Hiteligénylés jtm

Honnan tudhatom, hogy mennyi hitelt vehetek fel?

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2020.09.08.
Frissítve: 2020-09-07 Létrehozva: 2020-09-08
10136099

A bankok több szempontból is vizsgálják az igénylő jövedelmét: fontos, hogy mekkora összeget tud igazolni, valamint az is, hogy honnan származik az igazolt bevétel. Nagyrészt ettől függ a hitelképesség, pozitív eredmény esetén a felvehető hitelösszeg - ezenkívül az igénybe vehető kamatkedvezményeket befolyásolja. A Bank360.hu hitelkörképet készített, melyből kiderül, hogy mekkora a maximálisan elérhető hitelösszeg, ha nettó 150, 270 vagy 420 ezer forintos jövedelemmel indul neki valaki az igénylésnek.

 

A hitelintézetek pontosan meghatározzák, hogy a hiteligényléshez mekkora nettó jövedelemmel kell rendelkezni. Hiteltípustól függően ez az összeg 100-150 ezer forint között van, de kisebb kölcsön akár már havi nettó 80 ezer forinttól is elérhető. Az elvárt nettó jövedelem mellett a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) határozza meg a felvehető hitelösszeg maximumát. A JTM célja, hogy az igénylő ne tudjon a jövedelméhez képest túl magas törlesztőrészletet vállalni, vagyis ne terhelje túl kölcsönnel a fizetését. 

 

A JTM-re vonatkozó szabályok szerint a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem egy bizonyos hányadát. Ez terméktípusonként eltér, mégpedig a következőképpen:

Jövedelemarányos törlesztési mutató

A bankoknak minden hiteligénylésnél figyelembe kell venni a JTM-et, még abban az esetben is, ha nincs megjelölve a feltételek között az elvárt minimum jövedelem. Emellett a hiteligényléskor fennálló összes kölcsönt figyelembe veszik, tehát a folyószámlahitelt és az esetleges hitelkártya-keretet is. 

 

Mire elegendő havi nettó 150 ezer forint?

A havi nettó 150 ezer forint elmarad a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kalkulált nettó átlagbértől (262 648 forint) a teljes állásban foglalkoztatottak körében, viszont a legtöbb hitelintézetnél ez az összeg elegendő a hiteligényléshez. A jövedelemarányos törlesztési mutatót figyelembe véve viszont kis mozgástere van az igénylőknek, mivel ideális esetben legfeljebb 75 ezer forint lehet a havi törlesztőrészlet. Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy a JTM-et figyelembe véve mekkora hitelösszeg igényelhető személyi kölcsönből, valamint különböző kamatperiódusú jelzáloghitelekből, a jelenleg érvényben lévő JTM-szabályok szerint. 

150 ezer forint jövedelem

Az igénylő személyi kölcsönből körülbelül 4,5 millió forintot igényelhet, jelzáloghitelből viszont lényegesen többet - ahogy nő a kamatperiódus, úgy válik terhelhetőbbé a jövedelem is, hiszen egyre kevésbé kell számolni a kamatkockázattal. A fogyasztási kölcsön és a jelzáloghitel közötti különbséget a futamidő és a hiteldíj adja: személyi kölcsönöknél a futamidő jellemzően 12-84 hónap között van, míg a jelzáloghiteleknél akár 20-30 évig is tarthat a törlesztés. Ezenkívül a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatója (THM) általában alacsonyabb, mint a fogyasztási kölcsönöké. 

 

Hátránya az alacsony jövedelemmel történő hiteligénylésnek, hogy nincs lehetőség kiaknázni a bankok által kínált kamatkedvezményeket, mivel ezek jellemzően havi nettó 250 ezer forint felett érhetőek el. További hátrányt jelenthet, hogy a néhány hitelintézet belső hitelbírálata szigorúbb lehet, mint a JTM-szabályzat - ez személyi kölcsön igénylésnél azt jelenti, hogy 50 százalék helyett csak 40 százalékban engedi törlesztésre fordítani a jövedelmet. 


Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával! 2020. december 31-ig a THM-plafon miatt legfeljebb 5,75 százalékos THM-mel igényelhetsz személyi kölcsönt. A kalkulátor segítségével összehasonlíthatod a havi törlesztőrészlet alakulását a THM-plafon idején, valamint január 1. után.  


Hiteligénylés 270 ezer forintos jövedelemmel

Ekkora jövedelemmel több lehetősége van az igénylőknek, sok esetben ugyanis havi nettó 250 ezer forint felett kamatkedvezményeket kínálnak a bankok. Ez az összeg nyolcezer forinttal haladja meg a 2020. első félév nettó átlagkeresetét a KSH közlése szerint (a családi adókedvezményt nem számítva). 

 

270 ezer forint nettó jövedelemmel így alakul a legmagasabb vállalható törlesztőrészlet, illetve a maximum felvehető hitelösszeg:

270 ezer forintos jövedelem

Hiteligénylés 420 ezer forintos jövedelemmel

Még előnyösebb helyzetben vannak azok az igénylők, akik legalább 420 ezer forint nettó jövedelemmel indulnak neki a hiteligénylésnek. Számukra a következőképpen alakul a törlesztésre fordítható összeg és a felvehető hitelösszeg:

420 ezer forint jövedelem

Ezzel a jövedelemmel már könnyedén elérhető a legmagasabb elérhető személyi kölcsön összege, jelzáloghitelből pedig akár 35,5 millió forint is felvehető.

 

Félmillió forintra van szükség az előnyösebb JTM-szabályokhoz

Nettó félmilliós bér felett változnak a JTM-re vonatkozó szabályok, ami azt jelenti, hogy a jövedelmet nagyobb arányban fordíthatják az adósok hiteltörlesztésre. A magas jövedelemmel rendelkezőkre az alábbi szabályok vonatkoznak:

 

  • fogyasztási hiteleknél a nettó jövedelem 60 százaléka,
  • öt évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a jövedelem 30 százaléka,
  • öt-tíz év közötti kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a jövedelem 40 százaléka,
  • tíz évnél hosszabb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a jövedelem 60 százaléka fordítható törlesztésre.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!