Egy férfi és egy nő kezüket széttárva, idegesen néznek egymásra

Válás és újraházasodás babaváró hitellel: oltári nehéz lesz!

Egy férfi és egy nő kezüket széttárva, idegesen néznek egymásra

Válás és újraházasodás babaváró hitellel: oltári nehéz lesz!

Vrazsovits Rita
2022-01-20 Frissítve: 2022-01-25
2022-01-20 Frissítve: 2022-01-25
18378061

A babaváró hitel legvonzóbb jellemzője a kamatmentesség. Ezt az előnyt elveszíthetjük a nem teljesülő gyermekvállalással, de akár válás miatt is. Utóbbira a statisztikát figyelembe véve bőven van esély, így érdemes tisztában lenni a következményekkel - és a lehetőségekkel is, amelyeket egy újabb házasság rejt magában.

 

A legfeljebb 10 millió forintos babaváró hitel a kamattámogatás időszakában a piaci konstrukciókkal összehasonlítva verhetetlen - értelemszerűen a kamatmentes törlesztés miatt. A támogatás elvesztése után azonban a büntetőkamat miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek az igénylők, amin tovább ronthat, ha visszamenőleg is vissza kell fizetni a kamattámogatást. Arról, hogy ez utóbbi mikor merül fel, és mekkora büntetésre lehet számítani, ebben a cikkben írtunk részletesen.

 

A válás mindenhogy plusz költséget jelent

 

A babaváró hitel válás esetén piaci kamatozású hitellé válik, a kamat a válás napjától számolva kezd ketyegni. Ha korábban teljesült a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni a kamattámogatást, a hátralévő tőketartozást viszont emelt kamattal, az aktuális referenciakamat 130 százalékának az 5 százalékponttal növelt értékével terhelve kell tovább fizetni. Ez a cikk írásakor közel 9 százalékos kamatot jelent.

 

Egy új házasság segíthet

 

Ha a támogatott személy a válás után, de még a kölcsön folyósításától számított öt éven belül újra megházasodik, akkor a kamatmentességgel újra lehet élni. Ennek a feltétele, hogy az új házastárs 

 

  • rendelkezzen magyarországi lakcímmel,

  • ne legyen büntetett előéletű,

  • ne legyen 5000 forintnál nagyobb összegű köztartozása - ezt a KOMA-ban lehet ellenőrizni

  • illetve, a feleségnek nagykorúnak és 41 évnél fiatalabbnak kell lennie.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Fontos, hogy az addig kifizetett kamatot azonban nem kapjuk vissza, vagyis a válás és az új házasságkötés között kell kamatot fizetni. A gyermekvállalásra az új házasság megkötése után ismét öt év áll rendelkezésre. Amennyiben teljesül a feltétel, akár saját gyermek születésével, akár örökbefogadás útján, érvényesíthető a törlesztés szüneteltetése, további gyermek születése esetén pedig a gyermekvállalási támogatás is. 

 

Mi van akkor, ha az új házastársnak is van már babaváró hitele?

 

Ha két, korábban másik házasságban babaváró hitelt igénylő adós talál egymásra, akkor a házasságkötés után született közös gyermekük után ismét jogosultak lehetnek a kamattámogatás mellett a törlesztés szüneteltetése, valamint további gyermek születése esetén a gyermekvállalási támogatásra is. Arra azonban figyelniük kell, hogy a támogatás elemeit csak az egyik kölcsön keretében érvényesíthetik. Vagyis ha szüneteltetnek, akkor csak az egyik hitel törlesztését lehet felfüggeszteni (a másik kölcsönt törleszteni kell), és a gyermekvállalási támogatást is csak erre lehet felvenni. A pár arról dönthet, hogy melyikük babaváró hitelénél érvényesítik a kedvezményt. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!