Babaváró hitel szülinap

Kétéves a babaváró hitel: nőtt-e a születések, házasságok száma?

Babaváró hitel szülinap

Kétéves a babaváró hitel: nőtt-e a születések, házasságok száma?

Vrazsovits Rita
2021-07-02 Frissítve: 2024-02-29
2021-07-02 Frissítve: 2024-02-29
15010324

Július elsején pontosan két éve indult el a babaváró hitel, mely legfeljebb 10 millió forint kamattámogatott kölcsön igénylését teszi lehetővé a fiatal házaspárok számára. A kezdeti nagy érdeklődés néhány hónap alatt alábbhagyott, a folyósítás viszont azóta is átlagosan havi 50 milliárd forint körül alakul - a keresletet a koronavírus-járvány sem tudta visszafogni. Összefoglaltuk a gyermekvállalást ösztönző hitel legfontosabb eredményeit az elmúlt két évből.

 

A 2019. júliusi indulástól számítva május végéig 1325 milliárd forintot folyósítottak a bankok babaváró hitelből - ez átlagosan közel 58 milliárd forintot jelent havonta. Az egyedülálló konstrukció folyósítása jelentősen meghaladja a kihelyezett személyi kölcsönök összegét, a lakáshitelekétől viszont elmarad - a volument tekintve éppen a kettő között helyezkedik el, és az elmúlt hónapokban stabilan tartotta is ezt a pozíciót, a koronavírus-járvány ellenére is.

 

A babaváró hitel eredményei a 2019. júliusi indulás óta követték a lakáshitel folyósítást, ami két dologgal is magyarázható: egyrészt az ügyfelek körülbelül háromnegyede lakáscélra használja fel a babaváró hitelt, másrészt a felvett babaváró hitel összege legfeljebb 75 százalékig önerőként is felhasználható lakáshitel igénylésnél. 

Ahogyan a grafikonon is látható, 2021. márciusban élesen elváltak egymástól a lakáshitel és a babaváró hitel eredményei: a babaváró hitel a korábbi, havi 50 milliárd forintos szinten maradt, a lakáshitel pedig kilőtt, és az elmúlt három hónapban 100 milliárd forint felett teljesített. A személyi kölcsön volumene a koronavírus-járvány hatására jelentősen visszaesett, január óta kezdett ismét visszaállni a pandémia előtti szintre - májusban pedig már megközelítette a babaváró hitel szintjét. 

Mérhető-e már a babaváró hitel hatása?

A babaváró hitel kitűzött célja a gyermekvállalás ösztönzése, ezért megnéztük, hogy két év távlatából látszik-e már változás a gyermekszületések számát tekintve. Emellett a házasságkötések számát is érdemes figyelembe venni, mivel az igénylés alapfeltétele a házasságkötés, enélkül a babaváró hitel nem vehető igénybe. 

 

Az élveszületések száma 2020-ban 3,4 százalékkal meghaladta a 2019-es eredményt, összesen 92 233 gyermek született. 2021 első négy hónapjában kis híján ugyanannyi gyermek született, mint 2020-ban január és április között, mindössze 24-gyel kevesebb újszülött látta meg a napvilágot idén ebben az időszakban. A gyermekek száma tehát valamelyest emelkedett a babaváró hitel bevezetése óta.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt években nőtt a házasodási kedv az országban, sőt 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére is többen házasodtak meg, mint az előző évben. 

Természetesen nem lehet egyértelműen a babaváró hitelnek tulajdonítani az emelkedő tendenciát, hiszen más gyermekvállalást ösztönző támogatások is elérhetőek: csok igénylésnél is kötelező a házasság, ha előre vállalt gyermek után veszi fel valaki a támogatást.

 

Az előnyök miatt választják sokan

A babaváró hitel nagy előnye a kamatmentesség mellett a szabad felhasználhatóság, emiatt több cél megvalósításánál is vonzó megoldás lehet a fiatal pároknak. Ahogy fentebb is írtuk, a többség valamilyen lakáscélt valósít meg a segítségével, de sokan döntenek például a hitelkiváltás mellett is, de akár a babaszoba kialakításánál vagy egy kisvállalkozás fejlesztésénél is segítség lehet.

 

További előny, hogy több gyermek vállalásával gyermekvállalási támogatás is igénybe vehető, aminek köszönhetően a tartozás összege csökkenthető: az igényléstől számítva a második gyermek után az állam átvállalja a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást - vagyis a jól időzített gyermekvállalással akár a teljes hitelösszeg támogatássá alakítható.

 

A törlesztés felfüggesztésének a lehetősége is egyedülálló előny: az első és a második gyermek születésénél három-három évre lehet szüneteltetni a fizetést. A kamatmentességnek köszönhetően ez nem jelent plusz költséget a család számára. 

 

A babaváró hitel további előnye, hogy kombinálható más állami támogatásokkal, például a csokkal a lakásfelújítási támogatással is. 

 

Kamatmentes törlesztés, záros határidővel

A futamidő első öt évében minden igénylő számára kamatmentesen törleszthető a kölcsön, hacsak ebben az időszakban nem történik szerződésszegés. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, az első öt évben legalább egy gyermeket kell vállalnia az igénylő házaspárnak. Ha ez nem történik meg, akkor egy összegben vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatást. Júliusi igényléssel számolva ez az összeg megközelíti a kétmillió forintot. Ezután a fennmaradó tőketartozást kamattal terhelve kell tovább törleszteni, ami jelentős többletterhet jelent a családok számára. 

 

Még másfél évig érhető el a babaváró hitel

A babaváró hitel a jelenlegi szabályok szerint legfeljebb 2022. december 31-ig lesz elérhető, utána már nem. Ha az elmúlt hónapok átlagos volumenét vesszük alapul, a program zárásáig akár 2000 milliárd forintnál is több babaváró hitel kerülhet a fiatal házaspárokhoz. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!