Egy férfi és egy nő fogja a fejét a tengerben egymásnak háttal

Pénzügyi csapássá válhat a válás a babaváró hiteles és csokos házasoknak

Egy férfi és egy nő fogja a fejét a tengerben egymásnak háttal

Pénzügyi csapássá válhat a válás a babaváró hiteles és csokos házasoknak

Vrazsovits Rita
2021-12-09 Frissítve: 2022-09-30
2021-12-09 Frissítve: 2022-09-30
17531605

Gálánsan támogatja az állam a gyereket vállaló házasokat, akiknek azonban nemcsak akkor kell súlyos pénzügyi következménnyel kell számolni, ha nem születik meg a vállalt gyermek, hanem akkor is, ha elválnak.

 

2010-ben ezer lakosra 3,6 új házasság és 2,4 új válás jutott - ugyanez az arány 2020-ban már 6,9 és 1,5 volt. A családtámogatási kedvezmények ösztönöznek a házasságkötésre, ami meg is látszik a számokban. Egy esetleges válás azonban ilyen esetben jelentős plusz költséget jelenthet mindkét félnek. Összefoglaltuk, melyik állami támogatás esetén mire számíthatunk, ha felbontjuk a házasságot. 

 

Számos állami támogatás segíti a családokat, ha gyermekvállalásról vagy lakásvásárlásról van szó, ezekért cserébe azonban extra feltételeket is kell vállalni. Bizonyos helyzetekben a házasságkötést és a gyermekvállalást teszik feltétellé, ezek elmaradása miatt kizárhatnak a támogatottak köréből, sőt több támogatási formánál akár büntetőkamatot is kiszabhat az állam, ami akár több millió forintos plusz költséget is jelenthet az éppen válófélben lévő pároknak. 

 

Babaváró hitel: a gyermekszületés sem garancia a kamatmentes törlesztésre a futamidő végéig

 

A kamatmentes babaváró hitel válás esetén piaci kamatozású hitellé válik, attól a naptól kezdve, hogy a válás jogszerűen megtörtént. Ha korábban teljesítették a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni a kamattámogatást, a hátralévő tőketartozást viszont emelt kamattal, az aktuális referenciakamat 130 százalékának az 5 százalékponttal növelt értékével terhelve kell tovább törleszteni. Az aktuális referenciakamattal (2,65%) számolva ez 8,45 százalékos kamatlábat jelent. Ha még sok van hátra a törlesztésből, a plusz költség akár több millió forint is lehet. A következő hónapokban ráadásul a referenciakamat emelkedésére is lehet számítani, ami tovább növeli az elváló párok terheit.

Ha a válás a futamidő első öt évében következik be, úgy, hogy még nem született gyereke a párnak, az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetniük egy összegben - igaz, 3 százalékponttal alacsonyabb kamat mellett. Arról, hogy a futamidő ötödik éve után mekkora büntetésre számíthatnak a gyermektelen babavárósok, ebben a cikkben írtunk

 

A lakástámogatásoknál engedékenyebbek a szabályok

 

A csoknál a válás nem minden esetben jár együtt a támogatás visszafizetésével - sőt, a megszületett gyermekek után felvett támogatáshoz házasodni sem kötelező. Ha végül elválnak a szülők útjai, akkor legegyszerűbben úgy kerülhető el a visszafizetés, hogy a csokos ingatlanban marad az egyik szülő a gyerekekkel. 

 

Ha viszont a csokos ingatlant a tíz éves bentlakási kötelezettség lejárta előtt eladják válás miatt, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Néhány élethelyzetben arra is van lehetőség, hogy a támogatást továbbvigyék egy másik ingatlanra - erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A nagyobb gond akkor van, ha az igénylő pár azelőtt elválik, hogy a vállalt gyermekek megszülettek volna. Egy és két gyermek vállalása esetén a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő kamattal terhelve kell visszafizetni a felvett támogatást, három gyermek vállalása esetén viszont már az alapkamat ötszöröse lesz az irányadó kamat. Az elmúlt hónapok kamatemeléseinek hatására az új csokosok magasabb büntetéssel számolhatnak, mint azok, akik a program elején vették fel a támogatást - erről itt írtunk bővebben.

 

Változás! A 2022. szeptember 29-én közzétett új szabályok szerint azokban az esetekben, ahol a Polgári Törvénykönyben (Ptk.) meghatározott késedelmi kamat, azaz a jegybanki alapkamat szerepel, ott ennek maximális mértéke 5 százalék lehet. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor a csok jogszabály a jegybanki alapkamat ötszörösében határozza meg a támogatás visszafizetésének büntetőkamatát. Ez azt jelenti, hogy a támogatási feltételek nem teljesítése esetén a csokot felvevő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál.

 

Ha a támogatáson felül a csok mellé felvehető otthonteremtési kölcsönt is igénybe vette a család, akkor annak a büntetőkamatával is számolni kell - ez szintén jelentős tétel lehet, ha nem születnek meg a vállalt gyerekek. 

 

Az otthonfelújítási támogatás feltételei engedékenyebbek ebben a kérdésben, a válás ugyanis egyáltalán nem befolyásolja a támogatás visszafizetését. Az utólagos finanszírozású támogatási formától két úton lehet elesni: ha az igénylésnél nem teljesítjük a feltételeket, vagy ha a folyósítás után kiderül, hogy nem megfelelően számoltunk el a kapott pénzzel. 

 

Egyre többen házasodnak, a válások száma folyamatosan csökken

 

Tíz éves távlatból látszik igazán, mekkora hatással voltak a családtámogatások a házasodási kedvre: a legnagyobb ugrás 2015-ben, a csok indulásának az évében történt, illetve 2019-ben, amikor a babaváró hitelprogram kezdődött. Előbbihez csak akkor kötelező a házasságkötés, ha előre vállal gyermeket a pár, a babaváró hitel esetében viszont kötelező feltétel, enélkül nem lehet belevágni az igénylésbe.

 

A válások alacsony számát többek között a 2010 előtt folyamatosan csökkenő házasodási kedv is okozhatja - ha kevesebben kötöttek házasságot, értelemszerűen a válások száma sem lesz kiugró. Ezzel összefüggésben a növekvő házasodási kedv idővel a válások számára is hatással lehet, a KSH adatai szerint az átlagos házasságtartam váláskor ugyanis 14 év körül volt 2017-ben. Másfelől a felvett családi támogatások megtartása arra adhat ösztönzést a válást fontolgató házasoknak, hogy megtartsák ezt a köteléket legalább jogilag, elkerülve így a kapott pénz elvesztését.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!