet, amit a szerződésszegés ró az igénylőkre.

 

A bankokat fix költségtérítésre váltották

A hitelintézeteket az általuk folyósított 


 

  • csok,
  • adó-visszatérítési támogatás
  • jelzáloghitel-elengedés,
  • babaváró hitel összege után állami költségtérítés illette meg.

 

A csok és az adó-visszatérítés folyósítások után eddig az összeg 2 százalékának megfelelő állami költségtérítés illette meg a bankokat. Ez új lakás építése esetén 80 ezer forintra, új vagy használt lakás vásárlása esetén 40 ezer forintra változik. Az összeg fix, ezután nem függ a folyósított támogatás összegétől. A kamattámogatott csok-hitel után 1,5 százalékos egyszeri költségtérítés illeti meg a bankokat. A jelzáloghitel-elengedés támogatás folyósítása után a korábbi 1 százalék helyett a rendelet hatályba lépése után egyszeri 10 ezer forintos költségtérítést fognak kapni a bankok. 

 

A babaváró hitelnél is történik változás: a babaváró-hitelszerződéseknél a bankok a jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8 százalékos mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3 százalékos mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral. Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!