Szerződéskötés

Mire jó a házassági szerződés?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.11.25.
Frissítve: 2020-11-24 Létrehozva: 2020-11-25
11069813

A házassági szerződés sokunk fejében valami olyat jelent, ami csak a gazdagokat érinti, akik nem szerelemből házasodnak, és akkor kerülünk a legközelebb hozzá, ha valamilyen sorozatot nézünk a tévében. Pedig ez egyáltalán nincs így. A Bank360.hu megmutatja, melyek azok az esetek, amikor a legigazabb és tartósabb szerelem mellett is megéri házassági szerződést kötni.

 

Mi is ez?

 

A házassági szerződés egy vagyonjogi szerződés. A családtagok, hozzátartozók öröklését, a közös vagyon felosztását alapvetően a polgári törvénykönyv szabályozza. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ettől ne lehetne eltérni. A házassági szerződésnek az a lényege, hogy bizonyos esetekben az öröklés vagy a vagyon elosztása, felosztása nem az általános szabályok szerint történjen, hanem úgy, ahogyan azt a szerződő felek szeretnék. 

 

Fontos, hogy nem lehet akármit beleírni ezekbe a szerződésekbe. Az úgynevezett harmadik fél ugyanis nem lehet kárvallottja ezeknek a szerződéseknek. Ezekről később még lesz szó, de előbb lássuk az alapvető tudnivalókat.

 

A házasságban a vagyon közös. Vagyis legyen szó akár ingatlanokról, akár állampapír befektetésről vagy akár kortárs festményekről, azokat a házastársak fele-fele arányban birtokolják. Ugyanez igaz a céges részesedésre és mindenfajta vagyonelemre. Természetesen ugyanígy közös az adósság is: a lakáshitel, a kölcsön vagy bármilyen tartozás.

 

Ezt az egységes közös vagyont lehet a házassági szerződéssel diverzifikálni. Vagyis bizonyos elemeket ki lehet venni a közösből. Ez a vagyonelemekre ugyanúgy igaz, mint az adósságra. 

 

Nem a bizalmatlanságról szól

 

Fontos, hogy a házassági szerződés messze nem csak arról szól, hogy a nagyon gazdag házastárs próbálja bebiztosítani magát a házasságba vagyontalanul érkező társsal szemben. Ez a verzió sincs kizárva, de az élet azért ennél sokkal racionálisabb és kevésbé hollywoodi indokokat is szolgáltat a házassági szerződés jogossága mellett.

 

Jellemzően akkor jöhet szóba egy ilyen szerződés megkötése, ha a felek már valamilyen múlttal érkeznek a házasságba. Tipikusan ilyen múlt egy előző házasság - akár mindkét fél esetében lehetséges ez. Nézzünk ezekre néhány példát.

 

A házaspár mindkét tagjának ez a második házassága. Mind a férjnek, mind a nőnek van már gyereke, de lesz egy közös is. A férj volt felesége korábbi közös lakásukban él a gyerekekkel, mondván úgyis a gyerekeké lesz a lakás. A feleség a válás után vásárolt lakását nem akarja feladni. 

 

Bonyodalom helyett

 

Mi történne, ha ez a házasság mondjuk tíz évvel később felbomlana? A házastársak vagyona közös, vagyis elvileg minden fele-fele arányban jár. Ez ideális esetben egyik félnek sem érdeke, hiszen a férj sem bolygatná az első házasságához kötődő ingatlanját, ahogyan a feleség is megtartaná a korábban megszerzett lakását. Ha a válás nyugodt körülmények között zajlik, akkor erről megállapodhatnak, ha nem, akkor csak a szerencsén vagy a belátáson múlik, sikerül-e megállapodniuk.

 

Más a helyzet, ha az egyik fél hirtelen meghal - baleset vagy gyors lefolyású betegség miatt. Ebben az esetben az öröklés általános szabályai szerint kellene eljárni, amely szerint a gyerekek és a feleség osztoznak a közös vagyonon, a volt feleség viszont nem kaphat semmit. Ez jogos? Erősen kérdéses. Ha elmérgesedik a helyzet, akár az is előállhat, hogy minden vagyonelemet el kell adni, hogy a bevételt aztán szét tudják osztani. Ez bár igazságos, valójában egyik félnek sem igazán jó.

 

Egy házassági szerződéssel ezeket a problémákat előre ki lehet küszöbölni. Vagyis nem arról van szó, hogy a felek nem bíznak egymásban. Hanem arról, hogy a házastársaknak van egyéni múltja és adott esetben kötelezettsége és jóval tisztább és egyszerűbb helyzetet teremthetnek, ha ezeket az egyéni kötelezettségeket függetleníteni tudják a közös ügyektől.

 

Így mindkét fél gondoskodhat úgy a nem közös gyerekek jövőjéről, hogy azzal ne sérüljön egyik gyerek joga sem. Természetesen nemcsak arról van szó, hogy a gyerekek megkapják az örökségüket vagy sem, illetve azt hogy kaphatják meg.

 

Kötelezettségeknél

 

A házassági szerződést nem csak a vagyonelemek elosztása érdekében lehet kötni. Ugyanígy rendelkezhetnek a felek a meglévő kötelezettségeikről is. Akár a törlesztendő hiteleikről, legyen szó személyi kölcsönről vagy akár lakáshitelről, csok-hitelről. Elképzelhető, hogy a házastársak a korábban felvett hitelüket nem akarják a közös vagyon részébe vonni, azt külön tartja nyilván az, aki a hitelt annak idején felvette. Ez azért is fontos, mert így az adott hitelt nem lehet a házastárson követelni. Ugyanakkor ez nem ment fel senkit a hitelszerződésben vagy támogatási szerződésben vállalt kötelezettség alól.

 

Az ilyen megállapodásoknál alapvető, hogy a harmadik felet is tájékoztatni kell. Vagyis ha úgy rendelkezik a házaspár, hogy a hiteleiket nem vonják be a közös vagyonba, akkor erről a bankoknak is tudniuk kell. Ez azzal lehet garantálni, hogy a szerződést közzé kell tenni egy erre szolgáló nyilvántartásban. Az országos nyilvántartást az Magyar Közjegyzői Kamara működteti.

 

A házassági szerződés csak akkor érvényes, ha azt ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzi. Vagyis az még kevés, ha a felek megállapodnak és aláírnak egy szerződést. Ez ügyvédi hitelesítés vagy közjegyzői pecsét híján csak egy papírdarab lesz.

 

Összegzés

 

Összességében házassági szerződésre elsősorban nem azért van szükség, mert a házastársak nem bíznak egymásban. Sokkal inkább arról van szó, hogy a felek valamilyen múlttal érkeznek a kapcsolatba, s emiatt bizonyos elemeket jobb kivenni a közösen kezelendő ügyekből. Sok esetben egyszerűbb így kezelni az ügyeket, a közös vagyon és minden gyufaszál megosztása törvényes ugyan, ám az élet ennél sokkal bonyolultabb. 

 

A házassági szerződés nemcsak válás esetén lehet hasznos, hanem akkor is, ha az egyik fél meghal. A házassági szerződés ugyanis bizonyos fokig helyettesítheti a végrendeletet is. Egyszerűbb helyzetet teremt, ami minden örökösnek és hozzátartozónak életszerűbb és kényelmesebb. 

 

A házassági szerződés csak akkor érvényes, ha azt ügyvéd vagy közjegyző előtt írják alá a felek. Ha a szerződésben van olyan elem, amely harmadik félre is kihat - jellemzően arról van szó, hogy egy hitel nem lesz a vagyonközösség része - akkor a szerződést kötelező közzétenni az országos nyilvántartásban.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!